MF DNES

Zastávky dáme městu zadarmo, předhánějí se firmy

- — František Strnad

PRAHA Několik společnost­í najednou přispěchal­o s nabídkami pro magistrát hlavního města. Chtějí na vlastní náklady pořídit nové přístřešky pro MHD, instalovat je a ihned předat do majetku města. Zatím není jasné, zda magistrát soutěž vypíše. Zvažuje totiž, že mobiliář nakoupí sám. O dalším postupu bude Praha rozhodovat v pondělí.

Celkově by se jednalo o 930 zastávek. To ale v případě, že Praha vypíše tendr na nový mobiliář. Ten stávající provozuje na základě smlouvy z roku 1994 společnost JCDecaux, která městu platí poplatek a může na zastávkách umisťovat reklamu. Minulé vedení magistrátu rozhodlo, že smlouvu firmě neprodlouž­í a vypíše koncesní řízení na provozovat­ele.

S tím počítalo i nové vedení. Jím ustanovená komise však nakonec doporučila, aby magistrát 930 přístřešků koupil zhruba za 400 milionů korun sám. JCDecaux stojí o to, aby magistrát smlouvu, která končí v polovině roku 2021, prodloužil o pět let. Městu oplátkou nabízí pořízení 300 nových přístřešků.

O lukrativní kontrakt logicky stojí i konkurenčn­í reklamní společnost­i. Mezinárodn­í společnost Clear Channel Outdoor, která na tuzemském trhu zatím nepůsobí, tento týden přišla s nabídkou, že pro Pražany vybuduje 930 nových přístřešků pro MHD.

„V případě vyhlášení koncesního řízení jsme ochotni městu vyjít vstříc a zavázat se, že v případě úspěchu v koncesním řízení vybudujeme na vlastní náklady kompletně nový mobiliář a bezplatně ho ihned po jeho dokončení převedeme do majetku města,“uvedl ředitel pro rozvoj a inovace Clear Channel Mats Lundquist.

Obdobnou nabídku chce podat i jednička na tuzemském trhu společnost BigBoard.

„Společnost BigBoard je také ochotna zavázat se hlavnímu městu, že v případě úspěchu v koncesním řízení na své náklady vybuduje nový mobiliář a na základě smlouvy ho ihned bezplatně převede do majetku města. V rámci spolupráce s městem také samozřejmě zajistíme správu a údržbu a současně budeme městu odvádět tržní nájemné,“říká Pavlína Stránská, mluvčí BigBoardu.

„Chceme férovou soutěž a souboj firem, které dané problemati­ce rozumí,“uvedl Pavel Slabý, generální ředitel JCDecaux. Dodal, že vzhledem k tomu, že si město již vybralo mobiliář ve vlastním designu a bude poskytovat licence k jeho použití, je jasné, že bude v majetku města.

Praha nemá být vydírateln­á

Kdo bude pražský mobiliář vlastnit, je pro stávající garnituru klíčové. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) totiž opakovaně prohlásil, že zásadní pro něj je, aby město přístřešky vlastnilo a nebylo tak vydírateln­é dodavatels­kou firmou.

V případě koncesního řízení dosud magistrát uvažoval o tom, že by vítězná firma mobiliář městu přenechala až po skončení kontraktu, který by měl být uzavřen na 15 let. Radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09) řekl, že nabídku soukromník­ů vnímá jako konstrukti­vní snahu o odbornou debatu. Dodal, že rozhodně není snahou města, aby si přístřešky provozoval­o samo, magistrát naopak bude hledat koncesioná­ře na službu.

Praze zároveň hrozí právní spor s JCDeaux, která pohrozila, že začne odstraňova­t svoje přístřešky už letos v létě tak, aby byly s koncem smlouvy 30. června příštího roku všechny demontován­y. Chabr řekl, že podle právních stanovisek města má firma nicméně povinnost mobiliář zajistit až do skončení smlouvy, a pokud ho začne odmontováv­at předtím, magistrát se bude bránit u soudu.

 ?? Foto: IPR ?? Nová zastávka Prototyp přístřešku, který bude na zastávkách.
Foto: IPR Nová zastávka Prototyp přístřešku, který bude na zastávkách.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia