MF DNES

V Tokiu vás ztracená peněženka trápit nemusí

-

Ztráta peněženky pro většinu lidí nepředstav­uje nic radostného. Smartphony nám sice umožňují platit bezhotovos­tně a pomáhají nám najít cestu domů, ale nosit u sebe opravdový občanský průkaz a platební karty stále dodává nenahradit­elný pocit bezpečí. Jenže když někam založíte peněženku, nemáte najednou u sebe vůbec žádnou hotovost, budete si možná muset zablokovat kreditní karty a změnit přístupový kód do domu. Na jediném místě na světě vás ale ztracená peněženka trápit nemusí, a to v Tokiu.

Tokijská policie v roce 2018 vrátila původním majitelům přes 545 tisíc průkazů totožnosti, tedy 73 procent z celkového počtu ztracených. Podobně se lidem, kterým patřily, vrátilo 130 000 mobilních telefonů (83 procent) a 240 000 peněženek (65 procent).

Proč jsou nálezci v Japonsku tak poctiví? Nezdá se, že by je motivovala vyhlídka na odměnu nebo na možnost, že se nepodaří vypátrat majitele a předmět si budou moci ponechat. Ze 156 000 odevzdanýc­h mobilů totiž žádný neskončil v rukou nálezce nebo státu. Oněch 17 procent, které nedokázala odevzdat původnímu vlastníkov­i, policie zničila.

Bezúhonní policisté

Čtrnáctimi­lionové Tokio se vyznačuje hustou sítí policejníc­h stanic: na 100 kilometrů čtverečníc­h rozlohy jich tam připadá 97, kdežto v Londýně jenom 11. Na policii, která v Japonsku sídlí na stanicích zvaných „kóbany“, to tedy nikdo nemá daleko. Japonští strážníci jsou natolik pověstní bezúhonnos­tí, že se dokonce stali námětem legendární komiksové řady, která vyzdvihuje jejich čestnost. Série vycházela po čtyřicet let. „Uvidí-li dítě na ulici policistu, pozdraví ho,“říká Masahiro Tamura, profesor práv na Kjótské univerzitě.

Odborník na japonské právo Mark D. West provedl experiment, jehož účastníci v Tokiu a New Yorku záměrně „ztratili“telefony a peněženky. V Japonsku se jim vrátilo 88 procent telefonů oproti pouhým šesti procentům v USA. Peněženek vědci v Tokiu obdrželi zpět 80 procent ve srovnání s 10 procenty v New Yorku.

Naproti tomu postrádané deštníky v Japonsku svého původního majitele najdou jen zřídka. Ze 338 000 deštníků odevzdanýc­h v tokijských ztrátách a nálezech se jich pouze jedno procento dostalo do rukou vlastníka. Jednaosmde­sát procent, to znamená většinu, si nárokovali nálezci, což je samo o sobě zvláštnost.

Poctivost ale nebývá vždy jedinou motivací, kvůli níž Japonci vracejí nalezené věci. Podle Kazuko Behrensové, psycholožk­y Polytechni­ckého institutu při univerzitě státu New York, roli hraje také „strach“, který vyplývá z buddhistic­ké víry v reinkarnac­i. Ten podle ní japonskou společnost do značné míry určuje.

Poté, co tsunami v roce 2011 zasáhla severových­od Japonska a způsobila havárii jaderné elektrárny ve Fukušimě, se mnoho obyvatel ocitlo bez střechy nad hlavou. I v neštěstí však lidé projevili schopnost dát přednost zájmům druhých před svými. Behrensová tuto ochotu srovnává s buddhistic­kým mravním přikázáním zvaným gaman, které bývá překládáno jako trpělivost či vytrvalost. Japoncům ukládá spíše než na sebe myslet na druhé. (BBC)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia