MF DNES

Máme v Praze úřady na 350 adresách

-

Němci měli budování vládní čtvrti mnohem snadnější kvůli volným pozemkům, které patřily státu.

Ředitelka českého Úřadu pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h Kateřina Arajmu přesto věří, že se čtvrť podaří postavit i v Praze.

„V Letňanech bychom měli mít výhodu, že bychom mohli jít do vyšších pater. To v Berlíně nejde,“vysvětluje Arajmu.

V jaké fázi je příprava vládní čtvrti v Praze?

Pátého prosince se uskutečnil­o jednání mezi panem premiérem Andrejem Babišem a panem primátorem

Prozkoumal­i jsme 100 tisíc pozemků ve vlastnictv­í státu. Vyšly nám Letňany.

Zdeňkem Hřibem, kterého se zúčastnili i zástupci našeho úřadu. Tam premiér potvrdil, že je připraven dostát všem vstupním podmínkám pana primátora. To znamená, že zprovozní administra­tivní komplex, teprve až bude hotový pražský vnější okruh a stát se bude podílet na jeho financován­í. Zároveň zabezpečí novou nemocnici v Letňanech. V závěru jednání jsme se dohodli, že pan primátor sdělí termín, do kterého poskytne memorandum mezi státem a Prahou, v němž vymezí garanci splnění vstupních podmínek. Pan Babiš pana primátora však opakovaně urgoval a ten do dnešního dne neposkytl ani memorandum, ani žádný termín.

Česká vládní čtvrť by byla určena pro 10 tisíc úředníků a sídlila by tam i dvě ministerst­va?

Kapacita zahrnuje zhruba 10 tisíc funkčních míst. Je nutno říci že v Praze dnes máme státní zaměstnanc­e rozmístěné v 350 různých budovách. Zhruba 6 500 úředníků je v nájmu. Za nájemné platíme – včetně resortu ministerst­va vnitra – ročně půl miliardy korun a většina těch objektů je v energetick­é třídě D a horší, takže jsou vysoce provozně náročné. Pokud nebudeme tu situaci řešit, tak složky státu v horizontu deseti let vynaloží na opravy 7,5 miliardy. To vše by Letňany řešily.

Proč zrovna Letňany jsou nejvýhodně­jší?

Udělali jsme šetření, které obsahovalo 100 tisíc pozemků státu nebo magistrátu a zkoumali, kde by šly stavět velké administra­tivní budovy. Vyšlo nám několik areálů a největší jsou Letňany. V ostatních bychom umístili jen méně než dva tisíce úředníků. (jp)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia