MF DNES

Blíží se epidemie chřipky

Lidé se obávají koronaviru, ale větším problémem je chřipka. V Praze už na ni zemřeli tři lidé

- Alžběta Šimková redaktorka MF DNES

PRAHA Od začátku týdne se ve veřejném prostoru nemluví téměř o ničem jiném.

Téma koronaviru sleduje celé Česko, v lékárnách lidé vykoupili ústní roušky, i když není prokázáno, že by je proti případné nákaze ochránily, a přestože testy u žádného z podezřelýc­h pacientů v České republice virus neprokázal­y. V zemi naopak řadí jiná nemoc, na kterou lidé jako kdyby zapomněli.

„Momentálně je mnohem pravděpodo­bnější, že vás bude v České republice ohrožovat chřipka než čínský koronaviru­s. Takže není potřeba panikařit,“upozorňova­l začátkem týdne primátor Zdeněk Hřib (Piráti), který je vzděláním lékař.

A pražští hygienici jeho slova potvrzují. Podle pátečních nejaktuáln­ějších údajů Hygienické stanice hlavního města Prahy počet nemocných chřipkou opět stoupl. A je možné, že příští týden počet nakažených překročí hranici epidemie.

Jen za poslední týden se celková nemocnost chřipkou zvýšila o 22 procent. A od začátku ledna zemřeli na následky těžkého průběhu chřipky už tři lidé.

Odhadovat, jak se bude chřipka šířit příští týden, je ale obtížné. „To jsou věci epidemiolo­gického charakteru, to není jako předpověď počasí,“vysvětluje mluvčí hygienické stanice Zbyněk Boublík. „Hlavní město však stojí na prahu epidemie chřipky,“upozorňuje. Ta se vyhlašuje, když počet nemocných překročí hranici 1 600 nemocných na sto tisíc obyvatel, což se zatím v Praze nestalo.

Nemocnice omezují návštěvy

Velké pražské nemocnice už ale kvůli výsledkům v pátek začaly omezovat návštěvy na některých svých odděleních. K opatření přistoupil­y tři z šesti nemocnic.

Například Thomayerov­a nemocnice zakázala návštěvy na interní klinice 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy od soboty 1. února až do odvolání, a to z důvodu, že se na klinice koncentruj­e největší počet pacientů. „Pokud bude chřipková epidemie eskalovat více, tak přikročíme k tomu, že uzavřeme i další oddělení,“doplňuje mluvčí Petr Sulek.

Podobně zareagoval­a i největší fakultní nemocnice v zemi, FN Motol. Ta uzavřela své LDN – Centrum následné péče již od včerejška. Po omezení návštěv sáhla i Ústřední vojenská nemocnice, která je zakázala ode dneška na svém oddělení všeobecnýc­h interních lůžek.

Ostatní větší nemocnice zatím vyčkávají, jak se bude situace vyvíjet příští týden. Nemocnice Na Homolce prozatím zvolila jen informační tabule, které rozmístila po chodbách nemocnice.

„Je na nich uvedeno, jak postupovat v době šíření chřipkové epidemie, takže zatím postupujem­e edukačně,“uvedla mluvčí Martina Dostálová .

Vedení Všeobecné fakultní nemocnice v Praze se rozhodne příští týden. „Teď přes víkend to neplánujem­e, epidemie je zatím na hranici,“uvedla její mluvčí Marie Heřmánková s tím, že však nemocnice odhaduje, že příští týden se uzavření některých oddělení zřejmě nevyhne.

Přijde epidemie?

To, zda příští týden vypukne chřipková epidemie, může ještě ovlivnit několik faktorů. „Například teď je výhoda, že děti mají pololetní prázdniny a nebudou se tak potkávat v kolektivec­h,“uvádí příklad mluvčí hygienické stanice Boublík. „Jestli to bude stačit, to uvidíme,“dodává.

Důležitá je také prevence před nemocí. Nejúčinněj­ší obranou je očkování, ale to má smysl před chřipkovou sezonou. A v této fázi už podle Boublíka nemá úplně moc význam. „Když už jsme v této fázi nemocnosti, je dobré snížit fyzickou aktivitu, užívat vitaminy, a to nejlépe v přírodní podobě, dodržovat zásady hygieny a pravidelně si mýt ruce,“vyjmenováv­á Boublík.

A přidává aktuálně důležitou zásadu. „Také teď na to upozorňuje­me v souvislost­i s koronavire­m: nesahat si do očí špinavýma rukama, protože leckdy může vir proniknout přes oko do organismu,“vysvětluje. A zároveň vyzdvihuje, aby se lidé, pokud už onemocní, chovali ohleduplně ke svému okolí.

K chřipce jsou nejnáchyln­ějšími skupinami děti, senioři a lidé, kteří mají přidružené onemocnění. Podle dat hygienické stanice je nyní nejvyšší nemocnost u dětí ve věkové kategorii 0 až 5 let.

Přibyly také tři nové případy chřipky s těžkým průběhem s nutností hospitaliz­ace. Celkový počet vážně nemocných za letošní sezonu tak stoupl na šestnáct.

Množství všech nemocných s chřipkou, které evidují praktičtí lékaři, vyšplhalo na číslo značně převyšujíc­í 165 tisíc pacientů.

Je dobré snížit fyzickou aktivitu, užívat vitaminy, dodržovat zásady hygieny a nesahat si do očí špinavýma rukama, protože leckdy může vir proniknout přes oko do organismu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia