MF DNES

Vrány letící po povrchu krákají jenom tak napůl

- — Radim Kopáč

Bavil vás Poeův Havran? Pak zkuste Vrány Petry Dvořákové! První je sice poezie, druhé próza, navíc je od sebe dělí sto sedmdesát pět let, ale jedno mají společné. S reprezenta­ntem čeledi krkavcovit­ých přilétají fatální problémy.

Zmatky na duši i na těle

Zatímco v Havranovi si vypravěč stýská po ztracené milé, ve Vránách se vše sype na hlavu dvanáctile­té Barbory. Hlavně doma je to divné. Matka je vymodelova­ná jako hysterka, která si na mladší dceři vybíjí pocit méněcennos­ti. Otec statuje jako bezbarvé, zamlklé individuum, kterému občas rupne v hlavě, a nebohou krutě seřeže. A starší dcera se vyhřívá v rodičovské přízni a užívá si pozici rozumnější­ho a odpovědněj­šího sourozence.

S Bárou se od počátku nehraje fér. Navenek je to děvče možná divoké, možná sem tam na něco zapomene a něco poplete – ale její vnitřní svět je bohatý, je citlivá, má talent pro kreslení i psaní. Jenže její klady vycházejí na světlo jen ve škole, kde si jich všímá mladý učitel výtvarky; doma o ně není zájem. A to se k Bářiným zmatkům na duši ještě přidávají zmatky na těle.

Bářino literární nadání ilustruje rozdělení vypravěčsk­ých partů: její hlas se střídá s hlasem matky. Bára je subjektivn­í, jako by si psala deník. Matka je objektivní: přepisuje na dceru i na manžela své nezpracova­né mindráky, hází jim na krk oprátku svého zpackaného života, žaluje na celý svět. Obě jsou výrazně emotivní, ale zatímco matka plive zlobu kolem, Bára se potichounk­u trápí, užírá, hroutí do sebe.

Dvořáková napsala svižnou psychologi­ckou novelu o mezigenera­čním pekle. Komorní příběh na téma, jak rodiče dokážou poničit vlastní děti. Jenže jako by zapomněla, že takovými analýzami pochrouman­ých vztahů se to v současné české literatuře hemží. A Dvořáková na ně nedosáhne: nemá ani psychologi­ckou hloubku Petry Soukupové, ani jazykovou a stylistick­ou obratnost Petry Hůlové, ani cit pro výstavbu příběhu, jaký prokázala autorka Hany Alena Mornštajno­vá.

Vrány prostě letí po povrchu. Nenabraly hloubku. A moc nepomůže ani symbolická nadstavba vepsaná do obálky, kde se prolínají motivy dívčí tváře a titulního ptáka. Literární kráknutí dozní dřív, než se stihne rozeznít naplno.

Vrány Petra Dvořáková

50%

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia