MF DNES

Dohoda EU a Británie? Každý to chce jinak

- — Jana Šafaříková

BRUSEL, LONDÝN Brexit byl v pátek večer náležitě oslaven a hned po víkendu se začalo pracovat na nové obchodní dohodě. I když zatím se o ní spíš jen hodně mluví: britský premiér Boris Johnson si prý od Evropské unie nenechá nic diktovat, chce dobrou dohodu, ale podle britských představ.

A evropští vyjednavač­i jasně říkají, že dohoda bude, avšak s ohledem na zájmy všech 27 členských zemí. A jako silnější strana se EU nebojí klást si podmínky. Včetně těch, které Johnson dlouhodobě odmítá.

Hlavní vyjednavač za EU Michel Barnier včera představil návrh obchodní dohody. Unie je podle něj ochotna podepsat smlouvu, která bude obsahovat nulová cla a neomezený limit na britské zboží vstupující na jednotný trh EU. Dohoda má být „ambiciózní“a zahrnovat

řadu odvětví včetně digitálníh­o obchodu a duševního vlastnictv­í.

Ale nebude to zadarmo: kromě zachování přístupu evropských rybářských lodí do britských vod jako nyní se od Británie očekává, že bude také dodržovat stejné standardy v oblasti pracovních podmínek, ochrany klimatu a daní jako EU.

Britská vláda naopak opakuje, že těchto pravidel se držet nechce.

O Barnierově návrhu dohody nyní budou jednat členské země. Pokud k němu nebudou mít výhrady, pak by jej mohly přijmout na summitu Evropské rady koncem února.

Na vznik nové obchodní dohody je čas jen do konce letošního roku, kdy skončí přechodné období, které zajišťuje plynulý přechod k plnému brexitu. Odborníci nicméně upozorňují, že je jen velmi málo času. Riziko, že do té doby nová dohoda nevznikne a odchod Británie přece jen skončí tvrdým brexitem, je podle nich stále vysoké.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia