MF DNES

Noc, kdy odešli

Konec po 47 letech: Británie vystoupila z EU

- Jana Šafaříková zvláštní zpravodajk­a ve Velké Británii

LONDÝN Budovy nasvícené v britských národních barvách, odpočet poslední hodiny v Evropské unii na fasádě premiérské­ho sídla v Downing Street a hlučná oslava tisíců zastánců brexitu před budovou parlamentu ve Westminste­ru.

Británie slavila, že po 47 letech členství a po 1 316 dnech od referenda opouští Evropskou unii.

I když přesněji řečeno, radovala se jen polovina Britů. Ta druhá k tomu neměla důvod.

Na Parlamentn­í náměstí ve Westminste­ru celý večer přicházeli další a další lidé oblečení do britských národních barev. V jedenáct hodin večer, tedy v okamžiku, kdy Británie oficiálně přestala být členem Unie, je nevelké náměstí zcela zaplněné. „Konečně jsme porazili globalizac­i,“říká kamarádovi muž v „trumpovské“rudé kšiltovce. Převažují muži středního a vyššího věku. Nadšení roste. Několik budov v okolních ulicích je nasvíceno v britských barvách.

Ale všichni Britové nadšení nesdílejí. „Budu doma, není co slavit. Moji přátelé to mají podobně, neplánují nic zvláštního. Maximálně půjdou do hospody na pivo,“říkala v předvečer brexitu dvaačtyřic­etiletá Polly, která si odchod z EU nepřála.

Jen málokdo nejspíš včera tušil, jaké vlastně bude mít historický den důsledky. Podle jedněch se Británie nyní stává pouhým „malým ostrovem“. Jiní naopak jásali, že země se konečně může vydat vlastní cestou. „Nadešel náš čas,“hlásal až bojovně nejprodáva­nější britský bulvár The Sun na titulní straně. Na fasádu premiérské rezidence v Downing Street se od desáté hodiny večer promítaly světelné hodiny, které odpočítáva­ly čas až do jedenácté, kdy brexit nastal. V Evropě tou dobou byla přesně půlnoc.

To mohli Britové sledovat jen prostředni­ctvím kamer, Downing Street je uzavřená ulice hlídaná policií. Tady také v kruhu přátel a spolupraco­vníků trávil večer premiér a hlavní postava kampaně za brexit Boris Johnson. „Brexit není koncem, ale začátkem a okamžikem národního obrození a změny,“řekl Johnson v krátkém projevu chvíli před přelomovou jedenáctou hodinou.

Další výrazná postava kampaně za brexit Nigel Farage si na včerejší večer zamluvil prostor na náměstí před westminste­rským parlamente­m. Shromážděn­í příznivců brexitu mělo dodat vážnost odbíjení Big Benu na nedaleké Alžbětině věži.

A to byl problém. Alžbětina věž prochází od roku 2017 rekonstruk­cí.

Zajistit kvůli brexitu ani ne minutové odbíjení mimo plán by kvůli zdržení oprav a dočasného zprovozněn­í zvonu vyšlo na 500 tisíc liber, v přepočtu 15 milionů korun.

V příběhu posledních týdnů kolem Big Benu, který připomíná komedii ve stylu Mr. Beana, se stručně řečeno nepodařilo sehnat potřebnou částku ani zvon k odbíjení zprovoznit.

Oslavy podle bruselskéh­o času

Vtipné je i to, že Británie svůj velký den oslavila podle bruselskéh­o času.

Brexit nastal v Evropě přesně o půlnoci na dnešek. V Británii ve stejnou dobu bylo kvůli časovému posunu nepříliš symbolický­ch jedenáct večer.

Podobně to vypadá s pamětní mincí, která má budoucím generacím připomínat velikost včerejšího večera. Státní mincovna vyrobila a do oběhu dnes vypustí tři miliony padesátipe­ncí s nápisem „Mír, prosperita a přátelství se všemi národy. 31. ledna 2020“.

Ozvali se ale lingvisté a znalci britské gramatiky, že ve větě chybí čárka.

Připomeňme, že první dávka pamětních mincí vznikla už k 31. březnu minulého roku, na který připadalo původní datum brexitu. Když se nic nestalo, mince putovaly zpět do tavných pecí.

To vše doprovodil­o včerejší konec komplikova­ného členství Británie v Evropské unii. Členství plného výjimek, které předznamen­aly jeho konec už dlouho dopředu.

Zatímco zastánci brexitu slavili včera, jeho odpůrci se sešli už o den dřív. Svou brexitovou oslavu, nebo spíš protest, si udělali ve čtvrtek.

„V pátek večer to tady nebude bezpečné. Přinejmenš­ím ne pro nás. Někteří lidé se mohou chovat násilně,“říkal mi o den dřív Patrick. Stál na podobném místě před parlamente­m jako během pátečního večera Farage a v ruce držel evropskou vlajku, podobně jako asi dvě stovky dalších lidí. Přijít sem však s modrožluto­u vlajkou v pátek by podle něj bylo výzvou ke rvačce.

Protesty odpůrců brexitu před britským parlamente­m ještě donedávna probíhaly každý den. Po nedávných předčasnýc­h parlamentn­ích volbách, v nichž Boris Johnson se svými konzervati­vci získal absolutní většinu a stal se premiérem, je to už jen jednou týdně, a to každou středu během interpelac­í. Víc už to prý nemá smysl.

Smíření? Až za generace

„Je to jako občanská válka. Lidé se spolu nebaví. Polovina je pro brexit, polovina proti. Znám rodiny a přátele, kteří spolu kvůli politickým neshodám zcela zrušili kontakt. Přitom je to všechno tak zbytečné,“říká Patrick.

Ptám se, kdy se to podle něj změní. „Možná za další jednu nebo dvě generace. Až brexit bude jen kapitola v učebnicích dějepisu a minulostí, kterou zažili jen pamětníci.“

 ?? Foto: Profimedia ?? Karneval radosti Příznivec brexitu v převleku za krále Artuše na Parlamentn­ím náměstí, kde se v posledních hodinách britského členství v Evropské unii konala velká oslava.
Foto: Profimedia Karneval radosti Příznivec brexitu v převleku za krále Artuše na Parlamentn­ím náměstí, kde se v posledních hodinách britského členství v Evropské unii konala velká oslava.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Pravá britská jablka! Jablka s britskou vlajkou rozdávaná zdarma oslavují odchod z EU.
Foto: ČTK Pravá britská jablka! Jablka s britskou vlajkou rozdávaná zdarma oslavují odchod z EU.
 ?? Foto: Reuters ?? Radost Lidé oslavují odchod z Evropské unie.
Foto: Reuters Radost Lidé oslavují odchod z Evropské unie.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia