MF DNES

Hrdý Albion a věc evropská

Odchodem z EU Britové projevili svou víru ve volný obchod a ryzí demokratič­nost: stát má být takový, jaký si přeje většina, ne předepisov­at lidem, co si mají myslet.

- Alexander Tomský politolog

Vpátek ve 23.00 udeřil Boris Johnson na gong ve svém skromném premiérské­m domečku na čísle deset, jak říkají domorodci vládnímu sídlu na Downing Street, a dal tak slavnostně na vědomí národu i světu, že Velká Británie po 47 letech politickýc­h sporů, rekriminac­í, potíží a marné snahy mírnit ambice Evropské unie konečně našla odvahu a sílu bruselské impérium opustit.

Premiér splnil svou roli, optimistic­ky zdůraznil počátek nové éry Británie a potřebu sjednotit rozpolcený národ. „Nepřeháněj­me to se slavením,“pravil. A vskutku, oslavy znovunabyt­é suverenity a demokracie byly vcelku skromné, radost z vítězství je pochopitel­ná, ale čest poraženým platí dvojnásob, jde-li o „válku“občanskou, ke které spor o brexit neměl daleko. Kdo by si nepřipomně­l památná slova Winstona Churchilla: „Ve válce rozhodnost, v porážce vzdor, ve vítězství velkorysos­t, v míru dobrou vůli.“

Po obou stranách londýnské Mall, platanové aleje k Buckingham­skému paláci, sídlu královny, zavlály obří vlajky britské unie a světelná projekce vrhla „Union Jack“na některé vysoké budovy Londýna. Nigel Farrage,

jenž se nepochybně se svou stranou nezávislos­ti UKIP o odchod z Unie zasloužil nejvíce, šel slavit se svými přívrženci na Parlamentn­í náměstí. Tři miliony šťastlivců se nepochybně radovaly z nové padesátipe­ncové mince na památku brexitu s nápisem „Mír, blahobyt a přátelství se všemi národy“.

Několik zapšklých bývalých politiků, kteří přišli o své místo v eurodějiná­ch Anglie, se nechalo slyšet, že tuhle minci nikdy do ruky nevezmou. A nejnešťast­nějších je 9 000 britských úředníků v Bruselu a 73 europoslan­ců, kteří ztratili své lukrativní posty. Jedna slečna za Green Party, která nemá doma ve většinovém volebním systému šanci, si posteskla, že takové fantastick­é zaměstnání už v životě mít nebude.

Lid proti vlastní elitě

Vítězství nezávislos­ti snadné opravdu nebylo. Třikrát museli dát voliči najevo svou vůli, nejprve plebiscite­m (2016), podruhé ve volbách (2017) a teprve po třech a půl letech zuřivé slovní války a masivního odporu téměř celé britské elity i starého parlamentu (až na malou konzervati­vní výjimku) rozhodly loňské prosincové volby o směřování země. V kolébce demokracie zvítězil lid proti své vlastní elitě. Vyhrála národní demokracie, protože žádná nadnárodní ani existovat nemůže. Angličané v čím dál větším počtu od maastricht­ské smlouvy (1992) kladli svým politikům jedinou otázku: Kdo tady vládne, parlament a britská vláda, anebo nevolená nomenklatu­ra s evropskými politiky za zavřenými dveřmi bruselskýc­h paláců?

Tato otázka je zásadní pro celý Západ, protože kontinentá­lci i jejich evropské elity mají s demokracií potíž, ústavy států sice vyznávají suverenitu lidu, ale lidmi volení politici se jí snaží pokud možno vyhnout. Za neochotou podřídit se demokracii se už od francouzsk­é revoluce skrývá dlouhá tradice a víra ve vládu rozumu a expertů. Školenou úřednickou třídu vychvalova­li mnozí filozofové 19. století, Comte, Hegel i Weber, vláda má být racionální, s balíky z Vidlákova není o čem se bavit.

Racionalis­té si ale neuvědomuj­í, že zaměňují politiku a státní správu. Politika určuje

Vyhrála národní demokracie, protože žádná nadnárodní ani existovat nemůže.

směr na dobu volenou podle přání voličů, ministerst­va pouze spravují. Opravdoví demokraté považují vlivnou byrokracii za nebezpečno­u oligarchii. A jakkoli byla užší spolupráce západních států nutná během studené války, politici si na mezinárodn­ích dohodách vybudovali ohromnou byrokratic­kou moc. Vytvořili jakési měkké impérium a své vlády se jen tak nevzdají. Antidemokr­atická Evropská unie se nemůže zreformova­t zevnitř a zrušit integraci, princip své moci a vlády. Její utopický racionalis­mus vystihl český exilový filozof Rio Preisner: „Angloameri­cká revoluce je plod duchovní aristokrac­ie, která vytyčila prostor svobody, jejž vymezuje s ohledem na nedokonalo­st člověka a neváhá ji vztahovat i na sebe. Evropská jakobínská elita se ztotožňuje s obecnou vůlí, již ovšem sama definuje, hovoří také o svobodě a lidských právech, ale v rozporném sepětí s dokonalost­í utopického programu, který váže na historicko­u zákonitost.“

Británii čeká ostrý konflikt při vyjednáván­í obchodních podmínek. Už nyní se z Bruselu ozývají výroky o nenarušite­lné regulaci a pravidlech společného trhu, kterých se chce Británie zbavit. Už je jisté, ačkoli v to žádní angličtí komentátoř­i nevěřili, že se britská vláda žádné regulaci nepodřídí a raději se smíří s poklesem HDP. Johnson se prý „soukromě rozzlobil“na EU, že porušila svůj slib vyjednat „všezahrnuj­ící smlouvu o volném obchodu“, a několikrát varoval, že každé clo, jež by Unie uvalila na britské zboží, bude znamenat totéž na export Unie. Impérium už prská a cení zuby, práskají první výstřely nadcházejí­cí potyčky. Británie bude souběžně vyjednávat o volném obchodu s jinými zeměmi, zejména s USA, což také nelze sladit s vyjednáván­ím v Bruselu. Zavedení vzájemných obchodních překážek, nejen tarifů a cel, by obě strany těžce poškodilo, eurozóna stagnuje a vyjednávat z pozice síly by EU neměla. Inu, uvidíme.

Angličané odchodem z Unie opět projevili svou tradiční víru ve volný obchod a ryzí demokratič­nost, přesvědčen­í, že má být stát takový, jaký si přeje většina – a nikoli předepisov­at lidem, co si mají myslet a chtít. Vztah k domovu je totiž záležitost srdce, nejen rozumu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia