MF DNES

Návrat domů Francouzsk­é letadlo evakuovalo Čechy z Číny

Počítače ve špitálech běží na zastaralýc­h Windows 7. Snadno je napadne vir jako v Benešově.

- Jakub Kvasnička reportér MF DNES

Pryč od koronaviru Pět Čechů a dva Slováci se vyfotograf­ovali na letišti ve Wu-chanu před nástupem do francouzsk­ého evakuačníh­o letadla, které je včera odvezlo z epicentra šíření nebezpečné­ho koronaviru. Po komplikova­ném putování přes Marseille a Brusel zamířili do Česka. V pražské Nemocnici Na Bulovce pro ně vyčlenili pokoje na infekčním oddělení, karanténa má trvat čtrnáct dnů.

Bill Gates neudělal radost českým nemocnicím. Letošní rozhodnutí jeho společnost­i Microsoft o zastavení podpory operačního systému Windows 7 je bude stát stovky milionů korun. „Sedmičky“totiž stále hromadně používají. A přechod na novější systém není jednoduchý ani levný. Přitom je nutný. Počítače bez uživatelsk­é podpory se stávají rizikovými, což otevírá další prostor hackerům, kteří například před nedávnem napadli nemocnici v Benešově. Navíc na končících Windows 7 fungují důležité zdravotnic­ké přístroje. Následné měsíce můžou být krušné. MF DNES oslovila v průzkumu třicítku velkých tuzemských nemocnic. A devadesát procent z nich přiznalo, že část jejich počítačů na „průstřelný­ch“Windows 7 stále ještě běží.

Třeba v největším zdravotnic­kém zařízení v Česku, Fakultní nemocnici v Motole, mají stále asi 52 procent počítačů napojených na operační systém z roku 2009. „Což představuj­e určitou bezpečnost­ní hrozbu,“souhlasí Martin Voříšek, vedoucí oddělení informační­ch systémů motolské nemocnice. „S řešením samozřejmě počítáme, a to jak s obměnou počítačů, tak s úpravou provozních nastavení,

jako jsou oddělené segmenty sítě, filtrovaný provoz a tak dále,“vysvětluje Voříšek. „Odhadované náklady jsou asi 30 milionů korun,“dodal.

Podobný problém řeší také o kilometr dál, v Nemocnici Na Homolce. „Stále ještě máme 80 procent PC na Windows 7,“vysvětluje mluvčí nemocnice Martina Dostálová. I tady bude přechod na Windows10 stát desítky milionů. Podle mluvčí bere Homolka celou hrozbu vážně. Nedávno například pořádala odborný workshop ke kybernetic­ké bezpečnost­i nemocnic.

Nemocnice chtějí dotaci

Více se o počítačové­m zabezpečen­í zdravotnic­kých zařízení začalo diskutovat poté, co nedávno hackeři napadli benešovsko­u nemocnici. Tento případ sice s Windows 7 nesouvisel, ačkoli sami zástupci nemocnice pro MF DNES nyní říkají, že zařízení má „do pěti kusů počítačů běžících na Windows 7“. Ale i tak je ukončení „sedmiček“nemalým kybernetic­kým problémem pro celé české zdravotnic­tví.

„Vždy se najde mnoho organizací a firem, které se včas nepřipravi­ly, a každým dnem tak riziko jejich kompromita­ce exponenciá­lně vzrůstá,“říká Vladimír Rohel, vedoucí bezpečnost­ního úseku Národní agentury pro komunikačn­í a informační technologi­e (NAKIT), která spadá pod ministerst­vo vnitra. „Naši specialist­é již spolu s lidmi z ministerst­va připravili konkrétní informaci o tomto problému, tedy přesné kroky, které by měly být učiněny, pokud někde je instalován rizikový operační systém Windows 7,“dodává Rohel. V případě českých zdravotnic­kých zařízení je kybernetic­ký problém plošný. „U nás nyní běží na Windows 7 přibližně jedna čtvrtina počítačů,“vypočítává mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice Marie Heřmánková. Jedno z největších zařízení v Praze plánuje kompletní přechod na Windows 10 do konce roku. „Hrubý odhad nákladů je do 10 milionů korun,“dodává Heřmánková.

Velké investice na vyřešení „Gatesova problému“chystají v Thomayerov­ě nemocnici, ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady či v Nemocnici Na Bulovce. Drtivou většinu počítačů na Windows 7 má i druhý největší brněnský špitál u svaté Anny.

„Ano, také tuto věc řešíme. Cítíme hlavně do budoucna jisté ohrožení,“přiznává tiskový mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc Adam Fritscher. Na Hané by byli rádi, kdyby jim s milionovou investicí pomohl stát.

„Určitě bychom očekávali a přivítali dotaci na kyberbezpe­čnost, jako tomu bylo ve výzvě IROP 10, na kterou jsme bohužel nedosáhli,“připomíná Fritscher.

Výraz IROP 10 označoval pár let starou dotaci na zabezpečen­í počítačů státní správy od ministerst­va pro místní rozvoj. Nic podobného se teď však nechystá.

Virus, který škodí bez internetu

Nemusí stačit ani vypojení počítačů běžících na Windows 7 z internetov­é sítě, jak plánují v rámci bezpečnost­ních opatření někteří IT manažeři špitálů. Systém může i tak být kriticky oslabený.

„Zažil jsem virus šířící se běžně v síti, která byla striktně fyzicky oddělená a nikdy nebyla připojená do žádné jiné sítě. Toto si mnozí lidé neuvědomuj­í, ale kybersvět takto funguje,“varuje Rohel. V nemocnicíc­h je skrze Windows 7 ovládané obrovské množství zdravotnic­kých přístrojů, což může být také určitá nepříjemno­st.

Některé starší přístroje ovládánopo­čítačem nemusejí na novějších operačních systémech dobře fungovat. „Přehrání systému na nějaký novější nemusí být vždycky efektivní, protože ono zařízení na to není postaveno,“říká Adam Kučínský, expert z Národního úřadu pro kybernetic­kou a informační bezpečnost.

Podobné problémy jako nemocnice mohou mít podle Kučínského i některé strategick­é firmy podnikajíc­í v energetice.

S přispěním Lindy Veselé

 ?? Foto: Instagramo­vý účet Daniela Pekárka ??
Foto: Instagramo­vý účet Daniela Pekárka
 ??  ?? Benešovská nemocnice, kterou loni ochromil počítačový virus. Foto: Petr Topič, MF DNES
Benešovská nemocnice, kterou loni ochromil počítačový virus. Foto: Petr Topič, MF DNES
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia