MF DNES

Je to pecka pro psychiku, ale vaz pak bývá pevnější

Fotbalista by s přetrhaným­i vazy v koleni marodil klidně rok. Chirurg Josef Maurer líčí, proč se do hokejové práce můžete vrátit rychleji

- — Jan Daněk

Pracoval u národního týmu basketbali­stek nebo u fotbalistů Slavie. Josef Maurer operuje přes čtyřicet let, specializu­je se na zákroky kolenních kloubů. Nyní odhaduje, co čeká Tomáše Hertla a proč se z něj opět stal hokejový marod. „Je vidět, že jeho tělo má křehčí strukturu,“říká sportovní chirurg.

Jak to?

Může to být i pech. Třeba fotbalista Luboš Kozel měl nádhernou figuru, vypadal atleticky, ale během kariéry si utrhl oba přední zkřížené vazy. Často u pacientů pozoruju, že když opravíme jedno koleno, za čas přijdou s druhým. Vaz po plastice bývá dokonce pevnější než původní. Když se dělá technika BTB (kost–šlacha–kost), což je zlatý standard, a štěp hezky vroste, je statistick­y vyzkoušeno, že je vaz 1,4krát pevnější.

Jak se vlastně Hertl zranil?

V koleni máte dva zkřížené vazy. Ten přední je hlavní stabilizát­or anteromedi­ální rotace. Česky bych řekl, že drží koleno v podobných pohybech, jako když se ždíme hadr. Jenže dostal úder do bérce, který se posunul a přetrhl přední zkřížený vaz, natrhl si vnitřní postranní vaz a někdy se poškodí i zevní meniskus. Je to nešťastná triáda.

Co ho teď čeká?

Při takové diagnóze se koleno musí vzpamatova­t ze šoku. Počká se pět neděl, než se zhojí postranní vaz, aby rekonvales­cence byla komfortní. Pak se dělá náhrada předního zkříženého vazu a existuje několik variant. Američani, kteří ho budou operovat, určitě nejsou žádní začátečníc­i. Budou dělat to, co funguje. Teď jsme u jednoho zásadního ale.

Jakého?

Přestavba štěpu do stoprocent­ní pevnosti trvá rok bez ohledu na pacienta nebo místo zákroku. Po půl roce má vaz statistick­ou pevnost přibližně 65 procent. Ale jsou sporty, kdy se už dá jít do zátěže.

Patří mezi ně hokej?

Se čtyřbodovo­u ortézou se hrát dá, protože v něm nejsou výskoky a dopady. U fotbalistů to je jinak, s takovou plastikou může hrát až za rok.

Nepocítí pacient jiná omezení v běžném životě?

Za rok fungují až na nějaké drobnosti úplně normálně. Odběrem štěpu z podčéškové­ho vazu se trošku oslabí extenční aparát. Vzniká třeba i menší defekt, který způsobí, že si člověk dva roky pořádně neklekne. Ale jiná technika pro sportovce není.

Věříte, že Hertl může stihnout start příští sezony?

Někdy v létě by mohl intenzivně trénovat. Třeba u nás se snažíme, pokud to jde, aby pacienti co nejrychlej­i odkládali berle. Klidně jsou bez nich už pátý den. Čtyři týdny po operaci jdou na rotoped nebo do bazénku. Za dva měsíce už mohou naplno do posilovny. U profesioná­lního sportovce je to ještě jiné, protože úzce spolupracu­jí s fyzioterap­euty.

Nemůže nastat potíž, když už byl Hertl na třech operacích s pravým kolenem?

To už je zahojené. Vždyť s tím už sezonu hrál naprosto v pohodě. Je to spíš pecka pro psychiku. Rok si nepodmíněn­ě odseděl, teď to zažije znova. Je to nepříjemné. Ale hráč jeho typu, který má výbornou motivaci a není zároveň starý, se vrátí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia