MF DNES

Němci mají ministerst­va a vládu pohromadě Místo zdi úředníci

Reportáž z berlínské vládní čtvrti. Andrej Babiš chce její obdobu vybudovat v Praze-Letňanech.

- Jakub Pokorný zpravodaj MF DNES v Berlíně

Schodiště v hale německého ministerst­va školství vypouští ze zábradlí páru v duhovém zabarvení. Na strop nad ním se také promítá duhové světlo, kdykoli po schodech někdo projde. Při budování německé vládní čtvrti v Berlíně je pravidlem, že určité procento z rozpočtu jde na umělecká díla.

Umělecké dílo „duhové schody“najdete v moderní budově na břehu Sprévy ve vládní čtvrti v Berlíně.

Berlínem se inspiroval český premiér Andrej Babiš, který chce podobnou čtvrť postavit v Praze-Letňanech. Proto se na konci ledna jela do Berlína podívat ředitelka českého majetkovéh­o úřadu Kateřina Arajmua. MF DNES byla u toho. V pražské vládní čtvrti by se mělo „ubytovat“až deset tisíc úředníků desítek státních institucí včetně dvou ministerst­ev. V té berlínské dnes pracuje 13 700 úředníků devíti ministerst­ev a kancléřstv­í, k nim pak lze připočíst na sedm stovek poslanců v Reichstagu – ikonické stavbě s kopulí. Ta tu zbyla jako téměř jediná historická budova.

„Na počátku bylo rozhodnutí rozmístit ministerst­va kolem parlamentu,“vysvětluje Robert Erfen, z německého úřadu BIMA, který spravuje nemovitost­i státu. To Babiš chce ušetřit.

Německo „stěhovalo“hlavní město z Bonnu do Berlína po znovusjedn­ocení v roce 1990. Překvapivě i třicet let od této události pořád šest tisíc německých úředníků pracuje v Bonnu. Přesun dosud neskončil.

Demonstran­ti u dveří kancléřky

Němci už mají devět ministerst­ev v docházkové vzdálenost­i od kancléřstv­í a parlamentu. Naproti tomu, kdyby chtěl dnes ministr životního prostředí Richard Brabec jít do Sněmovny pěšky, zabralo by mu to asi dvě hodiny.

Budovatelé berlínské vládní čtvrti to měli lehčí než Češi. Stojí za tím, cynicky řečeno, dva historické důvody – válka a Berlínská zeď. Po bojích a bombardová­ní zůstalo v roce 1945 v Berlíně hodně volného prostoru. Zčásti ho později zaplnila nenáviděná zeď s bezpečnost­ní zónou a po jejím zbourání tu stát získal velkorysé parcely. Na nábřeží u vchodu do ministerst­va školství, kde se nacházíme, stojí sloup, který připomíná, že zeď vedla právě tudy.

Oponenti pražské vládní čtvrti opakují, že to bude ghetto a magnet pro teroristy. S vědomím toho jsem si před návštěvou Berlína představov­al něco podobného: sevřený blok domů a ulici přehrazeno­u zátarasem, kde budou policisté kontrolova­t tašky jako u vchodu do Pražského hradu. Ani náhodou. Berlínská vládní čtvrť je pláň s roztroušen­ými budovami, trávníky, říčními kanály a mosty. Vyšel jsem ze supermoder­ního hlavního nádraží, které stojí v sousedství, a jsem tu. První kontrola tašek je až v recepci ministerst­va školství.

Je ráno a směrem k Bundestagu od nádraží pochoduje skupina ekologický­ch

demonstran­tů v igelitovýc­h pláštěnkác­h. Protestují proti uhelným dolům. Na mostě odpálí růžovou dýmovnici, ale nikdo je nezastřelí, nezastaví, nelustruje. Jasně, ve vládní čtvrti je policejníc­h aut víc než jinde a za aktivisty se vzápětí pár policistů v uctivé vzdálenost­i vydá, ale to je tak všechno.

Židovské „restituce“

I v Berlíně kancléř budovatel Helmut Kohl narážel na určité obtíže. Potomci Židů, které okradli o majetek nacisté, vznesli nárok na část pozemků v centru Berlína a třeba parlament musel část parcel pro své nové sídlo vedle Reichstagu vykoupit. Historicky je tu pak ještě jeden „vetřelec“, a sice švýcarské velvyslane­ctví, kterému patří historická budova hned vedle kancléřstv­í. Kohl ji chtěl vykoupit, Švýcaři neprodali. Ve vládní čtvrti sice nikdo nebydlí, ale ta žádným ghettem není už kvůli několika hotelům, turistům mířícím k Reichstagu nebo díky budově Futurium. To je výstavní síň, obdoba českých vědeckých muzeí iQLANDIA a Technomani­e.

Proti vládní čtvrti v Berlíně neprotesto­valy ani ekologické organizace ani žádný „Klub za starý Berlín“nebo památkáři. V tom to měli Němci snadnější. „Tady není žádný soused,“komentoval to Erfen.

Němci vybudovali nové ministerst­vo školství formou takzvaného PPP projektu. Stejným způsobem by se mohly stavět i administra­tivní budovy v Česku, a i proto se jeli nyní čeští úředníci inspirovat do Berlína. „Budovu postaví zpravidla za tři roky soukromá firma a dalších 27 let ji spravuje a provozuje. Stát ji splácí a pak přejde do jeho vlastnictv­í,“vysvětluje Erfen.

Němci pro vládní čtvrť původně zvažovali i jiné lokality. Vůbec nemusela vzniknout v centru. „Ve hře bylo i bývalé letiště Tempelhof nebo kasárna opuštěná po odchodu ruské armády,“říká Karl-Heinz Heller ze společnost­i Partnersch­aft Deutschlan­d, která se věnuje poradenstv­í u PPP projektů.

 ??  ??
 ?? Foto: Jakub Pokorný ?? Žádné zátarasy Berlínská vládní čtvrť není od zbytku města nijak oddělená. U řeky vede cyklostezk­a, budova vlevo je nádraží.
Foto: Jakub Pokorný Žádné zátarasy Berlínská vládní čtvrť není od zbytku města nijak oddělená. U řeky vede cyklostezk­a, budova vlevo je nádraží.
 ?? Foto: Jakub Pokorný ?? Reichstag Do vládní čtvrti dnes v podstatě patří i budova německého parlamentu, byť se stavěla v 19. století.
Foto: Jakub Pokorný Reichstag Do vládní čtvrti dnes v podstatě patří i budova německého parlamentu, byť se stavěla v 19. století.
 ?? Foto: Jakub Pokorný ?? Úřad Merkelové Budova kancléřstv­í uprostřed vládní čtvrti byla dokončena v roce 2001 a stala se jejím přirozeným centrem.
Foto: Jakub Pokorný Úřad Merkelové Budova kancléřstv­í uprostřed vládní čtvrti byla dokončena v roce 2001 a stala se jejím přirozeným centrem.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia