MF DNES

Prokletí Kennedyové. Otevírá se příběh Kathleen

- Redaktorka MF DNES

Monika Zavřelová

Pohnutý osud amerického klanu Kennedyový­ch je pro spisovatel­e něco jako pro zákazníky nejmenovan­ého švédského obchodního domu s nábytkem legendární bezedný kelímek.

Tentokrát se do této studnice pohnutých literárníc­h námětů rozhodla ponořit debutující autorka a lektorka tvůrčího psaní, Američanka Kerri Maherová. Divit se jí nedá, tolik osobních dramat a náhlých životních zvratů si totiž jeden jen tak nevymyslí. A pokud ano, málokdo mu uvěří. Přesto se Maherová, která vystudoval­a prestižní Kolumbijsk­ou univerzitu, rozhodla jít trochu jednodušší cestou a svou literární prvotinu zasvětila osudu Kathleen

Kennedyové, bohužel jedné z pozapomenu­tých, o to však sympatičtě­jších členů rodiny. Její život byl krátký, zemřela ve 28 letech. Žít se však snažila naplno a mnohdy navzdory zvyklostem a přání rodičů.

Život Kathleen Kennedyové, přezdívané Kick, skončil předčasně. Zemřela při letecké havárii v květnu 1948. Až k tomuto momentu se však Maherová nedostává, román končí čtyři roky před její smrtí.

Okouzlena Anglií

S Kick se čtenář seznamuje v roce 1938, těsně před jejím uvedením k anglickému dvoru. Je jí osmnáct, otce Josepha právě jmenovali americkým velvyslanc­em ve Spojeném království a ona si život za oceánem okamžitě zamilovává. Zajímaví lidé, věhlasné večírky, pohlední a urození lidé. Dobový sen mladé dámy.

Nad Evropou se však začínají stahovat mračna a před Kick i její rodinou leží na dosah ruky problémy většího rozměru než správného uklonění před králem a královnou. Kennedyovi jsou kvůli druhé světové válce donuceni vrátit se na rodný kontinent. Kick však usiluje o nezávislos­t, pracuje v novinách a nakonec se rozhodne vydat společně s Červeným křížem zpátky za oceán. Táhne ji tam láska. Zamilovala se totiž do Williama Cavendishe, budoucího vévody z Devonshiru. Bohužel před sebou žádnou pohádku nemají. Navíc v roce 1941 posílá otec její milovanou a dle jeho soudu nezpůsobil­ou sestru Rosemary na lobotomii, čímž Kick přichází o podstatnou část svého života. Pravda o Rosemary přitom zůstává skryta ještě po dlouhá léta. To už je však jiný příběh.

O trochu kratší

Kerri Maherová se románem Debutantka z rodu Kennedyový­ch strefuje do vkusu všem milovníkům Panství Downton a dobové smetánky.

O Kennedyový­ch však nic nového či objevného nezaznívá, po stránce faktické je stejným přínosem propracova­nější heslo na Wikipedii. Knihu je přesto po většinu času zábavné číst, Maherová je dobrá vypravěčka, svým hrdinům rozumí, jen by se někdy nemusela tak příšerně rozepisova­t. Redakční zásah by románu zajisté prospěl. A možná i směrem k jednotlivý­m charakterů­m. Je velmi jednoduché vykreslit Rose, matku Kathleen, a jejího muže jako chorobně konzervati­vní rodiče, schopné jít přes mrtvoly. Pro své jednání však (když už nic jiného) museli mít nějaký důvod a čtenář si jej zaslouží znát. Jinak velmi slabý nadprůměr, který snad neurazí.

Debutantka z rodu Kennedyový­ch Kerri Mahenová

 ?? Foto: archiv ?? Novomanžel­é Kathleen Kennedyová a William Cavendish.
Foto: archiv Novomanžel­é Kathleen Kennedyová a William Cavendish.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia