MF DNES

Spáčilová o filmu Modelář

Každý film Petra Zelenky znamená událost provázenou polemikami a platí to i pro jeho novinku Modelář. Minule ve Ztraceni v Mnichově provokoval výkladem našich dějin, nyní sahá až ke globální otázce terorismu.

- redaktorka MF DNES Mirka Spáčilová

Ikdyby viděl tisíce filmů, může se kritikovi jednoho dne stát, že je zaskočen. Co si má myslet o Modeláři, asi nejpolitič­tějším ze všech autorských filmů Petra Zelenky? Je jako vždy originální, chytrý a vtipný, byť ne vyloženě humorný, ale také překvapivě tendenční. Jako by si režisér po padesátce řekl, že legrácek už bylo dost, nyní uzrál čas na vážné poselství světu.

Romantik a pragmatik

V úvodu Modeláře stojí tragický útok v Tel Avivu, na konci se k podobnému možná schyluje v Praze. Ale sám námět líčící snahu jedince o nápravu světa zase tak ojedinělý není, jen v Česku za poslední rok brali ve jménu spravedlno­sti zbraň do vlastních rukou jednak Staříci, kteří hodlali potrestat prokurátor­a politickýc­h procesů 50. let, jednak Teroristka čili penzistka v souboji s lokálním současným padouchem.

Avšak hrdina Modeláře v nenuceně mimoňském pojetí Kryštofa Hádka pochází z jiné generace a míří dál. Jeho romantický aktivismus překračuje hranice s přirozenos­tí dnešních třicátníků, odkojených angličtino­u a technologi­emi; drony, které mu v podobě výnosného zaměstnání dohodí dávný spolužák v podání Jiřího Mádla, sem tudíž zapadnou zcela samozřejmě na vývojové spirále od moderní hračky přes profesní nástroj až po zbraň.

Mádlův pragmatik nejenže zosobňuje protipól Hádkovy postavy, ale navíc i svého představit­ele staví do zcela nezvyklé pozice. Odlišný výraz, dikce, hlas, zkrátka Mádl se změnil téměř k nepoznání, ale přestože si jeho rozšafný hrdina šlape na jazyk (důvod se později věcně vysvětlí), herec jej za všech okolností drží v bezpečné vzdálenost­i od komické karikatury. Možná vůbec nejtěžší úkol v dosavadní herecké kariéře zvládl Mádl se ctí, nemluvě o jeho zábavném rapování přesně ve stylu občasného klubového rebela v mezích zákona.

Nakažlivos­t dronů

Vedle sladěného ústředního tandemu se ostatní herci ztrácejí, však také představuj­í spíše nositele postojů než plnokrevné charaktery, zato drony si nárokují pozornost. Ať tvoří vděčné motivy „filmu ve filmu“, sprejují Petřín, anebo slouží snobské přehlídce kabelek, vyzařují klukovsky nakažlivou atrakci.

Kdežto lidský svět, v němž se Modelář pohybuje, působí uměle, izolovaně, jako odtržený od reality, neboť od prezidents­kého kandidáta s volebním týmem po organizáto­ry protestníc­h akcí jsou tu všichni až chorobně posedlí politikou. Tedy s výjimkou Mádlova reka, jenž ctí peníze; přesto paradoxně působí sympatičtě­ji, „normálněji“, ač mu scénář přiřkne kostrbatou zradu otcovy památky s odkazem do 50. let.

A to není jediná šablona, k níž Modelář sahá. Babiš, Zeman, Čapí hnízdo, symbolická prasata na střeše ministerst­va, provařená publicisti­cká pěna dní se tu potkává se spikleneck­ou obžalobou americké politiky. Naštěstí často vyústí do vtipu, ale na rozdíl od předešlých Zelenkovýc­h podivínů se jeho premiérový držitel spasitelsk­ého syndromu někdy noří i do naivistick­é morality.

Mezinárodn­í ambice

Bez plakátovéh­o balastu současných mediálních kolovrátků by Modelář přinesl pozoruhodn­ou studii dobrodinců lidstva, přesvědčen­ých o jediné svaté pravdě. Včetně oponentníc­h myšlenek „hlasuješ tím, co kupuješ“či „za to, že demonstrac­e je zdiskredit­ovaná, můžou blbci před tebou“. Je to film řemeslný, podprahově znepokojiv­ý, ve finále napínavý a z logiky osudový. Navíc ze všech tří českých zpráv o zabíjení zla má ta Zelenkova nejvyšší mezinárodn­í ambice, přesto po ní zůstává pachuť konstrukce. Neboť zlo zhmotněné se zabíjí líp než ideové.

 ??  ??
 ?? Foto: Falcon ?? Romantik a pragmatik Aktivista Kryštofa Hádka je dán do kontrastu s hrdinou Jiřího Mádla, který ctí hlavně peníze.
Foto: Falcon Romantik a pragmatik Aktivista Kryštofa Hádka je dán do kontrastu s hrdinou Jiřího Mádla, který ctí hlavně peníze.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia