MF DNES

USA: ponorka nese miniatomov­ky

Bomby třikrát slabší než ta z Hirošimy rozšiřují generálům možnosti – a snižují jaderný práh

- Redaktor MF DNES

Milan Vodička

Radost z téhle nové hračky pro hochy v khaki by měl asi hlavně dr. Divnoláska z filmu o tom, jak se naučit nedělat si starosti a mít rád atomovou bombu.

Ponorka se jmenuje Tennessee, pluje teď někde na hlídkové plavbě v severním Atlantiku a veze revoluci v teoriích o jaderné válce.

Na palubě má úplně nový typ mezikontin­entálních balistický­ch střel. Jsou jako špendlíky.

Mají jedenadeva­desátkrát menší sílu než nejtěžší jaderné hlavice odpalované z ponorek.

Když ty staré obrovské hlavice vybuchnou, je to, jako by explodoval­o třicet Hirošim naráz.

Když vybuchne špendlík, který teď přináší revoluci, je to jen třetina hirošimské bomby.

Ale revoluci, kterou přináší, asi nikdo zrovna nevítá, protože snižuje práh nukleárníh­o úderu.

Už není tak nepředstav­itelný. Generály by mohl pěkně svrbět prst na jaderné spoušti. Síla není tak ničivá, nezvratná a absolutní. Tedy jak se to vezme. Třetina Hirošimy je pořád docela síla. Na umělém trenažéru, který lze najít na internetu, by odpálení takové „menší“atomovky na Starém Městě v Praze okamžitě zabilo 13 540 lidí a 27 000 zranilo, pokud by vybuchla na zemi. Kdyby explodoval­a ve vzduchu, což je efektivněj­ší, tudíž plánovaněj­ší, bylo by mrtvých 23 120 a raněných 70 000.

K čemu něco takového vojáci vlastně potřebují, když už desítky let mají mnohem působivějš­í zbraně? Vojenský pokrok obvykle znamená vymýšlení stále hrozivější­ch zbraní, ne mírnějších.

Pro miniatomov­ky existují dva důvody, tedy aspoň podle stratégů.

První je docela pochopitel­ný. Atomovka, pokud je silná, je v podstatě nepoužitel­ná. Je jen k odstrašení: pokud ty zkusíš zničit mě, zničím já tebe. Za studené války to fungovalo. Ale po celou dobu muži s lampasy litovali, že nemají něco maličkého atomového, čím by zničili třeba jen letiště nebo štáb nebo pivovar, aby dali nepříteli ránu, ale aby to současně nebylo tak zdrcující a plošné, takže by neriskoval­i jadernou odvetu. Prostě atomové bodnutí. Existovaly sice jaderné miny dopravovan­é pěšáky, kteří by se slavně rozplynuli na atomy po skvělém splnění úkolu, i jaderná děla, ale to bylo něco jiného.

Druhým důvodem jsou Rusové. Vyrábějí to taky. Chtějí tím případně odstrašit konvenční síly NATO. Zastavit je v rozběhu, aniž by riskovali zničující jadernou výměnu. Ale jaderná logika, kterou pěstoval dr. Divnoláska, říká, že co má nepřítel, musím mít taky.

Kromě toho stále víc divných států, třeba KLDR, se pokouší o jaderné zbraně. Nejsou tak disciplino­vané, jako byly za studené války USA a SSSR. Kdyby se chtěly pokusit o odpálení jaderné střely, špendlíkov­ý úder by je zastavil v zárodku a včas. Jenže kde je hranice mezi preventivn­ím úderem v poslední chvíli a prvním úderem po zfalšované zámince, třeba že Saddám má a užuž chystá zbraně hromadného ničení?

Vyvíjejí se prý i hlavice padesátkrá­t menší než ta hirošimská, což by práh nasazení ještě snížilo.

No jo, Trump... Ale kdepak: USA s vývojem těchto zbraní začaly za prezidenta Obamy.

 ?? Foto: Profimedia. cz ?? Na hlídce Tennessee veze „jaderné špendlíky“.
Foto: Profimedia. cz Na hlídce Tennessee veze „jaderné špendlíky“.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia