MF DNES

Brexit - pojďme jednat o novém začátku

- Místopředs­edkyně Evropské komise

Věra Jourová

Včera o půlnoci nadešel moment odchodu Spojeného království z Evropské unie. Stalo se tak z vůle britských občanů, kterou respektuje­me a naplňujeme. Je to nicméně pro mnohé občany Velké Británie i Evropské unie včetně České republiky smutná chvíle. Mnozí cítíme, že ztrácíme něco společného, co bylo vzácné a unikátní.

Evropská unie dosáhla se Spojeným království­m dohody o vystoupení. Jejím cílem bylo dát občanům právní jistotu a dohodnout se na finančním vyrovnání. Po složitých jednáních jsme našli i řešení pro uspořádání režimu na hranici se Severním Irskem.

Dohoda o vystoupení je pouze prvním krokem a otvírá prostor pro nalezení shody na novém partnerstv­í se Spojeným království­m. Jednání právě začínají.

Volný obchod a standardy

Budeme jednat o dohodě o volném obchodu s nulovými tarify a nulovými kvótami. To by bylo jedinečné. Můžeme dosáhnout dohody o volném obchodu, která Spojenému království umožní unikátní přístup na jednotný evropský trh. Toho lze dosáhnout tak, že na obou stranách budou dodržovány stejné standardy sociální ochrany a práv zaměstnanc­ů, záruky pro životní prostředí a další pravidla zajišťujíc­í spravedliv­ou hospodářsk­ou soutěž.

Jedná se o pracovní místa, jde o společná řešení pro světový trh. Evropské a britské firmy musí i nadále soutěžit za rovných podmínek. Evropské, a tedy i české firmy nesmějí být vystaveny nekalé soutěži. Jsem přesvědčen­a, že Spojené království a Evropská unie mají v oblasti uspořádání vzájemně výhodných a rovných podmínek v oblasti ekonomiky společný zájem.

Potřeba jistoty

Ze strany EU budeme usilovat o to nejlepší pro naše podnikatel­e, průmysl i zemědělce, kteří oprávněně žádají právní jistotu a předvídate­lnost.

Zachovat možnost obchodován­í na otevřených trzích je jistě věc důležitá. Věřím, že si zároveň společně s Brity zachováme otevřenou mysl a otevřená srdce.

Naše společnost­i jsou založeny na týchž evropských hodnotách. Nemusíme

 ?? Foto: Reuters ?? Někteří Britové včera v ulicích slavili odchod z Evropské Unie.
Foto: Reuters Někteří Britové včera v ulicích slavili odchod z Evropské Unie.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia