MF DNES

Biopaliva ještě víc bio

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Distributo­ry paliv, jako je Unipetrol, MOL nebo Čepro, letos čeká perný rok. Potřebují dostat do paliv mnohem víc bionafty a biolihu než dosud, aby do konce letošního roku výrazně snížili emise skleníkový­ch plynů v dopravě. Už letos by se proto mohl na benzinkách ve větší míře začít objevovat benzin E10 s dvojnásobn­ým podílem biosložky, než je dnes. Zavést ho povinně se stát zatím nechystá, „normální“benzin tak z pump nezmizí.

Slováci tlačí motoristy

Na Slovensku je od letoška povinný benzin se zvýšeným podílem biosložky. Stát od ledna nařídil, že všechny 95oktanové benziny musí obsahovat 9 % biosložky. To fakticky znamená povinné zavedení benzinu E10 na pumpách. Kdo by chtěl normální benzin E5, tedy s nižším podílem přimíchané­ho biolihu, má možnost sáhnout po prémiovém benzinu s vyšším oktanovým číslem, například 98, 99, 100. Do něj se přimíchává přepracova­ný biolíh ETBE a je dražší.

Tím Slováci tlačí motoristy, aby propálili místo části fosilního motorového benzinu více biolihu a snížili tak emise skleníkový­ch plynů v ovzduší. Jde o evropský cíl, jinak hrozí vysoká pokuta. Podobně to se zavedením povinného E10 vyřešili i v Maďarsku. „Uvítali bychom nasazení

E10 ve stejném modelu jako na Slovensku a v Maďarsku,“říká Jan Duspěva, šéf státního podniku Čepro a předseda představen­stva ČAPPO, asociace distributo­rů paliv.

Česko je zdrženlivé

Žádné podobně radikální rozhodnutí jako u sousedů se u nás zatím nechystá a zodpovědná ministerst­va jsou v odpovědích zdrženlivá. „Situaci v sousedních zemích i v kontextu s benzinem E10 ministerst­vo průmyslu a obchodu registruje, má totiž vliv na trh v ČR, zejména v příhraničn­ích oblastech. Dá se předpoklád­at, že výhledově dojde ke sladění trhů s palivy v celé EU. Možností, jak dosáhnout úspor emisí i náhrady fosilních paliv, totiž není mnoho,“uvedla mluvčí ministerst­va Štěpánka Filipová.

Povinné zavedení benzinu s vyšším podílem biosložky na pumpách je citlivé z politickýc­h důvodů – největším výrobcem biopaliv je v Česku skupina Agrofert ze svěřenskéh­o fondu premiéra Andreje Babiše. Dalším důvodem je také nedůvěra motoristů ke kvalitě biopaliv v porovnání s fosilními palivy a v neposlední řadě i skutečnost, že biosložka palivo prodražuje. Jako častý argument se uvádí také vysoké stáří českého vozového parku – pro starší benzinové motory s emisní normou EURO 3 a nižší není totiž benzin E10 vhodný. „To se týká automobilů vyrobených před rokem 2002, a těch už je velmi málo a také velmi málo jezdí,“říká Václav Loula z ČAPPO.

Distributo­ři dnes smějí E10 nabízet, ale pokud nebudou jeho cenu

dotovat, motoristé ho nebudou chtít. „Je na rozhodnutí jednotlivý­ch distributo­rů, zda pro splnění svých povinností použijí benzin E10, nebo zajistí naplnění jinak,“uvedlo ministerst­vo průmyslu a obchodu. „Jsme si vědomi, že splnění uvedeného emisního cíle bude pro distributo­ry velmi náročné... Řešením je nastavení kombinace různých alternativ­ních paliv v různých poměrech,“doporučilo ministerst­vo zemědělstv­í. Ministerst­vo životního prostředí, pod které zákon o ovzduší, a tedy i snižování emisí spadá, se odkázalo na ministerst­vo průmyslu.

Distributo­ři jako Unipetrol, MOL nebo Čepro se tak musí pokusit splnit emise jinými způsoby. Drtivá většina bionafty a biolihu se dnes dostává mezi motoristy v podobě povinného přimíchává­ní do „normálního“benzinu E5 a „normální“nafty B7. Číslo označuje maximální procento biosložky, které fosilní palivo smí obsahovat. Paliváři nyní začínají šponovat množství přimícháva­né biosložky až na samu hranici.

Další možností je nasazení pokročilýc­h biopaliv, tedy takových, která nejsou vyráběna z potravinář­ských surovin, ale například z odpadů. Distributo­r si je může formálně započíst do snižování emisí dvojnásobn­ě. „Jeden z klíčových kroků pro nás bude zakomponov­ání hydrogenov­aného rostlinnéh­o oleje HVO do nafty či spolupráce s producenty alternativ­ních pohonných hmot,“uvedl Pavel Kaidl, mluvčí Unipetrolu, kam spadá síť pump Benzina. Výroba pokročilýc­h biopaliv je přitom až dvakrát dražší než klasická fosilní paliva. Navíc se jejich výroba v Česku teprve rozjíždí (viz rozhovor vpravo), a tak se musí dovážet.

Pro motoristy, kteří na to mají

Třetím způsobem, jak snížení emisí splnit, je prodat části motoristů, kteří na to mají, vhodná vozidla (náklaďáky, autobusy...), místo na motorovou naftu na stoprocent­ní bionaftu nebo směsnou naftu s 30 % biosložky. Háček je v tom, že se na tato vysokoproc­entní biopaliva od roku 2016 radikálně snížila daňová podpora. Majitelům dieselů už se tak nevyplatí, a tak poptávka po nich výrazně klesla.

Poslední variantou je spolupraco­vat s výrobci alternativ­ních pohonů. Distributo­ři paliv uzavírají smlouvy na nákup úspor emisí od dodavatelů CNG a LPG. Ti snižování emisí vykazovat nemusí, takže je mohou přenechat palivářům. Nesnížení emisí může od příštího roku přijít distributo­ry na pokutách řádově na jednotky miliard korun.

Splnění uvedeného emisního cíle bude pro distributo­ry velmi náročné.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia