MF DNES

Poplatky za psy výrazně zdražují

Majitelé psů zaplatí o stovky korun více. Slevy pro čipovaná zvířata se ruší

- Reportér MF DNES

Jakub Pokorný

Snovým rokem, kdy se spousta poplatků zvyšuje, „zdražují“i psi. Radnice zvedají poplatky za držení zvířat zpravidla o stokorunu. Zdražuje namátkou Havířov, Louny

a Žďár nad Sázavou. „Poplatky za psa se u nás zvyšovaly po 28 letech,“argumentuj­e mluvčí radnice ve Žďáru Matěj Papáček. Pes ve Žďáru zdražil v rodinném domku o dvě stovky a v paneláku o tři.

O povinném čipování se mluví hodně, ale poplatky za psa, které se platí odjakživa, zůstaly v poslední době trochu ve stínu tohoto nového opatření. Přitom jde už někdy o citelnou položku v rozpočtu domácností. Tak například když má v Praze někdo v činžovním domě nebo paneláku dva psy, zaplatí za rok 3 750 korun. Otázkou je, co si člověk za tento poplatek vlastně „kupuje“. Praha třeba přiznala, že z výtěžku ze psů může financovat i nové silnice a školství.

Sazba je obvykle progresivn­í, jako by chtěla většina radnic lidem vštípit, že jeden pes by měl stačit. Například v centru Ostravy činí za první chované zvíře poplatek 1 500 korun, za druhé už 2 250. Citelný rozdíl je také mezi sazbou v rodinném domku a v bytovém domě.

Mnozí lidé se tak snaží zákon obejít. Takový typický pražský pes, který se pravidelně prochází někde na vodítku po sídlišti, je ve skutečnost­i často papírově v hlavním městě jen na „návštěvě“a hlášen je na vesnici. Rovněž může mít „trvalé bydliště“u dědečka a babičky na druhém konci Prahy, protože senioři požívají ve většině měst nižší sazby. Tyto triky jsou v Praze i jinde poměrně běžné a těžko odhaliteln­é.

2 mil. psů žije oficiálně v celé České republice

Pokračován­í ze str.1 Poplatníci vytáhnou z kapes víc peněz (nebo je vytáhnou z kapsy vůbec poprvé) i ve městech, která doposud uplatňoval­a poplatkovo­u amnestii na čipované psy.

Slevy se ruší

Jenže čipovaní už musejí podle zákona být od letoška všichni psi. Motivace postrádá smysl a sleva se mnohde ruší. To je případ Českých Budějovic. „Od 1. ledna bylo osvobození od poplatku u čipovaných psů zrušeno,“uvedla mluvčí budějovick­ého magistrátu Welzlová.

Podobně i v Karlových Varech a v Jihlavě se odpouštěl čipovanému psovi poplatek za první rok, ale tahle úleva rovněž padá.

Druhou změnou je, že zákon nově zrušil slevy pro jiné důchodce než starobní, takže jim poplatek skokově narostl na běžnou sazbu. Například v Liberci tahle na první pohled drobná změna potkala 306 poplatníků.

Některým takovým lidem proto zdražil poplatek za psa meziročně až pětinásobn­ě z 200 korun na tisícovku. Třeba ve Štětí na Litoměřick­u obyvatelé s nárokem na sirotčí, vdovský, invalidní a starobní důchod platili jen dvě stovky. Nově sleva ze zákona náleží jen seniorům nad 65 let a ostatní rázem platí tisícovku. Starosta Štětí Tomáš Ryšánek však ujistil, že část takto postiženýc­h bude moci speciálně požádat radnici o osvobození od poplatku.

Z velkých měst, která MF DNES oslovila, vybírají nejméně Teplice (200 korun). Jde o dědictví politiky bývalého primátora Jaroslava Kubery, který ve městě zrušil i poplatky za odpad a byl proti měření rychlosti radary.

V malé vesnici Chyjice na Jičínsku se za psa platí „symbolický­ch“50 korun ročně. V některých okrajových

ostravskýc­h místních částech se pak psí poplatek nevybírá. Výjimkou se pro letošek stalo Uherské Hradiště, kde poplatek zrušili úplně, a České Budějovice, které základní sazbu snížily z tisíce korun na čtyři stovky. I když tu tisícovku platili doposud jen majitelé nečipovaný­ch psů, jak již bylo zmíněno.

Psí kontroly

Poplatky ze psů přinášejí do městských pokladen milionové příjmy.

„Poplatek za psa spravují městské části, které za rok 2018 vybraly 42 157 000 korun,“uvedl mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman. „Městské části většinou finance směrují do úklidu chodníků po psech. Nicméně finance nejsou vázané a putují volně do rozpočtu. Lze z nich hradit jak úklid po psech, tak například výstavbu nových škol nebo opravy silnic,“dodal Hofman.

Zajímavou kapitolou je kontrola placení psího poplatku. Málokteré město si dovolí pořádat nějaké razie na psy-neplatiče. Neodvedení poplatku většinou „praskne“například ve chvíli, kdy se pes zaběhne a najde ho městská policie.

„Nesplnění poplatkové povinnosti zjistíme obvykle při zvláštních příležitos­tech, například odchytu bezprizorn­ých psů nebo při pochůzkové činnosti. Těch případů není nijak mnoho – několik desítek ročně,“sdělil mluvčí karlovarsk­ého magistrátu Jan Kopál.

Naopak server Plzen.cz loni přinesl reportáž, jak plzeňští radní se strážníky vyrazili na cílenou kontrolu do Borského parku, jestli pejskaři uklízejí psí výkaly a platí. U osmi z třiadvacet­i kontrolova­ných lidí a psů strážníci zjistili nějaké nedostatky.

 ??  ??
 ?? Pramen: radnice, MF DNES ?? Základní sazba v korunách za jednoho psa beze slev. Někdy je rozmezí, protože rozdílné poplatky mají různé městské části daného města. Dvě čísla s lomítkem jsou uvedena v případě, že se rozlišuje rodinný dům/bytový dům.
Pramen: radnice, MF DNES Základní sazba v korunách za jednoho psa beze slev. Někdy je rozmezí, protože rozdílné poplatky mají různé městské části daného města. Dvě čísla s lomítkem jsou uvedena v případě, že se rozlišuje rodinný dům/bytový dům.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia