MF DNES

Věštění z jedné fotografie

Ruský prezident jako host, ovšem sám v Damašku hostí a školí syrského prezidenta i trpaslíka po jeho boku. Znáte snad lepší metaforu toho, co se bude v příštích měsících a letech odehrávat v této části Blízkého východu?

- Hynek Kmoníček velvyslane­c v USA

íkává se, že jeden obrázek je cennější než dvacet vyprávění. Snímky nedávno publikovan­é syrskou tiskovou agenturou SANA z lednového pobytu ruského prezidenta v jejich zemi jsou přesně takového druhu. Jsou totiž úplně jiné, než byste čekali, a jejich analýza vám řekne o skutečnost­i mnohé.

Připomeňme jen, že prezident Vladimir Putin do Damašku dorazil již čtvrtý den po smrti generála Kásima Sulejmáníh­o, a tedy uprostřed vzniklé mezinárodn­í krize.

A zatímco byste asi nenašli politika, který by v té době nekomentov­al smrt mediálního generála, o teprve druhé vrcholné návštěvě z Ruska do Sýrie panovalo celkem ticho.

Když hlava ruského státu vyrazí uprostřed americko-íránské krize navštívit nějakého blízkových­odního prezidenta, na fotografií­ch má být její přijetí v paláci místního vladaře a má být zachycena velikost obou delegací a politici třesoucí si rukama v popředí nějakého opulentníh­o prostoru zdůrazňují­cího charakter navštívené země.

Když host hostí hostitele

Nic z toho ale na fotografií­ch Putina v Damašku neuvidíte. Namísto damašského prezidents­kého paláce zde vidíme školicí místnost ruského vojenského velení v Sýrii, vyzdobenou portréty Putina a několika ruských generálů. Právě tam navštěvují­cí prezident Putin pozval místního prezidenta, až to tak nějak vypadá, že syrský prezident Bašár Assad právě navštívil Rusko – a nikoli opačně.

Prezidenti Putin a Assad zde v křeslech znuděně naslouchaj­í přednášce na snímku neviditeln­ého muže, který jim zřejmě patřičně suše vysvětluje stávající vojenskou situaci.

A zatímco ruský prezident je obklopen svojí generalito­u, po levici syrského prezidenta sedí – trpaslík. Tedy takhle komentoval­i sami Syřané fakt, že jejich ministr obrany dostal odněkud přinesenou dětskou židličku, která ho mžikem udělala o dvě hlavy menším, než jsou jeho ruští partneři.

Ti ostatně zabrali všechna další místa na fotografii. Kromě syrského prezidenta a jeho maličkého ministra už tu Syřana nezahlédne­te.

Tahle prezidents­ká návštěva prostě nebyla o tom, co bylo, ale spíše o tom, co bude. Rusové se nad smrtí generála Sulejmáníh­o potají zaradovali, protože jim to dává hodně nového prostoru v Sýrii a ještě to přineslo problémy Američanům a Íráncům, se kterými tam soupeří. Není tajemstvím, že právě Sulejmání byl tím, kdo udržoval komunikaci mezi Íránem podporovan­ými vojenskými silami v Sýrii a Teheránem.

Jeho likvidací přichází ruská šance na převzetí jednotek a skupin, jejichž loajalita se teprve bude řešit.

Rusové v zemi totiž vždycky hráli dvojí hru – z jedné strany byl Írán spojenec, ale na druhé straně striktně odmítali poskytnout jakoukoliv vzdušnou podporu

Ruští generálové budou školit syrské politiky, Američané budou mlčet, Syřané utíkat, Erdogan hledat Kurdy a my jako součást EU budeme moci jen komentovat obrázky.

s Íránem propojeným silám, ze kterých si pak u Golanských výšin udělali Izraelci nerušeně živé terče.

Jen Rusové dojednali v provincii Dara’a smír mezi rebely a Assadovými vojsky, hned z oblasti vytlačili ty části Čtvrté divize

 ?? Foto: Profimedia.cz ??
Foto: Profimedia.cz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia