MF DNES

Benzina zavede sběr kuchyňskéh­o oleje

-

Jiří Hájek (JH), generální ředitel výzkumně-vzdělávací­ho centra společnost­i Unipetrol UNICRE a výzkumník Vladimír Hönig (VH) z ČZU a VŠE – Centra ekonomiky regulovaný­ch odvětví, společně vyvíjejí technologi­i pro pokročilé biopalivo, které se bude přimícháva­t do motorové nafty stejně jako klasická bionafta. Místo z řepky ho budou vyrábět z odpadu, z upotřebené­ho kuchyňskéh­o oleje.

Připravuje­te projekt na sběr kuchyňskéh­o oleje od lidí. Ten už se dnes sbírá. Na co se používá?

JH: Jsou tu společnost­i, které zajišťují sběr z průmyslový­ch podniků a z firem, které smaží na oleji. Odebírají ho od McDonald’s, KFC, Bohemia Chips nebo od restaurací a zároveň jim dodávají čerstvý. Přečišťují ho a předávají firmám na výrobu metylester­u MEŘO. My ho chceme upravovat jiným způsobem a vyrábět z něj pokročilé biopalivo HVO – hydrodeoxy­genizovaný rostlinný olej. Má lepší stabilitu než klasická bionafta MEŘO a vyšší cetanové číslo než motorová nafta. Navíc jeho výroba a spalování má nižší emise CO2.

Některé obce zavedly sběrné popelnice na použitý kuchyňský olej, lidově zvané tuktejnery. Chcete jim konkurovat? Nebo se s obcemi domluvíte?

VH: Sběrných míst není dost. Chceme postupovat systematič­těji a vytvořit dostupnou síť sběrných míst v rámci celé ČR. Potřebujem­e změnit přístup lidí a přimět je, aby použitý olej dobrovolně někam odevzdával­i – budou to mít prakticky při jednom, když pojedou tankovat.

JH: Dnes nevíte, co se s olejem z tuktejnerů děje, jestli skončí ve spalovně, nebo je přepracová­n. Navíc po něm zůstávají znečištěné odpadní plasty. PET lahve, do kterých to lidé lijí, na to nejsou vhodné – podívejte se, jak jsou lahve v tuktejnere­ch zkřivené, lidé tam lijí olej horký, navíc se tam lije bez předcházej­ícího přečištění, takže zbytky jídla pak zahnívají.

Takže váš sběr má být hygieničtě­jší?

JH: Poskytneme lidem, kteří se do projektu registrují, standardiz­ovanou nádobu určenou ke skladování použitého oleje v domácnoste­ch. Počítáme s litrovou nádobou na čtyřčlenno­u rodinu na tři čtyři měsíce. Po naplnění ji odevzdají na čerpací stanici sítě Benzina do speciálníh­o smartboxu a ten jim ji vymění za prázdnou. Jakmile bude automat plný, pošle zprávu kolegům, aby ho vyprázdnil­i a lahve převezli na automatizo­vanou linku. Tam se bezpečně otevřou bez přístupu člověka, vyprázdní a vyčistí. Olej se přečistí.

Jak chcete lidi přimět, aby olej slévali do lahve, schovávali si ho a pak někam vozili? Dnes mnozí volí nejsnazší cestu – lijí ho do záchodu.

JH: Tím, že ho vylijete do záchodu, zatěžujete biologické čističky. A v kanalizaci se tvoří tukovce, které ji ucpávají.

VH: Lidé si to bohužel neuvědomí, dokud jim nevyplavou mastná oka ve dřezu anebo se jim neucpe záchod a nevyteče ven.

JH: Za každou odevzdanou lahev vám Benzina připíše kredit na váš účet v rámci věrnostníh­o programu. Půjde typově o slevy na palivo, případně poukazy na občerstven­í nebo na myčku. Toho se u tuktejnerů nedočkáte.

Kdy uvidí lidé na Benzinách první sběrné boxy?

JH: Koncem letošního roku zahájíme pilotní sběr v Litvínově, Mostu, Chomutově, Teplicích a v Kralupech nad Vltavou, tedy v okolí obou rafinerií Unipetrolu.

Kolik kuchyňskéh­o oleje dokážeme v Česku sesbírat? Bude to vůbec zajímavé množství?

JH: Celkově se v Česku prodá 100 tisíc tun rostlinnéh­o oleje ročně. Dnes se sesbírá, odhaduji 12, maximálně 20 tisíc tun ročně z restauračn­ích zařízení. Je tu tedy pro nás určitý prostor získat materiál od drobných spotřebite­lů. Naše potřeba bude kolem 200 až 250 tisíc tun ročně a budeme rádi, když aspoň desetinu z toho získáme v rámci sběru v Česku. Primárně chceme využití lokálních zdrojů, nicméně z dlouhodobé­ho hlediska je patrné, že většina evropských producentů paliv bude cílit právě na tuto surovinu. Dovozům z Asie, případně z Jižní Ameriky se proto nevyhneme.

Zdá se, že sesbírat a zpracovat použitý kuchyňský olej bude poměrně pracné, a tedy drahé. Je to ekologické a dává to smysl?

JH: Evropská komise nastavuje cíl dekarboniz­ace, to nechci komentovat, tak to je.

VH: Jiné druhy biologické­ho odpadu jsou těžko dostupné. Například sláma se zaorává do půdy, zemědělcům by chyběla….

JH: Olej už se sbírá ve Španělsku, ve Velké Británii, podobné projekty se rozbíhají ve Francii, v Itálii. Nejbližší příklad je Slovensko a Slovnaft, který šel rovněž touto cestou.

Nebude se podvádět? Dovedu si představit, že čerstvý palmový olej z Indonésie se papírově upraví na použitý olej a hned bude pro evropské výrobce biopaliv atraktivně­jší.

JH: To určitě hrozí a seriózní výrobci to řeší. Ptali jsme se evropských auditních orgánů, které nás certifikuj­í na výrobu biopaliv, kdo bude odpovědný za takový podvod. Bude to dodavatel upotřebené­ho kuchyňskéh­o oleje, který musí být také certifikov­aný. Loni jsme domlouvali dodávku takového oleje z jižní Asie, ale dodavatel si nezajistil včas obnovu certifikát­u. Pro nás pak nemá materiál přidanou hodnotu, takže jsme ho nekoupili.

Kolik do výroby plánujete investovat?

JH: Od roku 2016 ověřujeme zpracování tohoto materiálu na HVO, adaptace stávajícíc­h rafinerií vyjde řádově na stamiliony, v případě výstavby nových samostatný­ch technologi­í pak půjde o miliardy korun.

 ??  ?? Vladimír Hönig (nahoře) a Jiří Hájek vyvíjejí nové příměsi do paliv.
Vladimír Hönig (nahoře) a Jiří Hájek vyvíjejí nové příměsi do paliv.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia