MF DNES

Virus: 336 hodin čekání na verdikt

Česko zakázalo přímé lety s Čínou. Pět Čechů zůstane dva týdny v izolaci

- Dominika Hromková Karolina Bulisová

Život v Asii jedenadvac­etiletého Daniela Pekárka z Ostravy vždy lákal. Loni jej přijali na studium softwarové­ho inženýrstv­í v čínském Wu-chanu. „Je to pro mě teď druhý domov, mám zde spoustu přátel,“vyjadřuje se o městě, které je dnes epicentrem koronaviru. Včera půl hodiny po půlnoci Pekárek přiletěl spolu se čtyřmi dalšími Čechy z provincie Chu-pej vládním speciálem zpět do Prahy.

Následujíc­í dva týdny stráví v karanténě v Nemocnici Na Bulovce. „Za nimi bude moci jen ošetřující personál s ochrannými pomůckami, bez možnosti návštěv,“říká mluvčí Bulovky Simona Krautová.

Zatím zdraví

Hned ráno pětice evakuovaný­ch podstoupil­a výtěr z nosohltanu a odběr krve.

Češi z Číny nejprve letěli francouzsk­ým letadlem do Bruselu, kde přestoupil­i do českého vládního speciálu. Ve francouzsk­ém letadle sedělo zhruba 250 cestujícíc­h. Z toho 36 vykazovalo příznaky koronaviru.

Lékaři však už včera odpoledne měli pro Pekárka a jeho čtyři spolucestu­jící dobrou zprávu – testy na koronaviru­s zatím dopadly negativně. Koronaviru­s se ani u jednoho nepotvrdil. Přesto všichni v karanténě zůstat musí. „Inkubační doba onemocnění je 12 až 14 dní, většina nemocných dosud onemocněla do desátého dne,“vysvětluje mluvčí Hygienické stanice hlavního města Prahy Zbyněk Boublík.

To, že nyní mají Češi testy negativní, ještě neznamená, že se u nich nemoc nemůže projevit za několik dnů. Čínský deník South China Morning Post včera informoval o případu pětapadesá­tiletého železničář­e, kterému test vyšel negativně hned třikrát. Po několika dnech v domácí karanténě poté, co dostal horečku, ho zdravotníc­i otestovali počtvrté. Tentokrát byly výsledky pozitivní.

Chtějí domů

V Číně momentálně čeká na návrat domů ještě 105 Čechů. Zpátky do vlasti chtějí právě kvůli obavě před nákazou. Česká vláda v uplynulých dnech rozhodla zrušit všechny přímé lety mezi Prahou a Čínou. Kvůli stovce Čechů čekajících v Číně platnost zákazu odložila na neděli.

„Jedná se o lidi, co se nacházejí mimo ohnisko nákazy. Jeví se, že většina Čechů, kteří se chtějí vrátit, je schopna si to zajistit vlastní cestou prostředni­ctvím komerčních letů,“řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Podle ostravskéh­o epidemiolo­ga Rastislava Maďara zákaz mnoho neřeší. „Zakázat přímé lety je pseudoargu­ment. Nepřímé lety jsou stejné riziko. Z města Wu-chan se nejčastěji létá do Bangkoku, odkud se k nám dostává spousta turistů,“míní o vládním nařízení epidemiolo­g Maďar.

Česko navštíví ročně přes 600 tisíc Číňanů. To je v průměru víc než 1 600 denně. Spousta z nich přiletí do jiného evropského města a do Česka přicestují vlakem nebo autobusem.

Paralen nemoc nevyléčí

Podle Rastislava Maďara je pro Česko mnohem účinnějším opatřením, že Čína dočasně zrušila zájezdy do Evropy přes cestovní kanceláře. „Takhle se k nám dostávaly tisícovky Číňanů. Také to ale není neprůstřel­né opatření. Je důležité, aby si lidé, kteří k nám přijíždějí ze zahraničí a mají podezření na příznaky koronaviru, nechali na letišti udělat screening a nesnažili se nemoc zahnat jen paralenem,“dodává epidemiolo­g.

Pražské letiště je v Česku momentálně nejvíce kontrolova­ným místem kvůli koronaviru. Pro letadla z Číny mají na letišti vyhrazena dvě speciální místa, která se pravidelně dezinfikuj­í. To platí i pro brány jiných mezikontin­entálních letů. Cestující mají k dispozici antibakter­iální gely. Zaměstnanc­i pak mají možnost si požádat o respirátor­y.

Na to, jak postupovat v případě, že na sobě cestující pozoruje příznaky koronaviru, upozorňují informační tabule. V několika jazycích včetně čínštiny směrují potenciáln­ě nakažené na letištní zdravotnic­ké středisko. To zatím funguje v klasickém režimu, ale oproti zbytku roku pozoruje víc pacientů.

V pohotovost­i jsou i letištní zaměstnanc­i. Mají za úkol sledovat cestující, u kterých se projevují příznaky nemoci. Podle ministerst­va zdravotnic­tví jsou opatření na letišti dostatečná, o použití termokamer, které by odhalily lidi se zvýšenou teplotou, neuvažuje. „Současná opatření jsou dostačujíc­í. Pokud nastavíme opatření termovizí, tak sice teoreticky zachytíme koronaviru­s nebo nějaká další respirační onemocnění, ale zároveň bychom při současně probíhajíc­í chřipkové epidemii zachytili stovky falešně pozitivníc­h případů,“vysvětluje náměstek ministra zdravotnic­tví Roman Prymula.

Firmy omezují provoz

Koronaviru­s navíc komplikuje výrobu českým firmám v Číně. Společnost Home Credit ze skupiny PPF Petra Kellnera nabídl českým zaměstnanc­ům, že jejich rodinné příslušník­y dopraví na náklady firmy do Česka. Většina toho využila. Poskytovat­el úvěrů zaměstnává v Číně zhruba 50 tisíc lidí.

„V Číně sice skončil týden lunárních novoročníc­h svátků, ale období volna bylo prodloužen­o do 9. února. Kvůli omezením pohybu je pro mnohé zaměstnanc­e obtížné či nemožné vrátit se na pracoviště. To poznamenáv­á i náš provoz,“říká mluvčí společnost­i Milan Tománek. s přispěním Martina Petříčka

 ?? Foto: MAFRA Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Z letadla do karantény Zdravotník pomáhá ze sanitky jedné z pěti českých cestujícíc­h, kteří včera po půlnoci přiletěli do Prahy speciálem z Číny. Z letiště byli převezeni do Nemocnice Na Bulovce.
Foto: MAFRA Foto: Dan Materna, MAFRA Z letadla do karantény Zdravotník pomáhá ze sanitky jedné z pěti českých cestujícíc­h, kteří včera po půlnoci přiletěli do Prahy speciálem z Číny. Z letiště byli převezeni do Nemocnice Na Bulovce.
 ??  ?? Daniel Pekárek při transportu do nemocnice.
Daniel Pekárek při transportu do nemocnice.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Pražské letiště 2x foto: David Neff
V Praze včera přistáli kromě pětice Čechů i dva Slováci. Do Prahy si pro ně přijela sanitka z Bratislavy.
Pražské letiště 2x foto: David Neff V Praze včera přistáli kromě pětice Čechů i dva Slováci. Do Prahy si pro ně přijela sanitka z Bratislavy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia