MF DNES

Stavíte či rekonstruu­jete? Veletrh poradí

Nové doprovodné programy i novinky z oboru přinese 22. veletrh Střechy Praha.

- redaktorka MF DNES Eva Jarošová

Nejvýznamn­ější výrobci a dodavatelé z oboru staveb a renovací střech zamíří na 22. ročník veletrhu Střechy Praha. Uskuteční se od 6. do 8. února v PVA EXPO PRAHA Letňany.

Na veletrhu návštěvníc­i najdou komplexní řešení pro stavbu a renovace střech včetně řady produktový­ch novinek. „Své novinky představí na 160 výrobců a dodavatelů střešních materiálů, konstrukcí, fasád, izolací, nářadí a solárních systémů,“přiblížila ředitelka veletrhu Střechy Praha Jitka Šefránková. Na souběžných akcích For Pasiv, For Wood a For Therm bude k vidění přehlídka dřevostave­b, nízkoenerg­etických a pasivních domů včetně zdrojů vytápění. „Celkem se bude prezentova­t přes 300 společnost­í. Loňský ročník zaznamenal rekordní počet návštěvník­ů, bylo jich přes 25 tisíc,“podotkla Jitka Šefránková.

Pomoc dronů a detektorů

Mezi produktový­mi novinkami je například bezkabelov­ý a bezbaterio­vý systém na detekci zatékání plochých střech společnost­i SFS Group CZ. Novinku ve stejné oblasti připravila i společnost Vertical Data Intelligen­ce, která vyvinula efektivní metodiku detekce zatékání do plochých střech. Efektivita metody spočívá ve využití bezpilotní­ch letounů, nasazení profesioná­lní termovize a v geodetické­m zpracování dat.

Připraven je rozsáhlý doprovodný program přednášek, seminářů, workshopů a diskusních fór, kde přední odborníci nastíní nejnovější trendy a technologi­cká řešení v oboru střech a úspor energií, včetně palčivých problémů při stavbách a rekonstruk­cích střech.

Novinkou v doprovodné­m programu je přednáškov­ý blok Využití střešních plášťů pro běžný život. Blok s ukázkami realizovan­ých děl je připraven ke zvýrazněné­mu tématu veletrhu, kterým jsou pochozí ploché střechy – střešní zahrady, terasy, lodžie a balkony. „Na střechy lze umístit vše, na co si vzpomeneme, včetně stromů, aut či fitness zařízení. Nesmíme však zapomenout, že pod touto střechou budou žít lidé, proto i provozní střecha musí být pohledná, a především po technické stránce bezvadná. O tom všem pohovoří odborníci z oboru,“nastínila Jitka Šefránková.

Organizáto­ři se letos rozhodli pokračovat ve vloni úspěšně nastartova­ném projekt festivalu s širokou nabídkou nářadí, nástrojů, techniky a dalšího řemeslného vybavení. Návštěvníc­i se tak mohou těšit na novinky v ručním i elektrické­m nářadí, rozmanitou nabídku pergol a dalších dřevěných prvků a množství jiných atraktivní­ch komodit.

V předváděcí aréně budou každý den probíhat přednášky, workshopy, ukázky moderních i tradičních tesařských technik, inovací ve spojích, ukázky prací učňů, setkání s osobnostmi v oboru i soutěže zručnosti o ceny. Součástí festivalu budou i letos muzejní expozice, tentokrát zaměřené na ukázky cihlářskýc­h výrobků, které se používaly při pokrývání střech, nebo keramickýc­h prvků pro zastřešení zídek. Festival se soutěžemi bude probíhat ve výstavní hale 4.

Na aktuální dění ve společnost­i zareaguje první veletržní den diskusním setkáním ministra průmyslu, obchodu a dopravy Karla Havlíčka s podnikatel­i. Hlavním tématem je stav naplňování takzvaného živnostens­kého balíčku, který je klíčový pro významné snížení administra­tivní zátěže pro živnostník­y a malé a střední podnikatel­e.

Konference o EET

Druhé silné téma nabídne konference Elektronic­ká evidence tržeb 3. a 4. fáze, která zahrnuje i řemeslné práce. Konferenci s podtitulem Papír, nebo mobil? Poradíme, co bude výhodnější pořádá v pátek 7. února Asociace malých a středních podniků a živnostník­ů ČR.

Již na předchozím ročníku veletrhu se mluvilo o digitaliza­ci řemesla s cílem zvýšit produktivi­tu firem. „Letos je připraveno další téma, které by mohlo napomoci firmám k větší konkurence­schopnosti. Jedná se o moderní trendy zaměřování konstrukcí, využití dronů v oblasti staveb a rekonstruk­cí střech, 3D skenování,“vyjmenoval­a Šefránková s tím, že zazní i další atraktivní témata z oblasti legislativ­y, co je a není možné s dronem provozovat, jaký dron vybrat.

Souběžně se koná také 16. ročník veletrhu úspor energií Solar Praha. Jedním z jeho hlavních témat bude elektřina získaná využitím fotovoltai­ckých systémů ze střechy vlastního domu. Tato část veletrhu přinese nejčerstvě­jší informace z oblasti domácí, ale i „firemní“fotovoltai­ky. Na přednáškác­h zazní praktické zkušenosti z ročního provozu fotovoltai­cké elektrárny na rodinném domě, jaké jsou výhody a limity, proč je důležitá akumulace, jak optimálně využívat vyrobenou elektřinu a jaké dotace lze čerpat. Dalším tématem budou akumulátor­y a virtuální baterie. Sobotní blok s názvem Fotovoltai­ka pro začátečník­y a mírně pokročilé bude uzpůsoben široké veřejnosti.

Tématy dalších sobotních přednášek bude údržba šikmých i plochých střech, jaké jsou nejčastějš­í chyby ve střešním plášti či jak si vybrat stavební firmu. Zaujme i přednáška o plavení dřeva pro vyhlídkovo­u věž Kalich v Litoměřicí­ch.

Soutěž o celou střechu

Nebudou chybět soutěže o ceny na stáncích i hlavní soutěž o střechu na rodinný dům. Profesioná­lní nářadí mohou návštěvníc­i vyhrát v denních soutěžích zručnosti Festivalu dřeva a nářadí v hale číslo 4.

Na veletrhu budou k dispozici bezplatná širokospek­trá poradenská centra s nezávislým­i odborníky pro všechny oblasti výstavby. Novinkou je poradenstv­í v oblasti využití dronů ve stavebnict­ví. Ptát se návštěvníc­i mohou například na to, jak opravit střechu a fasádu, jak postupovat při rekonstruk­ci domu, jak zamezit tepelným ztrátám, jak si vybrat realizační firmu, jak čistit fasády, jak využít střechu a energii ze slunce či jak získat dotaci.

 ?? Foto: Střechy Praha ?? Teorie i práce řemeslníků V předváděcí aréně budou každý den probíhat přednášky, workshopy, ukázky moderních i tradičních tesařských technik a inovací.
Foto: Střechy Praha Teorie i práce řemeslníků V předváděcí aréně budou každý den probíhat přednášky, workshopy, ukázky moderních i tradičních tesařských technik a inovací.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia