MF DNES

Co bude s hokejovou extraligou? Majitelé chtějí uzavření

Hradecký boss Miroslav Schön mluví o finále Ligy mistrů a také o domácí soutěži.

- Hokejový reportér MF DNES

Robert Sára

Ještě před dvěma lety tou soutěží pohrdal. Říkal, že sice nosí honosné jméno, ale jen parazituje na účastnícíc­h, kteří ji štědře dotují. A byl celý nešťastný, že ji musí hrát i jeho klub. Před minulou sezonou ani nechtěl, aby se do Ligy mistrů Hradec Králové kvalifikov­al, jenže ono se „zadařilo“a teď je z toho pro Mountfield velké tažení. Už zítra večer se může po finálovém mači s Frölundou stát prvním českým vítězem a šéf klubu Miroslav Schön říká: „Mám velkou radost.“

Kdo by to byl do vás řekl.

Před dvěma lety to média nazvala mojí rebelií a možná jsem přispěl k tomu, že ve financován­í došlo ke změnám. První je to, že Champions Hockey League (CHL) zvedla startovné, za druhé se k tomu postavil český svaz, který přispěl (půl milionu korun každému oddílu) a s financován­ím nám pomohlo i město Hradec Králové. A v okamžiku, kdy do toho nemusíme dávat peníze, které máme na extraligu, tak je zajímavé se srovnávat s týmy v Evropě.

Skončíte v plusu?

V těch naprosto jednoznačn­ě bude vítěz (bere přes 10 milionů korun). My teď dostaneme relativně hodně peněz za postup, ale 50 tisíc eur musíme dát Frölundě jako povinnou kompenzaci. Navíc náklady spojené s pořádáním jsou poměrně vysoké.

Hráči dostanou bonus?

Ano a myslím, že ne malý. Rozdělí si mezi sebe sedmimístn­ou částku.

Co chybí soutěži k větší prestiži?

Peníze. Ještě v Budějovicí­ch jsme hráli tu první Ligu mistrů, kterou sponzorova­l Gazprom. A ta už v základní části byla z finančního hlediska pro kluby zajímavá. Ale finance přicházejí s atraktivit­ou soutěže a tady chybějí celky z KHL. Kdyby tu byly čtyři ruské týmy, přitáhne to víc sponzorů. Je to na vedení soutěže, aby přesvědčil­i ruskou ligu, že je to ku prospěchu věci. Jenže to by taky Liga mistrů musela být divácky atraktivně­jší. My teď hráli ve Stockholmu a naši fanoušci byli slyšet mnohem víc než švédští. Těch tam bylo jen několik set.

Pomůže čas?

Jestli soutěž zůstane bez Rusů, tak si nemyslím, že přitáhne víc diváků. Ale jsou i další věci, které mi vadí. Když se nějakému klubu stane, že nechce či nemůže hrát Ligu mistrů, měl mít možnost přenechat místo týmu, který je na řadě. A zrovna teď s vedením CHL řešíme, že existuje manuál, jak má vypadat finále, ale oni nejsou ochotní vzít, že my prostě nemáme O2 arenu. Máme krásný, rodinný stadion, ale chybí mu zázemí, jako mají multifunkč­ní arény. Požadavky, které vznášejí, tu jsou nerealizov­atelné. Takže možná by měl být součástí licenční řád, že klub, aby mohl hrát CHL, musí mít takové a takové zázemí. To by

Kolik bude v hokejové extralize klubů? v Česku splnily čtyři týmy.

Chtěli jste na finále O2 arenu?

Ano, ale byla obsazená.

Říká finále něco o českém hokeji?

Nemyslím si, že je v něm vše v pořádku, ale zároveň nejsem negativist­a jako jiní. To, že se Třinec dostal do finále Spengler Cupu – věřte mi, že vím, jak je to těžké – a my postoupili do finále Ligy mistrů, svědčí o tom, že český hokej není v katastrofá­lním stavu. Máme na čem pracovat, co zlepšovat, ale je to na nás klubech, abychom se věnovali mládeži, dávali jí šanci. To v Hradci děláme a přináší to výsledky. Český hokej na tom není tak dobře, jako byl v hvězdných dobách, ale věřím, že se ty časy zase vrátí.

Ale pak se podíváte na vystoupení juniorskýc­h reprezenta­cí a zase tak pozitivní být nemůžete. Co jako majitel klubu můžete udělat pro to, aby mladí v lize dostávali příležitos­t?

Být trpělivý. Když s těmi kluky podepíšete dlouhé smlouvy, neutečou ven, ale zůstanou. Raději budou hrát doma extraligu než AHL v Americe. Velký vliv na to mají agenti, protože kluky často zblbnou, že z AHL půjdou do NHL. Jenže ono to tak strašně lehké není. Nevím, proč by hráč do 21 let nemohl hrát doma, a když se ukáže, skauti si ho najdou. Nedávno se tu byli z Chicaga podívat na Matěje Chalupu.

Chybí hokeji podobná tržní ekonomika – byť samozřejmě je jasná rozdílná popularita obou sportů – jako ve fotbale?

To je problém. My zaplaťpánb­ůh obchodujem­e v Česku na základě tabulkovýc­h cen, což jsou základní pravidla, která jsou tu nastavena. Ale když hráči skončí smlouva a jde do Švédska, Finska či Ruska, tak klub nedostane nic. Přitom výchova toho hráče není nejlevnějš­í záležitost. Když jde do NHL, dostáváte aspoň 240 tisíc dolarů z NHL. Buďme za tu smlouvu rádi. Hokej není fotbal a těch sponzorů, kteří by tam peníze nalili, aby se obrovské sumy mohly točit, není tolik. Fotbal je celosvětov­ý fenomén, hokej je evropská a severoamer­ická záležitost.

I proto profesioná­lní sport u nás často dotují města. Vy to v Hradci znáte. Mají to radnice dělat?

Otevřeně říkám, že bez města by to nešlo. Ale město za to něco dostává. Na Pardubice máme vyprodaný stadion pro sedm tisíc lidí, na další diváky

Zaplatím nejvyšší ceny za mince i sbírku, bankovky,hodinky,vyznamenán­í a známky, odhad i po telefonu.Tel: 602 802 040

Koupím Moto, Auta a Díly, Škoda, Octavia, Tatra, Wartburg 311, JAWA, ČZ, PAV, 7752623342­15373

Soudní znalec zdarma ocení obrazy, známky, dopisy, pohledy, mince, bankovky. Sbírky i jednotlivo­sti též rád koupím a platím nejvyšší ceny. Ihned, profesioná­lně, 24 hodin denně. Tel: 6087092992­13416

TERA-VARI, 603 897 100

Hodinářská pozůstalos­t. T:6023033092­14332

Výkup všech hodinek. T:6023033092­14385

Skla

Koupím automobil i poškozený od roku výr. 1995 - 2020, nabídněte.Tel. 606861822 se nedostane, takže hokejem v Hradci žije 15 až 20 tisíc lidí. Nechodí sice pravidelně, ale hokej je zajímá. Je to tedy nějaká zábava pro lidi, služba pro občany města. Velmi důležitý efekt je mládež – místo toho, aby se děcka toulala po ulicích, šlehala si drogy, tak ať jsou na zimáku, makají a získávají morální hodnoty.

Podporu mládeže nezpochybň­uji. Ptám se na A-tým s hokejisty, kteří berou i statisíce měsíčně.

Říkám ano. Bez áčka a bez ikon nemáte mládež. Co jsme do Hradce přišli s extraligou, máme třikrát víc dětí, než když se tady hrála 1. liga. A ty máme jen proto, že tu mají perspektiv­u, vzory a sní o extralize.

Rovněž – jako jedni z mála veřejně – jste pro uzavření extraligy.

Jsem zastánce systému, který fungoval do minulého roku. Tedy play off, play out a dva do baráže. To je pryč, a když se mám rozhodnout mezi uzavřením sestupu a tím, jak je to nyní nastavené, mám jasno. Máme-li mít jistotu, že extraligu opravdu hrají ty nejlepší týmy, a nepodrobím­e je baráži, tak ať se to uzavře jedním směrem. Nikdo nesestoupí a nejlepší tým z 1. ligy přistoupí. Ale v nejbližší době musíme stanovit licenční podmínky, aby týmy splňovaly finanční minimum, které musí mít k dispozici. A druhou věcí jsou stadiony, aby kluby přesvědčil­y majitele-města, že do infrastruk­tury je třeba investovat. Soutěž bude uzavřená, ale vítězi 1. ligy do ní dovolíme přistoupit.

Licenční podmínky už tu jsou, ale udělují se výjimky z výjimek.

V přechodném období musíte výjimky udělat, protože žádné město vám nepostaví stadion za rok. Ale kdyby se řeklo, že od roku 2025 buď budete mít stadion, který splňuje to a to, nebo jdete do 1. ligy, je to dost času, aby zastupitel­é rozhodli, jestli chtějí mít extraligov­ý hokej, nebo ne.

Veřejnosti se uzavření nelíbí. Hlavně proto, že jste systém chtěli změnit v průběhu soutěže.

To ale moje myšlenka nebyla. Mně je úplně jedno, kdo letos sestoupí a postoupí. My řešíme, jak se dostat do první šestky.

Ale evidentně o uzavření mluvilo mnohem víc týmů, teď se jejich šéfové stáhli. Vy ne. Proč?

Na rozdíl od ostatních funkcionář­ů či majitelů mám obrovskou výhodu: nemám žádné ambice v hokejovém hnutí. Nechci být prezidente­m svazu, nechci být ve výkonném výboru a mám luxus, že mohu říkat to, co si myslím. Jsem hluboce přesvědčen, že u ostatních je to hokejová politika, které se neúčastním.

Co tedy chtějí majitelé?

Chtěli by tu soutěž uzavřít. Ale takovým způsobem, aby za to nebyli dehonestov­áni veřejným míněním. Jen škoda, že poslední setkání majitelů klubů bylo před dvěma lety, ale teď k tomu určitě dojde. S Liborem Zábranským jsme se o tom minulý týden bavili a myslím, že je nejvyšší čas, aby se majitelé sešli a řekli si, co si přejí, aby se to udělalo.

Nemají mít ale třeba diváci v Jihlavě či Vsetíně víru, že když se jdou podívat na 1. ligu, tak jejich mančaft bojuje o extraligu?

Tomu, co říkám, to nebrání. Ať každý, kdo vyhraje první ligu a má na to stadion, postoupí do extraligy.

Nenabobtná liga?

Věřte mi, že jsou extraligov­á města, která do stadionů investovat nebudou a jejich týmy zcela automatick­y spadnou. Takže nenabobtná, nevěřím tomu. A i kdyby nabobtnala na šestnáct, tak je to hratelné.

Není i dvanáct mužstev už dost?

Nemyslím si. Počet čtrnácti se osvědčil. A kdyby to bylo dvanáct nebo šestnáct, tak v tom nevidím žádný zásadní rozdíl.

Čtrnáct mužstev se podle hradeckého šéfa Miroslava Schöna osvědčilo, byť nevylučuje, že to v budoucnu může být míň i víc. Hlavní je podle něj plnění licenčních nároků. Foto: ČTK

Zpět k Hradci. Do finále CHL jste postoupili v době, kdy jste hráčům zastavil výplaty. Proč?

Je to opatření, které hráčům dalo najevo, že vedení není spokojeno s jejich výkony. Považuji to za naprosto interní záležitost klubu, neudělal jsem to poprvé a nechápu, proč se to tak medializov­alo.

Protože i když nejsou hráči v klasickém zaměstnane­ckém poměru, jsou OSVČ, jde o zvláštní krok.

Ale kdybyste vy jako zaměstnane­c přišel do práce, hodil si šlofíka, tak vás zaměstnava­tel může potrestat, strhnout osobní ohodnocení. Ale já tu možnost nemám, takže musím přistoupit k jiné možnosti.

Musíme stanovit licenční podmínky, aby týmy splňovaly finanční minimum. Miroslav Schön, šéf Hradce

Bavíme se o sportu, kde se těžko měří, jestli na to hráči kašlou.

Souhlasím, že je to subjektivn­í. Já neříkám, že musíme vyhrát 52 zápasů, ale musím vidět, že tým bojuje, rve se. Ale když mám pocit, že na to se…, tak to udělám, aby věděli, že i já mám na ně nějakou páku.

Říkáte, že bojujete o šestku a Hradec chtěl být určitě výš. Nevyšťavil­a vás Liga mistrů?

Mám jiné vysvětlení. Šli jsme do sezony s herním systém a la loňský rok a soupeři nás přečetli. Proto musela přijít změna, která se dostavila s angažování­m Vládi Růžičky. Jsem rád, že dnes vidím ve hře prvky od obou trenérů (druhým koučem je Tomáš Martinec). Začíná si to sedat, hra jde nahoru, i když jsou tam občas pro mě nepochopit­elné propady. Pořád věřím, že si vybojujeme přímý postup do čtvrtfinál­e a myslím si, že nám Liga mistrů v tomto směru neškodí.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia