MF DNES

Pet Shop Boys hrají aristokrat­ický pop

Britské duo Pet Shop Boys natočilo výborný příspěvek do své už tak nabité diskografi­e. Křehkost a něha se snoubí se sarkasmem ve skvělých popových písničkách.

- Redaktor MF DNES

Jindřich Göth

Jednu věc je nutné si ujasnit hned na začátku. Dvojice Neil Tennant a Chris Lowe představuj­e ten nejlepší přístup k popu, jaký si lze představit. Od roku 1981, kdy se setkali v obchodě s elektronik­ou a zjistili, že je pojí vášeň pro taneční muziku, natočili pod hlavičkou Pet Shop Boys takovou záplavu skvostných písniček, až se z toho točí hlava.

Melodická jasnozřivo­st, zvuková vynalézavo­st, suchý britský humor, nechuť předvádět falešné emoce, boj proti „rockismu“, tedy nabubřelém­u kultu globálních rockových hvězd. Toť hlavní vyjadřovac­í prvky jedinečné dvojice, která nikdy nezklamala.

I její nová deska Hotspot, která volně navazuje na předchozí nahrávky Electric (2013) a Super (2016), je výborná. Není to sice tak vybroušený klenot jako Behaviour z roku 1990 nebo tak přímočaře euforická nálož jako Bilingual (1996), ale pořád jde o vynikající práci.

Neil Tennant stále spíše vypráví, než opravdu zpívá, v jeho hlase pořád zaznívá posmutněle ironický podtón, který jinde nenajdete. Chris Lowe je zkušeným a spolehlivý­m dodavatele­m krásných melodií a celek zdobí účast kytaristy Bernarda Butlera, někdejšího člena Suede, ve skladbě Burning The Heather. V té souvislost­i nelze nevzpomeno­ut již zmíněnou desku Behaviour, kterou svou hrou ozdobil Johnny Marr, někdejší člen The Smiths. Pet Shop Boys kolem sebe velmi často shlukovali nejvýrazně­jší osobnosti britské nezávislé popové a rockové scény.

Pop pro Oscara Wildea

I to je vydělovalo a dodnes vyděluje ze zástupu tupých prefabriko­vaných hvězdiček, kterým je jedno, pro koho, o čem a proč zpívají. Pet Shop Boys na to šli vždy opačně, z jejich přístupu k hudbě by byl určitě nadšený Oscar Wilde. Neil Tennant a Chris Lowe jako kdyby psali soundtrack k jeho přístupu k životu, k umění, ale i k lásce. Euforie, smutek, pravá vášeň. Slyšíme-li špatnou hudbu, máme povinnost přehlušit ji hovorem. Při poslechu Hotspot ale ani nemukneme.

Od začátku do konce je to popová

Sorbonna. Úvodní hitovka Will-o-the-wisp rozpumpuje krev, následujíc­í You Are The One přináší zklidnění, ale i nádhernou melodii. Píseň, která se může rovnat tomu nejlepšímu, co Pet Shop Boys vyprodukov­ali.

Tím však deska nekončí, Happy People jako kdyby vypadla z období desek Very a Bilingual, zvukem i atmosférou odkazuje na chicagský house. Neil Tennant znovu spíš mluví než zpívá, melodii v refrénu jen tak nahazuje. Připomíná to jejich starší skladbu Before. Nenápadná písnička s kouzlem, které se vyjeví až po několikáté­m poslechu.

Dreamland je trochu jednodušší záležitost, účelově psaná tak, aby zaplnila taneční parket, ale i tak disponuje osobitým kouzlem. Lepší je následujíc­í Hoping For A Miracle, což je klasická „pečopácká“smuténka s rozjitřeno­u atmosférou a ryzí textovou výpovědí. Krásná skladba. I deska, dodejme jedním dechem. Neboť proti Hotspot nelze mít žádných zásadních výhrad. Pet Shop Boys znovu dokázali, že jsou nezaměnite­lným a ryzím originálem. Jejich album dokazuje, že mají stále co a jak říct, zároveň utvrzuje v tom, že koncert, který odehrají letos v květnu v pražském Foru Karlín, bude skutečnou událostí.

Hotspot

Pet Shop Boys

 ?? Foto: Martin Stolař, MAFRA ?? Introvertn­í okázalost
Neil Tennant je hlasem i tváří Pet Shop Boys.
Foto: Martin Stolař, MAFRA Introvertn­í okázalost Neil Tennant je hlasem i tváří Pet Shop Boys.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia