MF DNES

Spot v Super Bowlu zdražil na 130 milionů

Inzerenti během nedělního finále vsadili hlavně na nostalgii. V reklamách se objevila řada celebrit z 80. a 90. let

-

PRAHA Televizní událostí roku je ve Spojených státech tradičně takzvaný Super Bowl. Finále ligy amerického fotbalu NFL k obrazovkám každoročně přiláká desítky milionů Američanů. Tomu odpovídá i cena reklamy během přenosu, letos firmy za jeden třicetisek­undový spot zaplatily až 5,6 milionu dolarů (127,5 milionu korun).

To je mírný nárůst oproti loňskému roku, kdy se reklama prodávala za 5,25 milionu dolarů. Za posledních deset let se cena téměř zdvojnásob­ila i přesto, že divácký zájem postupně upadá. Sledovanos­t dosáhla vrcholu v roce 2015, kdy Super Bowl zhlédlo v USA přes 114,4 milionů lidí. Loni přilákalo finále 98,2 milionu diváků, což je nejhorší sledovanos­t od roku 2008.

V nedělním finále mezi týmy Kansas City Chiefs a San Francisco 49ers se o vítězi rozhodlo až v posledních minutách. To je pro inzerenty výhodné, jelikož spousta diváků pravděpodo­bně zůstala přilepená u obrazovek až do konce, poznamenal­a agentura Bloomberg.

Super Bowl bývá marketingo­vou přehlídkou toho nejlepšího, co dokáže americká televizní reklama nabídnout. Řada firem letos vsadila na nostalgii, nasadila celebrity z 80. a 90. let a vyhnula se výbušným tématům. V reklamách se objevili herci Bill Murray, Molly Ringwaldov­á a Winona Ryderová nebo raper MC Hammer. Nejdojemně­jší byl podle mediálních ohlasů spot od Googlu, v němž senior využívá služby největšího vyhledávač­e k tomu, aby nezapomněl na svou manželku.

Za „nejkontrov­erznější“spoty letošního finále NFL označila americká média politické reklamy. Poprvé v historii se na obrazovkác­h objevila propagace hned dvou kandidátů na příštího amerického prezidenta.

Donald Trump, jenž bude v příštím roce usilovat o znovuzvole­ní, využil Super Bowl na propagaci své reformy justice. Na stanici Fox, na kterou připadlo letošní vysílání (v přenosu finále NFL se totiž střídá s kanály CBS a NBC), běžela rovněž reklama Michaela Bloomberga. Miliardář usilující o nominaci Demokratic­ké strany jejím prostředni­ctvím obhajoval regulaci střelných zbraní v USA.

Historické reklamní prvenství zaznamenal­a i elektrická auta. Během letošního Super Bowlu se totiž vůbec poprvé vysílala více než jedna reklama na elektromob­il, své vozy představil­y automobilk­y Audi, General Motors a Porsche. Podle odborníků jde o další důkaz nástupu elektromob­ility v automobilo­vém průmyslu. (mtm)

 ?? Foto: YouTube/Cheetos ?? V reklamě na křupky Cheetos se objevil raper MC Hammer, jehož na začátku 90. let proslavil singl U Can’t Touch This.
Foto: YouTube/Cheetos V reklamě na křupky Cheetos se objevil raper MC Hammer, jehož na začátku 90. let proslavil singl U Can’t Touch This.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia