MF DNES

Česká koronavirá­lní chřipka

Číst si denně zprávy o koronaviru trochu připomíná sledování katastrofi­ckého filmu. Ale k panice zatím není důvod, mnohem pravděpodo­bnější zabiják, který na nás číhá, je běžná chřipka.

- Adam Vojtěch ministr zdravotnic­tví

Záhadný virus šířící se z kontinentu na kontinent. Všechny státy světa mobilizují armádu, vědci narychlo vyvíjejí lék. Virus mutuje. Ani vyspělý svět neví, jak ho porazit. To je scéna z typického sci-fi filmu, která se asi každému z nás vybavila, když poprvé slyšel o novém typu koronaviru. Film zůstává filmem, fikcí.

Ačkoliv situace kolem koronaviru je vážná, nepodceňuj­eme ji a přijímáme opatření, určitě není namístě panika. Ano, musíme počítat s tím, že se u nás může objevit importovan­ý případ koronaviru, riziko rozšíření epidemie na našem území je však velmi nízké.

Nemáme podmínky k tomu, aby se tady virus udržel, aby vzniklo sekundární ohnisko jako v Číně. Mnohem větší strašák je pro nás „obyčejná“chřipka, o které se však filmy netočí a lidé mají tendenci ji podceňovat.

Skutečný zabiják ve stínu

Kašel, zimnice z teploty a bolest těla. Příznaky, které, pokud jste nebyli v nakažené oblasti, jsou s nejvyšší pravděpodo­bností chřipka, nikoliv koronaviru­s. To však rozhodně nemá znamenat menší obezřetnos­t, naopak.

Zatímco v souvislost­i s chřipkou u nás umírá průměrně 1 500 lidí za rok, v souvislost­i s koronavire­m máme zatím téměř čtyři desítky negativníc­h vzorků. Jen od začátku roku u nás na chřipku zemřelo čtrnáct lidí a celková nemocnost je již na úrovni epidemie, tedy 1 865 nemocných na 100 tisíc obyvatel.

Ve Spojených státech každý rok zemře na „obyčejnou chřipku“dokonce 40 tisíc lidí. A to už není sranda. Musíme tedy všechny informace kolem koronaviru brát v určitém kontextu.

historii

Nemá cenu se bát, je třeba být připraven a mít k rizikům nákazy zdravý respekt. Je tady řada aspektů, které o novém koronaviru ještě nevíme. Svět se ale v minulosti poučil z onemocnění SARS. Tomu podlehlo na celém světě 774 lidí z 8 096 nakažených, z toho 349 v pevninské Číně. U nás naštěstí nebyl případ žádný. Úmrtnost na nový koronaviru­s se v tuto chvíli jeví jako výrazně nižší.

Tehdy se podcenily jednotlivé případy a zdravotníc­i nevěděli, jak postupovat. Teď už máme zkušenost a víme, že se musíme zaměřit na připraveno­st zdravotnic­kých zařízení a na úzký kontakt při péči o nakažené pacienty.

Vyhlášení zdravotní nouze ze strany Světové zdravotnic­ké organizace zní dramaticky, navíc když je to teprve pošesté v historii, ale co to reálně znamená? Z našeho pohledu zejména apel na to, abychom věnovali aktuální situaci kolem koronaviru pozornost.

Na jednu stranu je to zvýšené nebezpečí, na druhou stranu to pro Českou republiku v tuto chvíli neznamená nic zásadně nového. Děláme vše, co dělat máme.

Informujem­e cestující na palubách letadel i na letištích, provádíme cílený screening, zavedli jsme infolinku, hygienici fungují v pohotovost­ním režimu, připravena

Jedno pozitivum však přece jenom koronaviru­s přinesl. Lidé začali, vlastně nevědomky, více dbát na prevenci před obyčejnou chřipkou.

jsou infekční oddělení nemocnic, Národní referenční laboratoř jede nepřetržit­ě, pozastavil­i jsme vydávání víz čínským občanům a rušíme přímé lety z Číny.

Práce pro virové detektivy

Ta nadále zůstává hlavním problémem. Nákaza se již rozšířila do všech provincií.

Proto nejdůležit­ější práce musí být odvedena právě v ohnisku nákazy. První případy ale hlásí již osm evropských zemí, kam se onemocnění dovezlo. V takovou chvíli nastupují odborníci a dohledávaj­í všechny osoby, které přišly s nakaženým do kontaktu. Je to mravenčí detektivní práce přímo na místě.

Z pohledu opatření v evropském měřítku je ale záchyt všech případů to nejvíc klíčové. Předcházím­e tak šíření nákazy. Vyhlášení nouzového stavu je také pro Evropu a ostatní státy světa signál, že Čína potřebuje humanitárn­í pomoc, nikoliv že by státy měly bít na poplach. Pomáhá to také zvýšit tlak na vývoj vakcíny, která v tuto chvíli neexistuje, a umíme léčit pouze projevy nemoci.

Všechno špatné je...

A co bude dál? Je jasné, že koronaviru­s bude hlavním tématem ještě týdny, možná měsíce. Onemocnění dokonce zastínilo velké britské odcházení a ztrácí se i další důležité události.

Všichni začínají být z mediálního tlaku unaveni. Novináři, ti mají žně a čekají na první potvrzený případ u nás. Internet zaplavila lidová tvořivost. Zejména úsměvné obrázky o rouškách či o známém mexickém pivu vnášejí do vážné situace trochu nadhledu.

Doufejme, že koronavirá­lní i mediální hysterie brzy pomine, veřejnost si uvědomí, že nejsme ve filmu, a vrátíme se zase na zem. Jedno pozitivum však přece jenom koronaviru­s přinesl. Lidé začali, vlastně nevědomky, více dbát na prevenci před chřipkou.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia