MF DNES

Svět uzavírá Čínu

Od USA přes Nový Zéland až po Irák se spouští sanitární opona: státy nevpouštěj­í cizince, kteří byli v Číně.

- redaktor MF DNES Milan Vodička

WASHINGTON, SOUL, SYDNEY Obavy z epidemie čínského koronaviru přiměly řadu zemí k tomu, že se začínají přísně uzavírat před Čínou.

Kolem Číny se začíná spouštět sanitární opona.

Státy nevpouštěj­í žádné cizince, kteří by cestovali z Číny, nebo tam byli v posledních dvou týdnech. To je inkubační doba nemoci, která způsobuje, že si země začínají dávat pozor na to, aby se k nim nedostal nikdo, kdo by mohl přinést nákazu.

Začaly s tím v pátek večer Spojené státy, jež oznámily, že vyhlašují stav zdravotní nouze, jehož součástí je pravidlo zakázat vstup na americké území všem obyvatelům jiných zemí, kteří byli poslední dva týdny v Číně. Výjimkami jsou pouze ti cizinci, jejichž nejbližší příbuzní jsou americkými občany, nebo ti, kteří v USA žijí trvale.

Navíc každý, kdo už v USA je a v uplynulých 14 týdnech byl v čínské provincii Chu-pej, kde je epicentrum nákazy, musí do karantény.

Krátce předtím neprodyšně uzavřely pozemní hranici s Čínou Rusko a Mongolsko.

Poté USA následoval­y další země, třeba Austrálie, Vietnam, Jižní Korea, Nový Zéland, Indonésie či Irák.

Kromě toho rušily letecká spojení další aerolinky od Austrálie až třeba po Tádžikistá­n.

Nakolik jsou obavy ze zavlečení viru z Číny reálné, ukázal případ evakuačníh­o letadla, v němž prchali před nemocí z Číny domů Němci. Po příletu se ukázalo, že dva lidé už jsou nakaženi.

Mezitím na Filipínách zemřela vůbec první oběť epidemie mimo území Číny. Byl to Číňan, který na Filipíny přiletěl s manželkou. Byli z Wu-chanu, epicentra nemoci. Onemocněli oba.

Jeho případ ukazuje, jak je obtížné jít zpětně proti času po stopách nakažených. Čínský pár přiletěl na Filipíny. Letěl přes Hongkong, odkud pokračoval aerolinkam­i Cebu Airlines. Nyní filipínské úřady hledají všechny lidi, kteří s nimi cestovali při obou letech. K tomu je však třeba připočíst stovky dalších lidí, které před propuknutí­m nemoci čínský pár potkal na letištích, v obchodech, dopravních prostředcí­ch či restaurací­ch.

Británie podobně pátrá po 480 lidech, kteří přiletěli před devíti dny z Wu-chanu. Z letiště se rozešli neznámo kam.

Státy se rovněž snaží omezit cesty svých občanů do Číny. Zatímco některé země jen varují, jiné, například Filipíny, to rovnou zakázaly.

Čína, kde včera ve Wu-chanu dokončili po 10 dnech stavbu nové nemocnice, do níž povolají přes tisíc armádních lékařů a mediků, oznámila, že nemoc zabila již 303 osob a nakaženo bylo 14 000 lidí.

Stejně rychle, jako se šíří nemoc, postupují i obavy. Ruské úřady například nedovolily přistát v Moskvě k doplnění paliva a výměně posádky německému letounu, který z Číny evakuoval německé občany včetně jednadvace­ti dětí. Rusové to zdůvodnili tím, že letiště nemělo dostatečno­u kapacitu, Němci tomu odmítli uvěřit.

Prozatím státy evakuují víceméně pouze občany z Wu-chanu. Vše nasvědčuje tomu, že brzy bude nutné ať už z medicínský­ch, či psychologi­ckých důvodů rozšířit letecký most na cizince v celé Číně.

 ?? Foto: ČTK ?? Už přes 300 mrtvých. Zatímco v Číně stoupá počet obětí i nakažených, státy světa stavějí plot kolem Číny. Zakazují vstup na své území cizincům, kteří tam za poslední dva týdny byli, aerolinky ruší pravidelné letecké linky a úřady v zemích, kde už mají také nakažené, jdou po jejich stopách, aby zjistily, koho mohli nakažení sami nakazit.
Foto: ČTK Už přes 300 mrtvých. Zatímco v Číně stoupá počet obětí i nakažených, státy světa stavějí plot kolem Číny. Zakazují vstup na své území cizincům, kteří tam za poslední dva týdny byli, aerolinky ruší pravidelné letecké linky a úřady v zemích, kde už mají také nakažené, jdou po jejich stopách, aby zjistily, koho mohli nakažení sami nakazit.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia