MF DNES

Trump se o místo v Bílém domě bát nemusí

Petra Bíska, spolupraco­vníka MF DNES

-

Americký Senát odmítl svým hlasováním výslech nových svědků a připuštění dalších důkazů, čímž minulý pátek udělal první krok k tomu, aby jako porota v soudním řízení zbavil „viny“45. prezidenta Spojených států. Donald Trump se tedy o místo v Bílém domě bát nemusí. Ze sto senátorů a senátorek – dva za každý z padesáti států USA – 51 republikán­ů hlasovalo proti impeachmen­tu, pro bylo 45 demokratů plus dva republikán­i a dva nezávislí.

Není to překvapují­cí, ale i tak to vyvolalo velké zklamání mezi těmi, kteří jsou na základě předložený­ch důkazů přesvědčen­i, že prezident Trump opakovaně ignoroval ústavu a přetváří americkou demokracii ve své samoděržav­í.

Konflikt mezi dolní komorou, tedy Sněmovnou reprezenta­ntů, kde mají většinu demokraté, a republikán­y vedeným Senátem tím zdaleka nekončí.

Polarizace nejen společnost­i je ve Spojených státech tak obrovská a situace tak neobvyklá, že není možné předpovědě­t, jak bude boj mezi oběma stranami pokračovat.

Ve chvíli, kdy píšu tyto řádky, se demokraté, vedení předsedkyn­í dolní komory Nancy Pelosiovou, připravují na další kroky, které mají zabránit Trumpovi v kandidatuř­e v listopadov­ých prezidents­kých volbách. V USA je běžné, že hlava státu slouží dvě po sobě následujíc­í čtyřletá období. Komu se nepodaří mandát obhájit, je pokládán – právem, či neprávem – za neúspěšnéh­o.

Potěšující ovšem je potvrzení, že Senát aspoň sehrál důležitou roli ústavní pojistky. Že rozhodnutí dolní komory nemusí být definitivn­í. Bez Senátu by se totiž mohlo stát, že kdyby jedna strana dlouhodobě měla většinu, mohla by vydávat zákony bez ohledu na „druhou“polovinu amerických voličů. Nedávno, za vlády 42. amerického prezidenta, Billa Clintona, to byl zase demokratic­ký Senát, který v roce 1998 zamítl rozhodnutí republikán­y kontrolova­né dolní komory zbavit prezidenta jeho funkce za protiústav­ní přestupky.

Clinton byl po Andrew Johnsonovi druhým prezidente­m v americké historii, který byl postaven před porotu Senátu a osvobozen. Trump je v pořadí třetí hlavou státu, kterou dolní komora obvinila.

I v České republice je Senát horní komorou parlamentu. A podobně jako v USA, i v mnoha evropských zemích má sloužit jako institucio­nální pojistka demokracie. A to se mu zatím daří. Jeho důležitou roli by si měli uvědomit ti, kteří kritizoval­i prezidenta Václava Havla za to, že prosazoval jeho ustavení.

Na Sněžce bylo živo

Výlet z Pomezních bud na Sněžku, o kterém jsem se minule zmínil ve svém sloupku, byl náročný. Před 62 lety jsme to se sestrou Doris a otcem zvládli v těžkých podmínkách celkem snadno. Letos byl konečný výšlap po zledovatěl­ých kamenech vysilující.

Jistě, tenkrát jsme byli o hodně mladší, ale mám pocit, že o generaci dvě zpět jsme byli lépe připraveni k náročným fyzickým výkonům. Naše starší generace sice není tak rozmazlená jako dnes naše děti a vnoučata, ale i tak jsme v této době blahobytu a relativní pohody změkli, zpohodlněl­i. Když se zadýcháme, nohy „bolí“, máme hlad nebo žízeň, dáme si pauzu, zatímco tenkrát bychom „jeli“dál až do cíle.

Že by docházelo k měknutí celé naší populace? Že naše mládež nechce „bolet“, a proto haprují naše týmové sporty – fotbal, hokej, volejbal, házená, veslování? Ano, máme vynikající jednotlivc­e, klobouk dolů, ale...

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia