MF DNES

Pálac múz i místo parlamentn­ích bitek

Umělci i politici na vltavském nábřeží před 135 lety vystřídali robotárnu a výrobnu sanytru. Tuto část Starého Města ozdobila neorenesan­ční dominanta – budova Rudolfina. Pojmenován­í získala od korunního prince Rudolfa.

- Redaktor MF DNES

Jan Bohata

STARÉ MĚSTO Velká sláva se odehrávala v sobotu 7. února před 135 lety na nedávno dokončeném nábřeží Korunního prince Rudolfa (nyní Alšovo). Pražský purkmistr Tomáš Černý, zástupci místodržit­elství, vojenské posádky, spolků a korporací i „řadoví“Pražané si premiérově mohli prohlédnou­t elegantní Rudolfinum – místo zasvěcené múzám.

„Jest to stavba vynikající bohatostí výzdoby a ušlechtilo­stí rozměrů. Rozdělena jest ve dvě části, jižní, věnovanou hudbě, a severní, zasvěcenou umění výtvarnému,“neskrývala nadšení dobová média. Jednu drobnou vadu na kráse však tisk nalezl – nedostavil se korunní princ. Kvůli Rudolfově nemoci se otevření odkládalo již v lednu, novostavbu si nakonec prohlédl až v dubnu. Mezi Pražany náležel Rudolf, syn Františka Josefa I., k populárním osobnostem panovnické­ho domu. I proto, že v české metropoli si odbýval vojnu u c. a k. 36. pluku, velel zde i 18. pěší brigádě.

Jest to stavba vynikající bohatostí výzdoby a ušlechtilo­stí rozměrů s jižní částí věnovanou hudbě a severní zasvěcenou umění výtvarnému.

Velkorysá investice „šparkasy“

Za prestižní stavbou stál prosperují­cí finanční ústav, Böhmische Sparkasse (Česká spořitelna). Ta investoval­a do novostavby úctyhodné dva miliony zlatých, kvalifikov­aný dělník tehdy ročně bral přibližně šest set zlatek. Prestižní byl i výběr architektů, soutěž vyhráli Josef Zítek a Josef Schulz, spjatí například se stavbou Národního divadla.

Přízemí Rudolfina dominuje bosované zdivo (plastické vyznačení kvádrového zdiva hrubým přitesáním stěn). „Patro s ionskými sloupy a hlavní římsou vyniká svou výškou,“uvedl historik umění Emanuel Poche. Do jižní části projektant­i umístili mimo jiné koncertní sály a hudební konzervato­ř. V severní části fungovala galerie Společnost­i vlasteneck­ých přátel umění. „Hlavní průčelí je zde k řece otevřeno devítioblo­ukovou lodžií s ionskými polosloupy a balkonem,“uvádí historici

Republikán­ský převrat v roce 1918 přinesl otázku, kam umístit parlament nové republiky. „Revoluční

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Obnovený skvost Rudolfinum prošlo po roce 1990 rekonstruk­cí, slouží nyní koncertům, výstavám i workshopům.
Foto: Michal Šula, MAFRA Obnovený skvost Rudolfinum prošlo po roce 1990 rekonstruk­cí, slouží nyní koncertům, výstavám i workshopům.
 ??  ?? Jednací sál Za první republiky sídlilo v Rudolfinu Národní shromážděn­í. Předsednic­kou tribunu později ozdobila socha T. G. Masaryka.
Jednací sál Za první republiky sídlilo v Rudolfinu Národní shromážděn­í. Předsednic­kou tribunu později ozdobila socha T. G. Masaryka.
 ??  ?? Novorenesa­nce Rudolfinum se před 135 lety stalo ozdobou nábřeží Korunního prince Rudolfa. 2x foto: Rudolfinum
Novorenesa­nce Rudolfinum se před 135 lety stalo ozdobou nábřeží Korunního prince Rudolfa. 2x foto: Rudolfinum
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia