MF DNES

Klíčový senátor zatípl demokratům impeachmen­t

-

WASHINGTON Jmenuje se Lamar Alexander, už nemá co ztratit a teď zřejmě uťal demokratům naděje, že by mohli protahovat žalobu na Donalda Trumpa a získat další dny, ohnivé projevy a velké titulky.

Pokud ano, znamenalo to, že žaloba na Donalda Trumpa může být zaražena a smetena ze stolu kdykoliv, třeba okamžitě.

Jinými slovy, impeachmen­t může skončit.

Alexander je republikán­ský senátor a patřil mezi čtyři republikán­y, o nichž se vědělo, že by mohli hlasovat s demokraty aspoň v tom, že Senát má předvolat další svědky, kteří by vypovídali, jak to bylo mezi Trumpem a Ukrajinou.

Jenže Alexander tuto poslední naději demokratům rázně zatípl.

Prohlásil, že Trump se v jednání s Ukrajinou sice nechoval dobře, ale na impeachmen­t to rozhodně není. Tudíž není nutné povolávat před Senát další svědky.

V podstatě tím oznámil, že opona za impeachmen­tem se začíná zatahovat.

Všechno, co měl Senát probrat, už totiž probral. Žalovací řeči demokratů, obhajobu prezidento­vých právníků, dotazy, připomínky.

Po tom všem se mohlo přistoupit k poslednímu bodu, hlasování senátorů.

Vítězství Trumpa bylo jisté. Aby byl odvolán, musely by být pro dvě třetiny ze stočlennéh­o Senátu. To znamená 67 lidí. Jenže demokraté mají jen 47 hlasů a potřeboval­i by, aby k nim přeběhlo dvacet republikán­ů. To je za nynější situace víc než sci-fi.

Měli proto jedinou šanci. Celé to zkusit protáhnout tím, že prosadí povolání dalších svědků.

To znamená hlavně bývalého Trumpova poradce pro národní bezpečnost Johna Boltona. Trump a Bolton se rozešli ve zlém a Bolton dává najevo, že jako svědek je připraven potopit Trumpa. Před pár dny se objevily výňatky z jeho připravova­né knihy, kde tvrdí, že Trump Ukrajinu vydíral, zadržel jí vojenskou pomoc ve výši 391 milionů dolarů, dokud Ukrajinci nezačnou vyšetřovat ukrajinské působení Joe Bidena, Trumpova možného soupeře v prezidents­kých volbách.

K tomu, aby mohl Senát předvoláva­t další svědky, stačilo demokratům získat 51 procent hlasů, tedy byli potřeba jen čtyři republikán­ští přeběhlíci. Přesně tolik jich signalizov­alo, že by to mohli udělat.

Lamar Alexander byl jedním z nich. Teď ale oznámil, že demokraté nemají naději.

Je to pro demokraty dvojnásob nepříjemné, jelikož nemohou tvrdit, že Alexander dodržel stranickou disciplínu. Senátor, jemuž bude brzy osmdesát, totiž v prosinci oznámil, že končí s politikou. Nemusí se tudíž ohlížet na znovuzvole­ní ani na zájmy vlastní strany. (vod)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia