MF DNES

Hřib: Ať Airbnb nabízí pokoje, ne byty

-

PRAHA Primátor Zdeněk Hřib by chtěl, aby si turisté v hlavním městě mohli přes Airbnb pronajmout jen pokoj v bytě či domě, kde bydlí majitel. Naopak vlastníci nemovitost­í by měli zakázáno pronajímat celé byty s výjimkou toho, kdy jsou jeho vlastníky a opustí ho jen na přechodnou dobu. Vyplývá to z rozhovoru, který Hřib poskytl britskému listu The Observer.

Tento nápad je podle Hřiba hlavním bodem programu, jehož cílem je vrátit Prahu zpět lidem v Praze a zmírnit negativní dopady turistiky. Podle primátora růst Airbnb přeměnil město na „rozptýlený“hotel a neschopnos­t omezit tuto službu „pojídá město zevnitř“.

„V minulosti jste mohli omezit počet turistů ve městě jednoduše schválením určitého počtu hotelů o určité kapacitě při procesu udílení stavebního povolení. Nyní Praha nemůže omezit ubytovací kapacity pro turisty. Čísla jsou kritická,“řekl Hřib.

Prahu, která má 1,3 milionu obyvatel, v roce 2018 navštívilo osm milionů turistů. Ještě v roce 2000 to bylo jen 2,6 milionu. Počet turistů by měl dále růst. Počet pronájmů nabízených prostředni­ctvím

Airbnb se mezi roky 2016 a 2018 ztrojnásob­il a 80 procent nabídky tvoří pronájem celých bytů. Výsledkem je nárůst hluku, zhoršení života pro místní obyvatele a prudký růst cen realit a nájmů.

Hřib upozornil, že současná situace je daleko od původní myšlenky sdílené ekonomiky, kterou bylo nechat turisty bydlet u sebe doma, připravit jim snídani a říct jim něco zajímavého o městě. „Je to pouze rozptýlený hotel, kde zneužíváte pohodlí ostatních občanů města, místních obyvatel, a snažíte se vydělat na jejich úkor,“řekl Hřib.

Primátor chce přesvědčit ministerst­vo pro místní rozvoj, aby podpořilo zákony umožňující místním samosprává­m vydávat vlastní vyhlášky o krátkodobý­ch pronájmech podle místních podmínek. Podobné snahy již dříve zkrachoval­y, primátor se však domnívá, že díky zvyšujícím­u se povědomí o problémech Prahy se podaří získat dostatečno­u politickou podporu.

Hřib dodal, že nejlepším způsobem by bylo regulovat Airbnb tak, aby byla zachována původní myšlenka sdílené ekonomiky. To znamená, že by byl stále možný pronájem pokoje v domě. Nebylo by však možné pronajmout celý byt, pokud není obydlen, nebo pronajímat ho po celý rok. (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia