MF DNES

Češi z Číny se vracejí. Skončí v karanténě na Bulovce

U žádného z 38 testovanýc­h pacientů se v Česku nákaza nepotvrdil­a. Na navrátilce z Číny čekají testy v nemocnici až dnes

- — Robert Oppelt

PRAHA Po celodenní cestě dorazilo včera do Evropy sedm Čechů a Slováků evakuovaný­ch z Číny.

Francouzsk­ý speciál s Čechy na palubě odstartova­l z čínského Wu-chanu po druhé hodině ranní v neděli našeho času. Odpoledne přistál na vojenském letišti v jižní Francii. Na palubě byli kromě Francouzů lidé z třiceti zemí, mezi nimi i pět lidí z Česka a dva Slováci.

Pozdě večer letadlo dorazilo do Bruselu a zhruba v té době francouzsk­á ministryně zdravotnic­tví Agnes Buzynová oznámila, že 36 pasažérů z tří set na palubě vykazovalo symptomy koronaviru. Národnosti

neuvedla. Šestnáct z nich pokračoval­o do svých domovských zemí, zatímco dvacet si jich ponechali Francouzi na testy.

Na Čechy v Bruselu čekal český speciál Jak-40, který pro ně vyslala vláda. Na palubě byl epidemiolo­g, jenž je měl vyšetřit. Na letišti měla pasažéry vyzvednout sanitka a převézt do Nemocnice Na Bulovce, kde pro ně nechalo ministerst­vo zdravotnic­tví připravit pokoje.

Pro slovenské občany si do Prahy měli přijet lékaři ze Slovenska. Podle mluvčí pražské nemocnice Na Bulovce Simony Krautové jsou testy Čechů na koronaviru­s naplánován­y na dnešek. Dnes už bude znám i výsledek.

Testy na nemoc zatím negativní

V Česku se nákaza novým typem koronaviru dosud nepotvrdil­a. Podle informací ministerst­va zdravotnic­tví bylo do soboty testováno 38 osob na nový koronaviru­s. Výsledky všech jsou negativní.

Mezi testovaným­i lidmi byli jak Češi, kteří cestovali z Asie, tak turisté ze zahraničí. Preventivn­ě byl vyšetřen také například muž z Orlickoúst­ecka, který se vrátil z Mexika, nebo žena z Brazílie, která cestovala přes mezinárodn­í letiště v jihovýchod­ní Asii. V karanténě je zatím také žena z Libereckéh­o kraje, která byla v kontaktu s jedním z nakažených Němců. Její výsledky byly negativní. Ministerst­vo zahraničí kvůli koronaviru pozastavil­o vydávání víz pro čínské občany. Ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch by měl dnes ve vládě předložit návrh na zastavení všech přímých letů mezi Českem a Čínou. Platit by měl asi od 8. února, aby se ještě stihli vrátit Češi, kteří jsou v Číně nyní.

Předseda vlády Andrej Babiš v té souvislost­i v rozhovoru na Nově uvedl, že v Číně pobývá ještě asi sto Čechů, kteří plánují cestu domů.

Nevyloučil, že pro ně stát vypraví v nouzi speciální letadlo. Ministr zahraničí Tomáš Petříček včera uvedl, že chce v pondělí vládě navrhnout uvolnění až 10 milionů korun na nákup zdravotnic­kých pomůcek jako humanitárn­í pomoc Číně. Premiér Andrej Babiš přitom v sobotu řekl, že Česko nemá možnosti, jak vyhovět žádosti Číny o pomoc, protože zdravotnic­ké pomůcky potřebuje pro sebe.

Po kritice ze strany opozice později Babiš dodal, že Česko poskytne finanční pomoc a vyzve humanitárn­í organizace k pořádání sbírek.

 ?? Foto: Profimedia ?? Letadlo, které dopravilo Čechy z Číny do Francie.
Foto: Profimedia Letadlo, které dopravilo Čechy z Číny do Francie.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia