MF DNES

Elefantazi­i fascinuje optimistic­ký Sloní muž

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Skutečně nemalé cíle si pro svůj „muzikál ohavné krásy" vytyčili tvůrci Elefantazi­e. „Chceme se popasovat s velkými muzikály, na něž jsme jezdili do Londýna či New Yorku. Aby náročné činoherní, pěvecké a taneční party snesly nejpřísněj­ší měřítka,“přiznává režisér a autor David Drábek před dnešní premiérou v pražském ABC. „Je to troufalé, vím, ale cítíme, že nazrál čas. Doufáme, že se písně stanou hity; že se zaryjí divákům pod kůži a budou si je pobrukovat,“dodává.

V novince bude vyprávět příběh a životní postoje skutečného Josepha Merricka, tělesně postiženéh­o člověka, který se pro svou anomálii stal koncem 19. století inventářem anglických panoptik. Život takzvaného Sloního muže inspiruje tvůrce odedávna, jeden ze svých prvních filmů mu věnoval i David Lynch. „Ten nápad jsme se skladatele­m Darkem Králem obmýšleli přes deset let. Joseph Merrick nás fascinoval svou radostí ze života, optimismem a družností navzdory svému znetvořené­mu tělu a otřesnému, ponižující­mu zacházení, kterého se mu dostalo,“vysvětluje kmenový režisér Městských divadel pražských.

Je to kolos

„Děj se odehrává v Londýně roku 1890 a s osudem Sloního muže se protne i cesta Móhandáse Gándhího a Jacka Rozparovač­e,“naznačuje Drábek děj představen­í, kde se v hlavní roli objeví Tomáš Havlínek.

Maska Sloního muže se pro něj prý vyráběla několik týdnů a několik hodin zabere jenom její nasazení.

„Je to po všech stránkách kolos,“hodnotí Drábek dlouho připravova­nou inscenaci. „O to víc nám záleží na tom, aby muzikálová velkolepos­t nezahlušil­a křehkost. Jemnokresb­u osudů našich hrdinů,“uvažuje.

V obsazení zaujme jméno Tomáše Kluse. „Svou povahou ‚je‘ doktor Treves, zachránce Sloního muže. Pojal v nás důvěru a všechny při zkoušení zaujal svou skromností, vlídností a profesiona­litou,“popisuje Drábek Klusův návrat do divadla.

Režisér dále obsadil Danielu Kolářovou, se kterou v minulosti pracoval na Vinohradec­h a v Klicperově divadle. „Chtěl jsem prostě vzdát hold téhle skvělé dámě rolí Merrickovy matky,“vysvětluje.

 ?? Foto: Městská divadla pražská ?? Hlavní hrdinové V novém muzikálu Elefantazi­e se v předních rolích představí Tomáš Havlínek a Tomáš Klus.
Foto: Městská divadla pražská Hlavní hrdinové V novém muzikálu Elefantazi­e se v předních rolích představí Tomáš Havlínek a Tomáš Klus.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia