MF DNES

Praha vděčí královně za podobu Hradu

-

PRAHA Marie Terezie si pocty zaslouží, je přesvědčen historik umění Jaroslav Sojka, který vedle pedagogick­é činnosti působí jako kurátor uměleckých sbírek na Pražském hradě. Právě tuto památku nechala panovnice přestavět.

Zaslouží si podle vás Marie Terezie svůj pomník v Praze?

Rozhodně si myslím, že Marie Terezie jako česká královna si zaslouží pomník. Jen lépe sochařsky ztvárněný a umístěný.

Za co jí Pražané mohou vděčit?

Marie Terezie nechala přestavět Pražský hrad do současné podoby. Co se nepovedlo žádnému muži, zvládla žena za pomoci dvorního architekta N. F. L. Pacassiho. Navíc podporoval­a počátky českého průmyslu a reformami upravila justici i školství.

Co nejdůležit­ějšího se za její vlády podařilo a mělo dopad i na české země?

Nepochybně to bylo vypořádání se s dluhy a zlepšení státní správy, kvality cest stejně jako pošt nebo hornictví. Tereziánsk­é reformy byly prosazovan­é kultivovan­ou formou. V rámci evropské politiky byla například spojencem ruské carevny Alžběty I., dcery Petra I. Velikého.

Jaký byl její vztah k Čechům?

Kladný i záporný. Češi ji zradili, když prohlásili českým králem bavorského kurfiřta. Nedivme se, že o to více dbala na dynasticko­u politiku, která ubírala na zemské svobodě a centralizo­vala státní moc. Ztráta Slezska byla nutnou daní válkám s Pruskem. Jako věrná katolička vyhnala Židy z Čech.

Jak Češi tuto panovnici vnímali?

Rozporupln­ě, již jen proto, že byla žena. Sympatická byla její starost o rodinu a manžela, panovnice byla vnímána jako ochránkyně. Bohužel, války a hladomor ubíraly na obecné podpoře. Svědčí o tom selské rebelie v Chlumci a jinde. Od robotních patentů ale konečně vedla přímá cesta ke zrušení nevolnictv­í za jejího syna Josefa II.

Mění se postupně vztah obyvatel Česka k tehdejší monarchii? Svědčí o tom právě i současná snaha vybudovat pomník Marii Terezii?

Zásadním způsobem se mění. Republika, která svrhla sloupy a srazila orlice, republika pevných zásad se mění v republiku z tvarohu, která navrací sloupy, orlice a pomníky a zjevné monarchist­ické symboly zakrývá za umění a romantický sentiment. Jako historik umění říkám, že pokud je současné umění mnohdy více než na umění a řemesle založeno na pouhé provokaci, tak je lepší umístit kopie starých uměleckých děl. Ale může republika adorovat monarchii jen kvůli tomu, že tu byla před více než 100 lety?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia