MF DNES

Britové nám budou chybět

- Aleš Michl člen bankovní rady ČNB

Byl jsem v Oxfordu. V rámci přípravy na prezentaci jsem zašel do dvou nejstaršíc­h firem. První bylo vydavatels­tví Oxford University Press. Založeno 1586. Druhá (podle pořadí, kam jsem šel, snad mi rozumíte), byla hospoda The Bear, založená 1242. Britové jsou už mimo EU. Místní univerzita stále bude patřit mezi nejlepší na světě. Pivo v The Bear poteče pořád. Co víc, Britové teď mohou sami tlumit regulace. Na příkladu bankovnict­ví: pět dílů F. L. Věka má dohromady 2 336 stran, jen evropská obezřetnos­tní regulace pro banky má více než 10 tisíc stran. Správné jsou požadavky na minimální kapitálovo­u přiměřenos­t nebo pákový poměr. Ale proč detailně upravovat třeba pravidla odměňování v bankách? Nyní je v regulaci odměňování v bankovnict­ví 10 regulatorn­ích norem. Plus tucet novelizací směrnice CRD, nařízení CRR, přímo účinných technickýc­h standardů nebo obecných pokynů Evropského orgánu pro bankovnict­ví EBA. Mohl bych pokračovat přes ESMA, EIOPA...

Z historie Británie by si evropská regulace měla vzít podstatnou zkušenost – měla by jít po principech a neměla by se zaměřovat na popis a regulaci každého detailu složitým právním textem. Z ekonomie známe princip péče řádného hospodáře. Princip nedefinuje, jak přesně nakládat s penězi, ale říká, že pokud za něco utratíte neúměrnou část peněz, tak ho porušujete. A podobné principy bych zavedl i v bankovnict­ví.

Tady v Oxfordu hlasovalo sedmdesát procent lidí pro to zůstat v EU. Chtěli zůstat spolu, protože Unie vznikla proti válce, ne abychom vše regulovali z centra. Konzervati­vnost Británie, tradice a principy v zákonech nám v EU budou chybět.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia