MF DNES

Elektronic­ké cigarety pod dohledem

Elektronic­ké cigarety vytlačují běžné kuřivo. Objevuje se i marihuanov­á příchuť

- Eva Zahradnick­á reportérka MF DNES

Staly se obrovským hitem posledních let. Elektronic­kým cigaretám propadly zejména ve Spojených státech statisíce lidí. Začínají vytlačovat ty klasické a zejména vapování – tedy inhalování vodní páry – se stává trendem a životním stylem. Propagují ho i celebrity. Mladí lidé začínají místo s klasickou cigaretou rovnou s vapováním.

Jenže i tato alternativ­a kouření škodí plicím a v USA se objevila v posledních měsících i „nemoc z vapování“. Nově si jí začínají všímat i čeští lékaři.

Choroba se projevuje dušností, horečkami, nevolností, ale i bolestí na hrudi či zimnicí. Část nemocných dokonce končí dočasně na jednotce intenzivní péče. Podle Centra pro prevenci a kontrolu nemocí (CDC) bylo ze všech amerických států hlášeno již přes 2 700 nemocných. Šedesát lidí zemřelo. Čísla však v posledních týdnech mírně klesají. Lidé si nejspíš vlivem masivní osvětové kampaně začínají dávat pozor.

V Evropě ale vyjma jediného z Ameriky importovan­ého případu léčeného v září ve španělské Barceloně dosud žádný pacient evidován nebyl. Až to skoro vypadá, jako kdyby nemoc z vapování na starém kontinentu neexistova­la. Podle lékařů to ale nejspíš není možné.

Česká odborná společnost plicních lékařů proto nyní vyzvala všechny své členy, aby na možnost akutního poškození plic z vapování víc mysleli a případné nemocné jednotně hlásili.

„Hlavním impulzem pro tuto naši aktivitu je masivní používání vapovacích zařízení (druh e–cigaret) mladými lidmi včetně dětí v České republice a současně rozpor mezi velkým množstvím varovných dat z USA a tvrzením, že v EU žádné případy nejsou. Tento rozpor nedává smysl,“říká vědecký sekretář české pneumologi­cké společnost­i Vladimír Koblížek. „Data chceme následně zveřejnit, aby se na problém myslelo, a pokud jich bude víc, rádi bychom je v rámci Evropy publikoval­i,“

dodal Koblížek.

Na straně plicních lékařů stojí i ministerst­vo zdravotnic­tví. „Jednoznačn­ě podporujem­e návrh odborné pneumologi­cké společnost­i,“potvrdil MF DNES náměstek ministra zdravotnic­tví Roman Prymula. „Vapovací směsi jsou odlišné v jednotlivý­ch zemích a není možné aplikovat data, která jsme získali z ciziny. V našich směsích by neměl být obsah kanabisu (marihuana), nicméně to není jediná příčina zdravotníc­h problémů. Ukazuje se, že i při jiném složení k takovým situacím může dojít,“dodal Prymula.

Z průzkumu MF DNES mezi českými plicními klinikami vyplynulo, že ani jedna zatím pacienta v souvislost­i s vapovací nemocí neléčila.

Pátrání lékařů po příčinách někdy velmi těžkých stavů vapujících lidí ukazuje, že velkým problémem jsou především náplně s obsahem THC, které lidé nakupují hlavně na černém trhu. Někdy si je ale připravují i sami, jindy je dostanou od příbuzných či kamarádů. Přitom původ směsi je vždy velmi pochybný.

Dva podezřelí: THC a acetát

Dle zprávy americké CDC dávají lékaři komplikace i úmrtí vapujících do souvislost­i také s acetátem vitaminu E. Ten se používá jako zahušťovad­lo v náplních vaporizérů. „Acetát vitaminu E byl nalezen v testovanýc­h vzorcích produktů, a také ve vzorcích plicní tekutiny pacientů,“stojí v jedné ze zpráv CDC.

Jenže i přesto, že mají lékaři konkrétní indicie, příčina

„nemoci z vapování“ zůstává i nadále neznámá. Důvodem je například i to, že ne všichni nemocní měli zdravotní potíže jen po vapování výrobků z černého trhu. Zaznamenán­y byly i případy dusících se lidí, kteří nevapovali náplně s THC. Obecně jsou náplně elektronic­kých cigaret směsí mnoha chemických látek. Některé obsahují i vitaminy rozpustné v tucích, například již zmíněný vitamin E. Inhalace všech těchto molekul podle lékařů nemůže plicím v žádném případě prospívat. Do plic podle nich nepatří nic kromě čistého vzduchu.

Lidské tělo totiž na inhalování cizorodých materiálů či tukových látek reaguje aktivací imunitního systému. Ten je vnímá jako nebezpečí a snaží se jich zbavit. „Čím víc pak člověk inhaluje, tím víc se mu dělá zánět. Někdy může dojít k tomu, že jsou úplně zničené plicní sklípky. Jsou zanesené tímto materiálem, který se imunitní systém snaží odstranit, a přitom se mu to nedaří, protože ho jen obtížně degraduje (znehodnocu­je),“vysvětluje předsedkyn­ě České pneumologi­cké společnost­i České lékařské společnost­i Jana Evangelist­y Purkyně Martina Vašáková.

Zákaz „zdravého kouření“

Snímek plic pacienta postiženéh­o nemocí z vapování se může podobat snímku hned několika typů plicních chorob.

„I v současnost­i probíhajíc­í chřipka typu A a nakonec i zánět plíce při koronarovi­rové infekci nyní probíhajíc­í v Číně mohou vypadat velmi podobně,“doplňuje Vladimír Koblížek.

Zcela zakázány jsou u nás takzvané vitaminové inhalátory, které jejich výrobci často označují jako „zdravé kouření“.

Podle české legislativ­y upravené do souladu s předpisy evropskými tabákové výrobky nemohou přidáváním vitaminů zvyšovat svoji atraktivit­u. Vitaminové inhalátory jsou totiž směsi různých olejů a vitaminů rozpustnýc­h v tucích. Po zákazu se některé e–shopy s těmito výrobky přesunuly na Slovensko.

60 lidí v USA podlehlo vapovací nemoci. 2 711 případů pacientů s vapovací nemoci (EVALI) bylo v USA hlášeno k 21. lednu 2020.

 ??  ??
 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia