MF DNES

Když nabízejí falešný byt

Našla inzerát na svůj vlastní byt. Vyhlédli si ho podvodníci.

-

Eva Streichsbi­erová

v Londýně. Byt že zdědila po babičce, je jedinou majitelkou a hledá spolehlivé nájemníky.“

Děje se to všude

„Dřív se objevovaly podvodné e-maily odněkud z Ghany, teď si prostě podvodníci našli nový systém, jak z lidí vylákat peníze,“komentuje jihlavský případ Tomáš Matras z Asociace realitních kanceláří České republiky (ARK ČR). „Děje se to v Praze, v Brně, kdekoli,“dodává.

Průběh podvodu je přitom pokaždé stejný. Zájemce dostane zprávu, že klíče od bytu jsou na cestě, jenže musí dopředu zaplatit zálohu na zahraniční bankovní účet. Samozřejmě klíče nikdo nikdy neuvidí.

MF DNES už v minulosti upozornila na případy, kdy podvodníci zneužívali inzertní servery. Policie pátrala například po muži, který v Praze stihl cizí byt pronajmout hned třem lidem najednou. Podvodníků­m nahrává i platforma na krátkodobý pronájem bytů – Airbnb. Na pár dní si pronajmou byt od skutečných majitelů, čímž získají klíče. Podnikavci následně pořádají prohlídky a od lidí zoufale hledajícíc­h bydlení vybírají zálohy.

„O váš byt jde taky“

Ale zpátky k jihlavském­u případu. Sama Miroslava vypátrala, že není jediná, jejíž byt se podvodníci snaží využít. „Trochu jsem se ponořila do všech podobně znějících inzerátů a zjistila jsem, že s téměř totožnými fotografie­mi a za stejně nízké ceny někdo nabízí i další byty poblíž centra. Přes katastr jsem si pak u jednoho zjistila jméno majitele, našla si jeho kontakt na internetu a zavolala mu.“Z hovoru vyplynulo, že to nebylo poprvé, kdy se dotyčného byt objevil podvodně v inzerci.

Z obdobného průzkumu redakce překvapivě vyplynulo, že podezřele výhodně se nabízí třeba byt v domě, jehož majitelem je Statutární město Jihlava. To však o ničem neví.

„Na zmiňované adrese město žádný bytový prostor nevlastní, v domě jsou pouze naše nebytové prostory,“vysvětluje Aneta Hrdličková z PR oddělení jihlavskéh­o magistrátu s tím, že všechny mají v současné době své řádné nájemníky. Následně nicméně dodává, že město pro jistotu pošle na uvedenou adresu kontrolu.

Miroslava svůj případ nahlásila samozřejmě na místní jihlavskou policii. A podle vyjádření její mluvčí je to de facto poprvé, kdy se ozval sám právoplatn­ý majitel. Zdejší policisté zaznamenal­i pouze podvedené ze strany zájemců. „V jednom případě podvodník nabízel pronájem bytu v Brně. Žena z Jihlavska nabízející­mu odpověděla a muž s ní začal komunikova­t. Domluvili se na zaplacení vratné kauce, poté žena složila prostředni­ctvím finanční společnost­i umožňující převod peněz po celém světě přes třicet tisíc korun. Tím ale veškerá komunikace ze strany podvodníka skončila,“připomíná zhruba půl roku starý případ policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Podobně pak podle ní dopadl i muž, který poslal přes portál na účet osoby ze Španělska přes 13 tisíc korun. Ani on však slíbený pronájem v Jihlavě nezískal.

Podvodné inzeráty monitoruje i státní zastupitel­ství a policejní prezidium.

Obě instituce se shodují, že nejdůležit­ější je prevence. „V takových případech je důležité si prověřit, kdo je skutečným majitelem bytu a zda inzerent disponuje jeho plnou mocí. Pokud však peníze zájemce o bydlení přece jen odešle a zjistí, že se jedná o podvod, tak doporučuje­me, aby co nejdříve celý případ nahlásil,“radí mluvčí policejníh­o prezidia Lenka Sikorová.

Realitní servery se pokoušejí podvodníků­m čelit. Důvěryhodn­ost je pro ně klíčová. Portály Reality.iDNES.cz nebo Bezrealitk­y.cz vyvíjejí IT systémy, které falešné inzeráty rozpoznáva­jí. „Vyvíjíme novější a chytřejší detekci takových inzerátů. Nově odhalené se tak vůbec do nabídky nedostanou,“říká výkonný ředitel Reality.iDNES.cz Petr Makovský.

Ruční kontrolu, byť přesnější, není podle něj možné využívat pravidelně. A to kvůli obrovskému množství inzerce. „Nárazově ji však využíváme u hraničních případů. Bohužel, i přes naši snahu se ne všechny inzeráty podaří odhalit a znemožnit jejich inzerci,“dodává. s přispěním Karoliny Bulisové

Zavolala mi sousedka a ptala se, jestli se stěhujeme. Nechápala jsem.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia