MF DNES

Češku nechtěli z Číny pustit

- — Dominika Hromková, Karolina Bulisová

Zatímco pětice Čechů z Wu-Chanu měla návrat domů zajištěný vládním speciálem, Češka Kateřina Pekařová žijící v provincii Jilin na severu Číny se obávala, že ze země vůbec neodletí.

S manželem a dvěma malými dětmi se měli vracet po třech letech strávených v Číně minulou sobotu. Na letišti jim však oznámili, že ona, manžel Roman a dvouletý syn Antonín vycestovat můžou, jejich tříměsíční dceru Malvínku tam však musí kvůli chybějícím­u vízu nechat.

„Narodila se v Číně, nemá ještě občanství, nemá rodný list, pouze emergency pas pro jeden výjezd ze země. Mělo to stačit,“svěřuje se žena, která poslední dva týdny strávila s rodinou doma v karanténě. Manžel pouze občas vyšel ven na nákup. „Mnoho míst, kde by se mohli scházet lidi, je zavřených. Všichni chodí v rouškách. Na ulicích moc lidí není a do toho jsme pod obrovským negativním tlakem médií,“popisuje Pekařová.

Neměla ani tak strach z nákazy, jako spíše z toho, že zůstanou doma zavření kdovíjak dlouho a odříznou je od zásob jídla. Když se o víkendu místo návratu do Česka musela s rodinou vrátit z letiště zpátky do svého bydliště v Číně, přidala se obava, že než dceři požadované dokumenty vyřídí, nebudou se mít ze země jak dostat. „Mám velký strach, že než se situace vyřeší, neodcestuj­eme. Aerolinky ruší své lety,“píše MF DNES Pekařová.

Pomoc nakonec přišla díky sociální síti Instagram, na níž se se svým příběhem podělila. Příspěvku si všiml poslanec Dominik Feri a včera Pekařovi obdrželi vízum i pro malou Malvínku. „Paní Pekařovou jsem propojil s premiérem Babišem a ministrem Petříčkem. Všechno se domluvilo a odletět by z Číny měli v úterý,“řekl včera Feri.

 ??  ?? Kateřina Pekařová na snímku ze svého profilu na Instagramu.
Kateřina Pekařová na snímku ze svého profilu na Instagramu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia