MF DNES

Věčný smolař

Problém pro San Jose. Pro reprezenta­ci. Pro jeho kariéru. Jak hvězdu ovlivní další vážný úraz?

- hokejový reportér MF DNES Jan Daněk

Naháněli ho dva obránci Vancouveru, on ale ještě stihl vystřelit. Pak zabrzdil o zadní mantinel. Žádná velká pecka. Jeho koleno ale smolně přimáčkl bek Tanev. Tomáš Hertl upadl, zašklebil se. Do šatny ještě odešel sám, ale v zápase se už neobjevil.

A už se v žádném dalším v letošní sezoně NHL neobjeví.

Ve čtvrtek se ze San Jose rozletěla zdrcující zpráva.

Pro zbídačené Sharks.

Pro hokejovou reprezenta­ci. Pro Hertla a jeho čím dál zářivější kariéru.

V šestadvace­ti letech půjde věčně vysmátý útočník už na čtvrtou operace kolena. Zatímco předtím se ortopedové zaměřovali na pravou nohu, teď to odskákalo levé koleno, v němž si Hertl utrhl přední zkřížený i postranní vaz. „Teď je předčasné mluvit o termínech možného návratu na led,“říká Hertlův agent Robert Spálenka.

Zatím není ani jasné, kdy jeho klient půjde na operaci. Musí počkat, až se koleno zotaví z šoku, což běžně zabere několik týdnů. „Tomáš je výjimečný chlapík! Bude rehabilito­vat a dělat všechno pro uzdravení,“věří generální manažer San Jose Doug Wilson. „Už si tím prošel, ale s tímhle typem zranění nikdy nevíte. Víc budeme vědět až po zákroku.“

Wilson doufá, že se opora Sharks stihne dát do kupy, aby se dokázala naplno zapojit do zářijového kempu před startem další sezony NHL.

Nejasnosti jen tak nezmizí. Už teď je ale jasná jiná věc. Hertl patří mezi nejnadaněj­ší a nejlepší české hokejisty současnost­i, mezi krajany však vlastní i jiné NEJ.

Největší smolař.

Do NHL impozantně vtrhl před sedmi lety, ale záludný faul Kanaďana Browna ho připravil o olympiádu v Soči. A kdo ví, zda by se veselý čipera ze San Jose neucházel o trofej pro nejlepšího nováčka NHL.

Podruhé Hertlovo pravé koleno nevydrželo na jaře 2016, když přišel o podstatnou část finálových bitev o Stanley Cup. Vleklé trable a další zákrok zavinil, že ve stejném roce vynechal i Světový pohár.

„Už si tím prošel, ale s tímhle typem zranění nikdy nevíte. Víc budeme vědět až po zákroku.“

Doug Wilson, generální manažer San Jose

Hertl pochyboval, zda jeho tělo vydrží nápor v čím dál náročnější a rychlejší NHL. Musel zesílit. Trochu upravit styl, tolik nedivočí. V létě 2018 podepsal luxusní čtyřletý kontrakt na 22,5 milionu dolarů a v minulé sezoně manažery San Jose přesvědčil, že to byla správná investice. Z rozverného klučiny vyrostl lídr, který válel v obraně i útoku, kde pobral 74 (35+39) bodů. Jen David Pastrňák byl z Čechů produktivn­ější. Hertl si vylepšil osobní maxima, i když téměř polovinu ročníku tajil, že nastupoval s rozdrceným prostřední­čkem levé ruky. Jeho loňské putování play off zase uťal otřes mozku. K Hertlovi se zdravotní trampoty vracejí jako bumerang. Ač lze velký díl viny svalit na smolné okolnosti, není to úplná náhoda. Hertl má tělo náchylnějš­í na zranění. Třeba Tomášův starší bratr Jaroslav, s nímž si střihl i jeden společný extraligov­ý zápas za Slavii, končil kariéru před třicítkou. „Od 18 let jsem měl za sebou asi osm operací – stehno, rameno, zápěstí, koleno. Bylo těžké se vracet, je to vyčerpávaj­ící,“líčil předloni Jaroslav Hertl.

O čtyři roky mladší sourozenec zatím vždy našel sílu se vrátit, hokej miluje. „Je to bojovník s neskutečno­u morálkou. Při zraněních udivoval okolí pracovitos­tí,“tvrdí agent Spálenka. „Rekonvales­cence se nesmí uspěchat. Když se to přežene, může se vaz urvat znovu,“varuje sportovní lékař Josef Maurer.

Jak by se teď ale Hertl San Jose šikl. Jeden ze spolufavor­itů ligy se trápí a naděje na play off je stále mizivější. Když si počátkem roku kapitán Couture

zlomil kotník, převzal jeho český zástupce roli jasného centra číslo jedna.

Chcete důkaz? Hertl se v sezoně trefil šestnáctkr­át, 13 gólů dají do kupy zbývající střední útočníci Sharks (Thornton, Goodrow, Gambrell a Kellman). Fandové Sharks se teď obávají, že Hertlovo zranění bude pro klubové šéfy poslední signál, po kterém rozprodají kádr a raději začnou budovat nový tým.

Inspekční cestu na západní pobřeží USA může odpískat i reprezenta­ční výprava před blížícím se květnovým šampionáte­m. Ačkoli na loňském mistrovstv­í světa v Bratislavě reprezenta­ce většinou výsostně bavila a postoupila do bojů o medaile, trenér Říha po celý turnaj marně hledal centra, který by byl platný v útoku i obraně a zároveň by nepropadal na vhazování.

Tohle Hertl přesně svede i proti nejlepším lajnám v NHL. S 36 (16+20) body byl i letos druhý nejprodukt­ivnější hráč týmu. Patří mezi největší oblíbence fandů Sharks a marodícího Coutureho nahradil i minulý víkend na All Star Game.

Při nájezdech zaujal, když si nasadil masku kanadské popové star Justina Biebera. Ve dvou exhibičníc­h utkáních nasázel pět tref, čímž vytvořil rekord a výrazně se zasloužil o triumf týmu z Pacifické divize.

Jen potvrzoval, že když je fit, vyrovná se největším hvězdám celé ligy. Další fórky, okouzlujíc­í kličky a góly už v téhle sezoně Hertl nepřidá. Je zase v nelichotiv­é situaci, kterou už tak důvěrně zná.

 ??  ?? Ztráta lídra San Jose je jediný klub, za který Hertl v NHL hrál. Sharks se v aktuálním ročníku souží a 48 mu dávala naději. Foto: ČTK
Ztráta lídra San Jose je jediný klub, za který Hertl v NHL hrál. Sharks se v aktuálním ročníku souží a 48 mu dávala naději. Foto: ČTK
 ??  ?? Poslední výstřel Tomáš Hertl naposledy v sezoně vypálil. Po smolném střetu se soupeřem odstoupil z utkání a teď vyhlíží operaci. Foto: ČTK
Poslední výstřel Tomáš Hertl naposledy v sezoně vypálil. Po smolném střetu se soupeřem odstoupil z utkání a teď vyhlíží operaci. Foto: ČTK
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia