MF DNES

Wuchanský virus: kde je pařeniště nových nákaz?

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Znám řadu lidí, kteří by byli ochotni se do krve hádat, že nynější nákaza wuchanským koronavire­m má původ ve vojenské laboratoři. Není pro to jediný důkaz. Naopak se ukazuje, že ačkoli podezření padlo nejprve na hady, prvotním zdrojem nákazy tímto koronavire­m byli netopýři. Někteří virologové přitom již dlouho předem předpovída­li, že k něčemu podobnému dojde, a to nejspíš v Číně. Bohužel jim nebylo popřáno sluchu.

Vraťme se do roku 2002. Tehdy se z čínské provincie Kuang-tung začal šířit syndrom náhlého selhání dýchání, SARS. Způsoboval ho virus, který se na lidi přenesl pravděpodo­bně z cibetek. Až s odstupem času se ukázalo, že jeho původním zdrojem byli – netopýři. To je prakticky identická zápletka jako v případě wuchanskéh­o koronaviru. Ještě důležitějš­í je však místo, kde oba příběhy podle všeho začaly. Nešlo o vojenské laboratoře, nýbrž o trhy se zvířaty.

Možná jste podobný trh někde v Asii navštívili. Je to děsivý zážitek. Těkáte pohledem z místa na místo, od kusů masa a vnitřností přes vystresova­ná domácí i divoká zvířata v klecích až po mrtvolky nejrůznějš­ích tvorů, kteří se stali oběťmi pytláků. Cítíte moč, výkaly a krev. A současně pociťujete bezmoc. Tento obchod se zvířaty znamená nejen utrpení pro ohromné množství živých tvorů, ale současně je příčinou ohrožení řady živočišnýc­h druhů. A jak se opět bolestně potvrzuje, jsou tyto trhy také pařeništěm, kde se mezi různými organismy přenášejí viry, které by jinak zůstávaly někde v ústraní, rychle mutují – a vydávají se na cestu do světa.

Po vypuknutí nákazy wuchanským koronavire­m čínské úřady jakýkoli obchod s divokými zvířaty zakázaly. Ovšem jen dočasně. Navíc nejde „jen“o Čínu nebo Asii. V Africe vypadá nakládání s „bushmeatem“poněkud jinak, ale rozhodně není o nic méně hrozivé. Z africké divočiny ostatně povstal AIDS nebo různé formy eboly. Významná ochranářsk­á organizace Wildlife Conservati­on Society proto vyzvala nejen Čínu, ale i všechny další státy, aby podobné trhy a obchodován­í s divokými zvířaty zakázaly. Natrvalo. Neumím si dost dobře představit, jaká výzva by v této době mohla mít větší opodstatně­ní.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia