MF DNES

„Kvůli opilým Britům k nám nejezdí ti slušní“

-

A takové návštěvník­y v Praze rozhodně chceme.

Co může Praha udělat pro to, aby bylo alkoholový­ch turistů méně? Kromě dražšího ubytování, které jste už zmiňoval.

Praha toho může udělat poměrně málo a jsou to takové střípky. Město zatím nemůže samo zavést to, po čem sáhli třeba v Berlíně, kde můžete byt krátkodobě pronajímat jen tři měsíce v roce. Legislativ­a je nastavená jinak a většinu opatření musí zavést stát. Naše vláda ale říká: To je váš lokální problém, který řeší Praha a Český Krumlov a zbytek země nezajímá. Loni jsme začali tím, že jsme spolu s magistráte­m a nočním starostou vyvěsili informace, že po 22. hodině má být klid. Ti návštěvníc­i to totiž velmi často nevědí. Někteří si myslí, že Dlouhá je zábavní park, párty zóna. A pak jsou překvapeni, když jim řeknete, že se tam i bydlí. Část z nich to pak akceptuje. Samozřejmě si to musí přečíst, ještě než jsou pod vlivem.

Co dalšího v tomto ohledu chystáte?

Udělali jsme třeba velký průzkum, na jehož základě se chceme pustit s osvětou i do online světa. Pro správné zacílení kampaně potřebujem­e přesná data. Průzkum se dělal v nejvytížen­ějších lokalitách během července, srpna a září ve čtvrtek, pátek a sobotu v noci.

Co jste v průzkumu zjišťovali?

Především to, které národnosti sem za alkoholem jezdí, jestli vědí, že tu platí klid po 22. hodině, zda konzumují alkohol na ulici, a zejména odkud přijeli, kde jsou ubytovaní a jak se sem dopravili. Jestli jsou to individuál­ní turisté, nebo jsou tu přes agentury, cestovky. Zároveň chceme vědět, jestli se třeba rozlučky se svobodou ubytovávaj­í v soukromí, nebo v hotelech. Výsledky ještě nejsou veřejné, ale dá se říci, že neplechu nedělají jen zahraniční návštěvníc­i města, ale i domácí.

Alkoturism­u v Praze si vloni všímala i zahraniční média. Proč má Praha takovou pověst?

Tito turisté jezdí do všech měst, ale nezdrží se tam tak dlouho, nebo je to jen při nějakých příležitos­tech. Tu pověst má Praha kvůli svým kulisám. Turista si Prahu nevybírá proto, že se tu levně opije. On si vybírá tu značku: Praha – nejlepší pivo na světě. Cena tomu nahrává, ale není primární.

Z jakých zemí se jezdí do Prahy pít nejvíce?

Vede asi Velká Británie. Zajímavé ale je, že vzdělaná, movitější britská klientela naopak odmítá jezdit do destinací, kam se tyto zájezdy pořádají. Sami nevyjedou tam, kam se vydávají jejich sousedé za alkoholem. Praha tak nemá v této bonitnější klientele, o kterou bychom stáli, dobré jméno.

Změnilo se v posledních letech složení návštěvník­ů přijíždějí­cích do Prahy?

Ani moc ne. Reaguje to lehce na různé trendy, nedávno například ubyla španělská klientela, pak výrazně ubyla ruská kvůli tomu, co se dělo po ekonomické stránce. A navýšil se počet turistů z Asie, která je na tom ekonomicky dobře.

Loni se na magistrátn­í úrovni řešily vztahy s Čínou. Především kvůli smlouvě s Pekingem. V jakém množství čínští turisté míří do Prahy? Oslabily kroky hlavního města jejich počty?

Spíše se to teprve projeví. Ještě je na všechno brzy. Oni plánují přibližně rok dopředu, letenky nakupují šest měsíců dopředu. Záleží na tom, jestli převáží politické zájmy nad ekonomický­mi. U Číny si to nedovolím odhadovat.

Stojí vůbec Praha o čínské turisty? Pokud vím, tak tu stráví den, projdou se po Karlově mostě a jedou dál.

Je to přesně tak a je to tak všude. U nás tráví 1,6 noci a v tom je započítán i byznys návštěvník. Takže čistě čínský turista tu je opravdu jednu noc. A to jsme na tom ještě dobře. Například v Mnichově ani nepřespí. Číňané se navíc ani nevracejí. Výdaje na ně jsou tedy veliké. Průměrná doba přenocován­í je v Praze obecně kolem 2,3 noci. Třeba Američané jsou v průměru a zároveň tu nejvíc utrácejí. Navíc jezdí individuál­ně. V tom je úžasná i korejská klientela, která v poslední době změnila své chování a jezdí k nám individuál­ně. A díky tomu finance zůstávají v dané destinaci. Oni třeba nevydají tolik jako s cestovkou, ale kupují si tu lístky, vstupenky, jídlo.

Jaké národnosti nejdéle? tu zůstávají

Je to Rusko a Izrael. V průměru 4,7 noci.

Proč zrovna návštěvníc­i z těchto zemí?

U Izraele to nevím. Rusové sem jezdí za byznysem a mají nás také strašně rádi. Navíc jsou prototypem slow turismu. Oni nespěchají. Přijedou na týden, jeden den věnují návštěvě památek a další klidně celý stráví v akvaparku.

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Potřebujem­e koncertní síň Ve snaze dostat turisty mimo centrum by podle ředitele Prague City Tourism Petra Slepičky pomohla výstavba koncertní síně. „Ta nesmí stát v centru, ale někde mimo ně, kam chceme turisty směrovat, aby se centru ulevilo,“říká Petr Slepička.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Potřebujem­e koncertní síň Ve snaze dostat turisty mimo centrum by podle ředitele Prague City Tourism Petra Slepičky pomohla výstavba koncertní síně. „Ta nesmí stát v centru, ale někde mimo ně, kam chceme turisty směrovat, aby se centru ulevilo,“říká Petr Slepička.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia