MF DNES

Čínské město nepouští 9 milionů lidí z bytů ven

-

Východočín­ské velkoměsto Wen-čou, v jehož aglomeraci žije devět milionů obyvatel, včera vyhlásilo dramatická opatření, jež mají zabránit lidem v pohybu v ulicích.

Cílem je přinutit je zůstat doma, aby se nedostali do kontaktu.

Například bylo rozhodnuto, že v každé domácnosti smí chodit nakupovat jen jeden člověk, a to pouze jednou za dva dny.

Bylo uzavřeno 46 míst pro výběr poplatků na placených dálnicích. To znamená, že dálnice jsou uzavřené pro jakýkoliv provoz.

Městská hromadná doprava přestala existovat: metro bylo uzavřeno, stejně tak autobusová městská doprava. Přestaly jezdit i autobusy, které přepravují cestující po prefektuře, kde Wen-čou leží.

Školy a univerzity mají zavřeno přinejmenš­ím do 1. března.

Stejně tak mají zavřeno firmy a podniky služeb, které musí počítat s tím, že v nejlepším případě otevřou nejdříve 17. února. Úřady a vládní instituce mají rovněž zavřeno, ale jen na týden. Činnost obnoví od příští neděle.

Počítá se ovšem s tím, že pokud se situace nezlepší, budou opatření prodloužen­a všude tam, kde je to možné a kde to neohrozí provizorní fungování města.

Zakázány jsou rovněž veškeré veřejné akce, zavřena jsou místa jako plavecké bazény, kina či muzea.

Samotné město je o něco větší než Praha, přiléhá k němu několikaná­sobně větší hustě zabydlená aglomerace, která z Wen-čou dělá jedno z největších čínských měst. V žebříčku čínských velkoměst je devitimili­onové Wen-čou na sedmnáctém místě, což hodně vypovídá o čínských rozměrech.

Wen-čou, které leží u moře asi pět set kilometrů jižně pod Šanghají a asi 800 kilometrů od vnitrozems­kého Wu-chanu, jenž je epicentrem nynější epidemie, tak zavádí asi nejdrakoni­čtější opatření v celé Číně. (vod)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia