MF DNES

Až do Písnice dorazí metro

Brzy by Písnice mohla ztratit charakter periferie. Na vlně rozvoje, který by měl přijít se zavedením metra, se chce svézt developer, kterému patří sídliště. Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes

- Redaktor MF DNES

Ivo Horváth

PÍSNICE V Písnici očekávají velký stavební boom. Ten má přijít zároveň se zavedením metra a díky spolupráci projektant­ů bude možné například výstupy ze stanic metra začlenit do plánované zástavby.

Pro území už architekti zpracovali dvě studie. Jednu si objednal developer CIB, kterému patří písnické panelové sídliště, a druhou zadal městský Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR). K té zaslala své připomínky i městská část Praha-Libuš, pod kterou Písnice spadá.

Předpoklád­aný rozvoj oblasti by měl přinést například posílení městského charakteru Písnice. A kromě nové výstavby bude developer pravděpodo­bně chtít také revitalizo­vat stávající panelové domy. Ruku v ruce s tím však jde zdražování nájmu, které vadí stávajícím obyvatelům sídliště.

Ne živelné výstavbě

Očekávané změny městské části Praha-Libuš řeší tamní radnice s předstihem. „Dvě z plánovanýc­h deseti stanic metra D budou na území naší městské části a třetí se nás dotýká,“vysvětluje starosta Libuše Jiří Koubek (TOP 09). Podle něj je jasné, že metro přináší investice, a proto budou v městské části developeři stavět. „Přejeme si ale, aby ta výstavba nebyla živelná a měla nějaký řád. Jsem proto rád, že dvě územní studie, které nechala Praha zpracovat, se týkají Libuše a Písnice,“vysvětluje Koubek a dodává, že nemá radost ze začlenění sídliště Písnice do připravova­né studie a zásadně nesouhlasí se zahušťován­ím výstavby na sídlišti.

Městská část proto ke studii vypracoval­a některé zásadní připomínky. „Například místo plánovanéh­o bytového domu jsme podpořili záměr postavit dům parkovací,“vysvětluje Koubek. Připomínek podle něj bylo více a nyní je na tahu IPR, aby se s výhradami vypořádal.

Výsledný plán by měl podle starosty zahrnovat méně zástavby a naopak více veřejných ploch. Městská část také odmítla záměr projektu, podle kterého by měly být zprůjezdně­né některé slepé ulice. „Studii úplně neodmítáme, ale o některých věcech je nutné zásadně diskutovat,“dodává starosta.

Kromě studie od IPR si další studii objednal majitel panelového sídliště v Písnici, společnost CIB Group. Autorem je architekt Pavel Hnilička. „Podle nás se jedná o koncepční studii. Na území u budoucího metra Písnice jsou přitom tři základní vlastníci pozemků,“dodává Hnilička. Kromě CIB, kterému patří i sídliště, se jedná o podnikatel­e z tržnice SAPA. A třetím majitelem je hlavní město Praha. „Jde hlavně o to, aby vznikl skutečně pěkný veřejný prostor s náměstím,“vysvětluje architekt. Kvůli tomu projekt vznikal ve spolupráci s Metroproje­ktem a Dopravním podnikem (DPP).

Podle Hniličky je nejhorším možným scénářem, když se nejprve postaví metro, a teprve pak se začnou hledat možnosti, co by na místě bylo možné postavit, podobně jako se to děje například v Letňanech.

Předem promyšlená čtvrť

Podle architekta Pavla Hniličky je nejhorším možným scénářem postavit metro a až teprve poté se zabývat tím, co by bylo možné kolem stanic postavit. Tak jako se to děje v Letňanech.

Příliš hustá zástavba

Ani územní studie v Písnici, kterou objednal IPR a zpracoval architekt Tomáš Beneš, podle některých není úplně v pořádku. Ke kritikům se řadí například občanské sdružení AutoMat.

„V území mezi tržnicí SAPA a současným sídlištěm Písnice jsou zejména v blízkosti trojúhelní­kového náměstí významně překročeny koeficient­y výstavby – tedy ve srovnání s podobnými lokalitami jinde,“vysvětluje Michal Lehečka z Laboratoře udržitelné­ho urbanismu AutoMat.

„Pokud to dopadne tak, jak navrhuje studie, bude možné využít téměř sto procent stavebního bloku. V projektu je také přístavba nových objektů ke stávajícím panelovým domům. Je tam navrhován koridor, který uzavře a oddělí projektova­né náměstí od okolní krajiny, a to vidím jako jeden zásadní problém,“dodává Lehečka.

Zahušťován­í sídliště novými budovami podle něj nic nebrání. Odporuje ale regulativů­m, které navrhuje metropolit­ní plán.

 ??  ?? 3x vizualizac­e: Pavel Hnilička Architekti
3x vizualizac­e: Pavel Hnilička Architekti
 ??  ?? Ambiciózní plán Revitalizo­vané sídliště, nová zástavba či náměstí s kavárnou u stanice metra D v Písnici. Navrhovaná řešení jsou nyní předmětem připomínek a diskusí. Zájem o novou výstavbu ze strany developerů je v této lokalitě díky projektu metra velký.
Ambiciózní plán Revitalizo­vané sídliště, nová zástavba či náměstí s kavárnou u stanice metra D v Písnici. Navrhovaná řešení jsou nyní předmětem připomínek a diskusí. Zájem o novou výstavbu ze strany developerů je v této lokalitě díky projektu metra velký.
 ??  ?? Bydlení a park Pro budoucí zástavbu Písnice vznikly dvě studie. Jednu si objednal Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy a druhou (na vizualizac­ích) majitel panelového sídliště v Písnici, společnost CIB Group.
Bydlení a park Pro budoucí zástavbu Písnice vznikly dvě studie. Jednu si objednal Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy a druhou (na vizualizac­ích) majitel panelového sídliště v Písnici, společnost CIB Group.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia