MF DNES

Djokovič vs. Thiem

Boha tenisu v jeho chrámu vyzve Rakušan

- Miroslav Němý tenisový reportér MF DNES

Pokud by byl Dominic Thiem horolezcem, nejspíš by se vydal na K2. Tedy soudě podle jeho tenisového osudu – je už jaksi zvyklý, že před ním stojí ty nejtěžší možné úkoly.

Šestadvace­tiletý Rakušan vyhlíží své třetí grandslamo­vé finále (v neděli v 9.30 SEČ) , z generace dotírající na stále ještě válející legendy je v tomto směru nejúspěšně­jší.

Jenže na vztyčování vlajky to zatím ještě nebylo, Thiem vždy zůstal v posledním výškovém táboře. Byť je sám výtečným antukářem, dvakrát dostal téměř neřešiteln­ý úkol: zdolat na Roland Garros v boji o titul Rafaela Nadala.

A v neděli to na druhé straně světa nebude mít o nic snazší.

Nadal v Paříži slavil dvanáctkrá­t, a pokud může výhledově někdo tuto zcela mimořádnou dominanci na jednom místě srovnat, pak nejspíš Novak Djokovič (32) v Melbourne.

Proti Thiemovi zaútočí na osmou trofej! „Svou hrou jsem zatím potěšen,“pravil Djokovič. Zbytečná skromnost: na startu roku je ve formě a nikdy ji neuměl prodat lépe než na Australian Open. Finálovou bilanci zde má stoprocent­ní, nepřišli si na něj Tsonga (1x), Nadal (2x) ani Murray (4x). Místní beton jeho už tak supermanov­ské schopnosti ještě násobí: „Třeba moje loňské finále proti Rafovi považuju za to vůbec nejlepší, jaké jsem kdy odehrál. Přímo fantastick­ý výkon.“

To aby se jeden dopředu bál... „My mladí hrajeme ve složité době,“pronesl čerstvý finalista Thiem; takovou větu by si on, poražený semifinali­sta Zverev a další adepti na největší tituly rovnou mohli dát do erbu. „Pokud chceme uspět, musíme předčit tyhle neuvěřitel­né legendy.“

Ne, ani Djokovič není neporazite­lný a Thiem to dobře ví – z deseti vzájemných duelů vyhrál hned čtyři, naposledy i na tvrdém povrchu, loni v hale na Turnaji mistrů. Zažil už rovněž slast z grandslamo­vého vítězství nad srbskou ikonou (dvakrát na své silné antuce v Paříži).

„Poslední dobou jsem úspěšnější,“připomíná, že svoje čtyři triumfy vměstnal do pěti posledních zápasů. „Jenže zároveň si nemyslím, že by to v neděli něco znamenalo.

Novak je tu ve své komfortní zóně. Roky hraje nejlépe právě v Austrálii. Ve finále nečekám nic jiného.“

Kudy za senzací? Rakušanova odpověď připomíná tak trochu tenisovou verzi pohádky o Královně Koloběžce první: „Musím hodně riskovat – a zároveň ne příliš.“

Není to nesmysl, k úspěchu nad Djokovičem je obecně třeba dokonale vyvážit útočnou hru spojenou s minimem nevynucený­ch chyb.

Což se daleko snáze píše a říká než provádí.

„Mladí jdou nahoru a vyzývají nás staříky,“pronesl Djokovič rozšafně. „Udělám maximum, abych prodloužil naši grandslamo­vou dominanci, ale dříve či později někdo nový přijde. Pro tenis to bude jedině dobře. Potřebujem­e co nejvíc šampionů.“

Trojjediná barikáda jim v tom brání takřka dokonale. Poslední tři roky si tituly z Melbourne, Paříže, Londýna a New Yorku rozděloval­i výhradně Nadal (5x), Djokovič (4x) a Federer (3x). Triumfy Stana Wawrinky z US Open 2016 a Andyho Murrayho z Wimbledonu v témže roce pomalu zanáší prach.

„Novak bude favoritem, to je bez debat,“říká Thiem. „Ale i já se cítím na kurtu hodně dobře. Nechám tam absolutně všechno.“

Když už nic, přidá do svých střetů s tenisovými bohy další památný, navíc nastoupí přímo v chrámu zasvěceném Djokovičov­i. Třeba se mu do třetice všeho dobrého poštěstí. A pokud ne? Pak tenisový vesmír zůstane na pevných nohách.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Reuters ??
Foto: Reuters
 ?? Foto: Reuters ?? Novak Djokovič
Foto: Reuters Novak Djokovič
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia