MF DNES

Jaké tresty včera padly

-

David Rath

Soud mu udělil osmileté vězení za přijímání úplatků a manipulace se zakázkami. O rok mu tak prodloužil stávající sedmiletý trest, který si již odpykává ve vězení. Pokud nezaplatí osmnáctimi­lionovou pokutu, připočtou se mu k trestu další tři roky. Proti verdiktu, který označil jeho právník za likvidační, se odvolá.

Petr a Kateřina Kottovi

Bývalé ředitelce kladenské nemocnice Kateřině Kottové a jejímu manželovi, exposlanci Petru Kottovi udělil soud také osmileté tresty. Manželé mají zaplatit po 20 milionech korun pokuty, uhradili již každý 15 milionů. Kottovým i Rathovi udělil soud i několikale­té zákazy činnosti v orgánech veřejné správy.

Pavel Pilát

Generálním­u řediteli Metrostavu vyměřil soud tříletou podmínku s odkladem na čtyři roky, musí zaplatit tři miliony korun a má čtyřletý zákaz činnosti. Jeho podřízený, obchodní náměstek Jiří Anděl, má jít na pět let do vězení. V jejich případě se obžaloba týkala úplatků a machinací se zakázkami na rekonstruk­ce v kolínské a kladenské nemocnici.

Metrostav

Největší česká stavební firma, která má místo ve dvacítce největších firem Česka, byla potrestána tříletým zákazem účasti ve veřejných zakázkách a desetimili­onovou pokutou. Podle firmy je trest pro firmu s pěti tisíci zaměstnanc­i likvidační. V minulosti stavěla nebo se podílela na budování pražského metra, tunelu Blanka či rekonstruk­ci Národního muzea. Staví i v zahraničí.

Firmy i osoby

Soud včera uznal vinnými devět lidí a osm firem. Firmám uložil tresty od zveřejnění rozsudku po zrušení. Nejtvrdší trest, tedy zrušení, uložil firmám Aveze a ML Compet. Společnost­i Konstrukti­va Branko má propadnout veškerý majetek. Jednotlivc­e potrestal vězením i podmínkami – většinou spojenými s peněžitými tresty a zákazy činnosti. Verdikt není pravomocný, lze se odvolat. Všichni vinu za korupci a machinace odmítají.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia