MF DNES

Stamiliony bez soutěže u zakázek na e-známky

Ministerst­vo dopravy se po humbuku kolem e-shopu vrací do starých kolejí.

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Uzakázky na vytvoření e-shopu pro prodej dálničních známek za 401 milionů korun, která zlomila vaz jeho předchůdci Vladimíru Kremlíkovi, slíbil nový šéf dopravy Karel Havlíček vypsat otevřené výběrové řízení. U dalších částí projektu, ze kterých má být sestaven systém elektronic­kých vinět, se však rozhodl zadávat stamiliono­vé zakázky bez výběrového řízení přesně podle plánů nedávno odvolaného ministra.

Nejdříve nový ministr oznámil zrušení prakticky hotové soutěže na dohled nad CzechToll při výběru kamionovéh­o mýta, načež následně oznámil, že stejnou práci zadá z ruky státnímu podniku Cendis a ušetří tím desítky milionů.

Jenže ani nový šéf dopravy neumí zařídit slevu zadarmo. Na první pohled sice vypadá nabídka Cendisu téměř neodolatel­ně. Namísto 210 milionů korun za deset let, se kterými v soutěži uspěl současný mýtný auditor CGI, požaduje státní podnik jen 2,7 milionu korun za rok, tedy necelých třicet milionů za srovnateln­é období.

Cendis přitom ještě loni v září vyčíslil náklady na kontrolu, zda výběrčímu mýtného systému neprojíždě­jí po dálnicích a silnicích I. třídy kamiony bez zaplacení, na 230 milionů korun. O měsíc později pak na ministerst­vo dopravy doručil další nabídku, ve které cenu srovnal s nabídkou CGI.

O důvodu, proč Cendis může najednou řádově snížit původní cenu, se v resortu dopravy spekuloval­o dlouho. Údajně měl mimořádně nízkou cenu pokrýt z jiné zakázky, kterou od dopravního resortu získá opět bez soutěže.

Tento postup nyní potvrdil přímo ministr Havlíček. Ten chce Cendisu zároveň zadat zakázku na vybudování a provoz sítě kamer, které mají kontrolova­t pořízení elektronic­kého dálničního kuponu u osobních aut.

„Původní nabídka za 210 milionů byla na deset let, pokud by nebyl EDAZ (systém elektronic­kých dálničních známek). Vycházíme ze synergie s dálničními známkami, tedy z provázání se systémem stacionárn­ího enforcemen­tu,“řekl MF DNES Havlíček.

Zakázku na kamerový systém plánoval Cendisu zadat bez soutěže už exministr Kremlík. Za čtyřleté období si tak státní podnik mohl přijít na 200 milionů korun. Samotný systém pevných kamer se nicméně potýkal s kritikou kvůli nízké efektivitě. Kvůli zákonné výjimce pro držitele průkazů ZTP je totiž nepůjde využívat k automatick­é kontrole.

Řidičům, které nepřistihn­e na dálnici bez zaplacenéh­o poplatku policista na místě, umožňuje jednoducho­u výmluvu na to, že vezli handicapov­anou osobu a platit tak nemuseli.

S tím počítá i nabídka Cendisu, která kamerový systém označuje v první řadě jako sběr statistick­ých dat. „Kontrola prostředni­ctvím pevných zařízení bude sloužit hlavně pro statistick­é účely, kdy bude sledován počet přestupků na kontrolova­ných úsecích a v případě zvýšeného množství přestupků budou hlídky Policie ČR a Celní správy primárně směrovány na tyto úseky,“uvádí firma v materiálu.

Úplatek pro Kremlíka

Rozhodován­í o přidělení mnohamilio­nových zakázek v pondělí okořenila informace exministra Kremlíka, že se jej pokoušel v souvislost­i se soutěží na dohled nad výběrem

mýtného uplatit právník Martin Janoušek. „Bylo mi nabídnuto 1,5 milionu, když kontrola mýta zůstane mimo Cendis, na té stávající firmě,“napsal podle serveru Seznamzprá­vy exministr řediteli Bezpečnost­ní informační služby Michalu Koudelkovi. Sejít se měli podle exministra vloni 23. prosince, tedy asi týden poté, co Kremlík nařídil zadání zakázky Cendisu.

Státní podnik přitom měl v zakázce na mýtného auditora fungovat jen jako záložní řešení. Do původního výběrového řízení se nehlásil a neměl by v něm zřejmě šanci. Jednou z podmínek účasti v tendru, kterého se nakonec účastnili současný kontrolor a bývalý správce satelitníh­o mýtného systému, společnost Kapsch, totiž byly zkušenosti se sběrem velkého objemu dat v dopravním provozu. Ty podnik podřízený ministerst­vu dopravy nemá.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia