MF DNES

Podněcujet­e paniku, zuří Čína na USA

Experti: Koronaviru­s má znaky pandemie

- Redaktor MF DNES

Ladislav Kryzánek

Místo abyste nám pomohli, ženete to zbytečně do extrému, rozčílila se včera Čína na Spojené státy. Číňané mají zjevně pocit, že Washington to s opatřeními přehání a šířící se koronaviru­s využívá jen jako záminku, aby svého čínského rivala v očích světa co nejvíce podusil a srazil na kolena.

K nové konfrontac­i mezi oběma velmocemi tak dochází krátce poté, co se jejich vzájemné vztahy začaly pozvolna zotavovat z dlouhé obchodní války.

„Podněcujet­e paniku,“uvedla mluvčí čínského ministerst­va zahraničí na adresu USA. „USA byly první zemí, která evakuovala svůj konzulát ve Wu-chanu, USA jako první země rozhodly o částečném stažení zaměstnanc­ů svého velvyslane­ctví v Pekingu a jako první země také zakázaly čínským cestujícím vstup na své území,“dodala Chua Čchun-jing. „To vše jen vytváří a šíří strach a představuj­e to špatný příklad pro ostatní.“Zároveň vyjádřila naději, že další země budou reagovat rozumně, s klidem a na základě vědeckých závěrů.

Co je rozumné?

Odpověď na to, jaká opatření jsou „rozumná“, se však hledá velice obtížně. Pravda je, že počet onemocnění stále exponenciá­lně roste a někteří odborníci soudí, že choroba nabývá rysy pandemie.

Nový typ koronaviru si ke včerejšímu večeru již vyžádal přes 360 mrtvých a více než 17 500 nakažených. Zasáhl nejméně šestadvace­t světových zemí. Různé epidemiolo­gické modely navíc odhadují, že skutečný počet případů již přesáhl sto tisíc.

Číně se narůstajíc­í mezinárodn­í izolace – a zdaleka se nejedná pouze o Spojené státy – z pochopitel­ných důvodů nelíbí, když nic jiného, tak to výrazně poškozuje její ekonomiku. Například včera čínské burzy prudce oslabily.

Zvláště úkorně vnímá Peking tvrdý postoj USA i proto, že Světová zdravotnic­ká organizace (WHO) zatím nedoporuču­je celosvětov­ě zavádět plošná cestovní omezení. „Není vždy nezbytné omezovat mezinárodn­í obchod a dopravu, jednotlivé státy by měly jednat na základě důkazů,“uvedl včera generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesu­s. Čínská vláda pak v reakci na jeho slova kritizoval­a ty státy, které na své území odmítají vpustit obyvatele provincie Chu-pej považované za epicentrum nákazy.

Na jednu stranu je rozumné nešířit v souvislost­i s koronavire­m paniku a nevyvoláva­t protičínsk­é vášně. Na druhé pomyslné misce vah jsou však čím dál četnější varování odborníků na infekční choroby, podle nichž je s postupem času pravděpodo­bnější, že se onemocnění stane pandemií, tedy epidemií velkého rozsahu zasahující více kontinentů.

Je přenosný jako chřipka

Vědci stále přesně nevědí, jak smrtelný může koronaviru­s být, takže panuje nejistota ohledně toho, jak velké škody může napáchat. Narůstá však shoda v tom, že patogen je lehce přenosný mezi lidmi. V tomto je podle virologů podobnější snadno přenosné chřipce než svým „pomalejším bratrancům“SARS nebo MERS.

Pokud se předpovědi světových expertů naplní, vyhlídky jsou dosti skličující. „Tento koronaviru­s se přenáší velice snadno a téměř jistě způsobí novou pandemii,“řekl listu The New York Times Anthony Fauci, ředitel Národního ústavu pro alergii a infekční choroby. „Jestli však situace nabude katastrofi­ckých rozměrů, to nevím,“dodal.

Největší nejistota nyní panuje kolem toho, kolik lidí na celém světě zemře.

SARS zabil asi deset procent infikovaný­ch, na MERS nyní umírá zhruba každý třetí nakažený.

 ?? Foto: Reuters ?? Vítejte doma! Indonésany, kteří byli evakuováni z čínského Wu-chanu, „vítají“na letišti v Batamu oblaka dezinfekce.
Foto: Reuters Vítejte doma! Indonésany, kteří byli evakuováni z čínského Wu-chanu, „vítají“na letišti v Batamu oblaka dezinfekce.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia