MF DNES

Zkusme v únoru nepít alkohol

- Jarmila Vedralová národní protidrogo­vá koordináto­rka

Vánoční svátky, kdy často bojujeme s tím, abychom to nepřehnali s pitím a jídlem, jsou passé – a už je tu únor a s ním další výzva: zůstat „na suchu“, respektive vyzkoušet celých 29 dní bez alkoholu. Možná se vám to někomu zdá snadné, ale pro stovky tisíc Čechů a Češek je to nelehká výzva. Proč teda nezkusit Suchej únor?

Stejnojmen­nou kampaň letos již poosmé vyhlásila Liga otevřených mužů jako výzvu pro všechny, kdo cítí potřebu otestovat si svůj vztah k alkoholu. Během měsíce můžeme podle organizáto­rů „ochutnat střízlivos­t“a zjistit, jak velkou roli hraje pití v našem životě. Čísla ukazují, že jde téměř o roli hlavní: podle vládní zprávy o užívání návykových látek denně popíjí alkohol 600 tisíc Čechů a Češek, 100 tisíc z nich nadměrně.

Kampaně, které upozorňují na rizikové pití alkoholu, probíhají samozřejmě i v zahraničí: třeba v Británii či Kanadě. Ani v jedné z těchto zemí však není celospoleč­enská tolerance k pití alkoholu taková jako v Česku. Podle statistik OECD z roku 2019 je Česko čtvrté na světě ve spotřebě alkoholu. Před ním už je jen Litva, Rakousko a Francie.

Toto nežádoucí rekordmans­tví nám vystavuje vysoký účet. Škody se ročně šplhají k 59 miliardám korun, z čehož skoro polovinu tvoří výdaje na léčení zdravotníc­h problémů vzniklých působením alkoholu, ale souvisí s tím také absence v práci nebo chování za hranou zákona. Jakou změnu může tato kreativní výzva přinést právě v oblasti konzumace alkoholu?

Sonda mezi jejími zhruba 300 registrova­nými účastníky podle organizáto­rů v roce 2019 ukázala, že celý měsíc vydrželo bez alkoholu až 90 procent z nich. Dalších víc než 50 procent uvedlo, že ještě v květnu pije alkohol méně než před únorem. A 12 procent si prý „únorové sucho užívá ještě v květnu“.

Pojďme si popřát, ať nám letošní „sucho“vydrží co nejdéle!

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia