MF DNES

Hromotluk, který zaujal skauty v NFL

Má dva metry a 145 kilogramů. Miroslav Kysilka chce být prvním Čechem v NFL

- reportér MF DNES Matěj Tomíček

Vneděli se ve Spojených státech opět po roce zastaví čas. Až 160 milionů Američanů usedne k televizním obrazovkám, aby sledovali 54. ročník slavného Super Bowlu.

Zápas mezi Kansas City Chiefs a San Francisco 49ers.

Ne, nezasáhne do něj žádný Čech, byť by jeden v budoucnu klidně mohl.

Miroslav Kysilka se jmenuje. Narostl do dvou metrů, váží 145 kilogramů a jeho výkony v Evropě dlouhodobě pozorují skauti slavné NFL.

A zaujal je natolik, že jej loni na podzim pozvali do německého Kolína na tréninkový kemp NFL Internatio­nal Scouting Combine.

Právě z něj vede nejkratší cesta do NFL.

„Jeden z bývalých trenérů se o mně zmínil, dostal jsem se do širšího výběru a pak už mě kontaktova­li přímo,“říká pětadvacet­iletý hromotluk.

Nejprve absolvoval dva hodinové pohovory, kde se ho ptali na situaci v rodině, jestli má přítelkyni, jestli pracuje, jaké sporty v mládí ještě provozoval, jaké utrpěl úrazy...

„Ten druhý pohovor už byl více fotbalový. Mám výhodu, že jsem od šestnácti žil v Americe, takže vím, co mají rádi. Takové to Yes, sir a podobně. Je mi to proti srsti, ale vím, že to funguje,“směje se.

V Kolíně ho následně čekalo měření – délka paže, rozpětí rukou, šířka dlaně, výška a váha.

Pak už musel sám ukázat, co v něm je. Na benchi třeba 21krát zvedl 100 kilogramů.

„Silová část byla dobrá, v té jsem skončil druhý, což jakžtakž šlo. Jenže pak přišla atletická část,“popisoval.

A v té zatím český hráč zaostával.

Chyba v přípravě

Byl o dost pomalejší než jeden z brazilskýc­h talentů, a hlavně proto skončil na své pozici jako první pod čarou.

„Hrozně těžko se mi to hodnotí. Nemám rád plané řeči, že jsem byl dost blízko, to ne, pořád to bylo šíleně daleko. Ale je pravda, že jsem se ocitl asi nejblíž NFL, co kdy nějaký Čech byl,“říká.

„Mirek patří mezi nejtalento­vanější hráče zbytku světa. Už to je pro něj vyznamenán­í,“chválí českého reprezenta­nta Radim Kroulík, místopředs­eda České asociace amerického fotbalu.

Jenže Kysilka ví, že v přípravě na kemp udělal chybu.

Zatímco Brazilec se tréninku věnoval tři měsíce, Kysilka nikoliv.

Po konci sezony v rakouské lize ještě dohrával do konce září ročník v Německu.

Na přípravu tak měl jen pár týdnů.

„Proto byla hodně omezená, nemohl jsem některé cviky opakovat tolikrát jako on, což pak bylo znát.

On to udělal jinak, vykašlal se na svůj tým a jel trénovat. I o tom jsem pak se skauty mluvil. Říkali mi, že právě to je ten egoismus, který v sobě musíte mít. Musíte v tomhle myslet sami na sebe. On na sebe myslel, a proto na tom byl ve finále líp,“popisoval.

Kysilka se tak nedostal do devítičlen­ného výběru, ze kterého pak osm fotbalistů putuje přímo k týmům NFL.

Ty je pak buď rovnou zařadí na soupisku pro zápasy, nebo zůstanou v tréninkové skupině a čekají na svou příležitos­t.

„Pochopitel­ně jsem si loni pohrával s myšlenkou, že se vykašlu na smlouvu v Německu a budu jenom trénovat. Bohužel jsem to neudělal. Bylo to chyba a je to poučení pro tento rok,“říká.

I letos se koná stejný kemp a on má od skautů příslib, že pokud výkonnostn­ě nepůjde dolů, pozvánku znovu dostane.

„A to už se na tři měsíce někam zavřu a budu jenom trénovat. Mého cíle se rozhodně nevzdám. Na podzim se o to porvu znovu a věřím, že tentokrát budu úspěšnější. Že se do NFL dostanu.“

 ?? Foto: 2x ČAAF ?? Vyhlíží cestu přes Atlantik Přes urostlého člena ofenzivní lajny české reprezenta­ce Dominika Kysilku jen tak něco nepřejde. A všimli si toho i skauti zámořské NFL, slavné soutěže, kterou žádný Čech ještě neokusil.
Foto: 2x ČAAF Vyhlíží cestu přes Atlantik Přes urostlého člena ofenzivní lajny české reprezenta­ce Dominika Kysilku jen tak něco nepřejde. A všimli si toho i skauti zámořské NFL, slavné soutěže, kterou žádný Čech ještě neokusil.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia