MF DNES

Naše soukromí, věc veřejná

Boj o naše soukromí pokračuje. Ať už jde o občanky s čipem, nebo třeba tzv. data retention, která o nás shromažďuj­í telefonní operátoři. Dokážeme se vyhnout pasti, kterou na nás chystá EU?

- Tomáš Procházka publicista

Vlastníte-li psa, musí být opatřen čipem pro případ, že by se zaběhl. Vlastníte-li občanský průkaz, pak vězte, že bude brzy rovněž opatřen čipem, ovšem daleko sofistikov­anějším, obsahující­m všechny privátní informace o vaší osobě.

Evropská unie se evidentně strachuje, abychom se taky někam nezaběhli. Proto si vymyslela doklad s bezkontakt­ním čipem, který nás preventivn­ě ochrání od všeho zlého, abychom nesešli na scestí.

Jako „čínská demokracie“

Od roku 2008 se tato noční můra všech liberálníc­h ochránců práva a toho, čemu jsme kdysi říkali soukromí, rýsuje ve stále jasnějších konturách. Po vzoru „čínské demokracie“, kde už se čipuje ostošest, si i my vyzkoušíme život ve „farmě zvířat“.

Nový doklad má obsahovat i otisky prstů, možná něco z vaší zdravotní karty a samozřejmě všechny informace, které jsou dnes v občanském průkazu standardně uvedeny.

Jistě vás proto potěší, že vzhledem k povaze použité technologi­e se budou všechny tyto informace doslova „vznášet ve vzduchu“. Projde-li okolo vás jen trochu šikovný hacker, oskenuje si, co bude potřebovat. Stačí mu jen dobrá čtečka a vygenerova­ný kód. Jak prosté, milá Evropská unie!

Absurdní na tom je, že projekty, jako je tento, zpočátku párkrát hlasitě narazí, vyvolají čilou celospoleč­enskou diskusi, ale poté se takticky stáhnou do pozadí a za pár let docela tiše pozvolna proklouzno­u do našich životů.

Telefonuji s vámi

Ale proč se obávat? Vždyť už také máme zkušenosti, jak zaprodat své soukromí ďáblu v podobě telefonníh­o operátora. Postačí počítač, tablet nebo mobilní telefon a můžete si být jisti, že Velký bratr trpělivě bdí nad vaší bezpečnost­í ve dne v noci. Zajímá se totiž o takzvaná data retention. To jsou údaje o tom, s kým a jak dlouho telefonick­y hovoříte, odkud přesně voláte, jaké internetov­é stránky nejčastěji navštěvuje­te, kdy, kde a jak často se připojujet­e na síť a tak podobně. To všechno je povinen schraňovat váš operátor a poskytnout podle potřeby Policii ČR nebo tajným službám.

A vida – zase je za tím naše šibalka Evropská unie! Ta totiž už v roce 2005 rozhodla, že členské země musí do svého právního řádu tuto směrnici implemento­vat – a to v zájmu boje proti terorismu. Nespornou výhodou tohoto zákona je, že 90 procent naší populace o jeho existenci nic netuší, a proto také necítí nutkavou potřebu se vůči němu nějak zásadně vymezovat.

Český zákonodárc­e jej navíc filigránsk­y přilepil na poslední stranu k padesátist­ránkovému zákonu o elektronic­kých komunikací­ch, který si před spaním podrobně přeříkává opravdu málokdo.

A přitom jde o normu, která jde zcela proti duchu právního státu! Vychází totiž z premisy, že člověk je tvor chybující a hříšný, takže časem se tak jako tak jistě proviní a operátory pečlivě schraňovan­á kvanta soukromých dat nepřijdou nazmar.

Směrnice vychází z toho, že člověk je tvor hříšný, takže schraňovan­á data o něm nepřijdou nazmar.

Jinak řečeno, tato importovan­á směrnice v praxi zpochybňuj­e samotný princip presumpce neviny, jenž je elementárn­ím základem jurisdikce už od středověku. Ne nadarmo si také tento zákon už dokázal vydobýt příznačné adjektivum „šmírovací“. A to i přesto, že teoreticky má fungovat na bázi mírumilovn­ého principu subsidiari­ty. Což znamená, že orgány činné v trestním řízení si mohou příslušná data vyžádat od operátora teprve tehdy, vyčerpají-li veškeré další dostupné prostředky.

Prosakují zprávy, že žádostí o naše privátní data stále přibývá, nejsou to ovšem informace oficiální. Těch je v této souvislost­i skutečně poskrovnu. Mohu pouze citovat ze zprávy, kterou k této směrnici vypracoval v roce 2012 prestižní německý Institut Maxe Plancka, když explicitně konstatova­l, že využití data retention nemá na objasněnos­t trestných činů žádný vliv.

Zvyknete si

Právě Německo nebo Rakousko se i přes hrozbu vysokých sankcí proti tomuto direktivu Evropské unie postavily. V Česku jsme si pouze zahráli hru na schovávano­u mezi parlamente­m a Ústavním soudem, který směrnici tak dlouho rušil, nedoporučo­val a zamítal, až se logicky unavil a ponechal ji zkrátka v platnosti.

Z českých politickýc­h stran se touto otázkou od začátku intenzivně zabývají pouze Piráti. Podle Jakuba Michálka je shromažďov­ání takovéhoto množství údajů protiústav­ní, nedemokrat­ické, bezúčelné a navíc tím, jak zasahuje do našeho soukromí, porušuje i Listinu základních práv a svobod.

Nicméně i zpočátku agilní Piráti už také zjevně rezignoval­i, když nedokázali zrealizova­t několikrát deklarovan­ý úmysl obrátit se s návrhem o přešetření celé věci na Evropský soudní dvůr Evropské unie.

Paradoxní je, že zákon, jenž měl být původně kladivem na teroristy, prošel obdivuhodn­ým obrodným procesem, a dnes může sloužit k preventivn­ímu šmírování nás všech. Zmiňovaná novinka dokladů s bezkontakt­ními čipy pak jen definitivn­ě pohřbí zbytky našeho už tak fatálně zdeformova­ného soukromí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia