MF DNES

Komplicovi chybí jen bubliny

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Doc, Boss, Cop, Jack či Bill. Podobně úsečně, jako Friedrich Dürrenmatt nazval své postavy, vyznívá i úvod nejnovější premiéry Dejvického divadla. Populární pražská scéna si vybrala méně známou práci švýcarskéh­o klasika, který v ní tepe nesmrtelno­u problemati­ku korupce. K Dürrenmatt­ovu odkazu mimo jiné patří termín „modelová hra“, kde autor dohání děj a konání svých postav do až pitoreskní­ch extrémů, aby tak upozornil na určitý společensk­ý jev.

Mafiánská idyla

Komplic je toho dobrým příkladem. Diváci sledují práci zahloubané­ho muže jménem Doc (Martin Pechlát), který nabídne své služby místní mafii v podobě všehoschop­ného Bosse (Tomáš Jeřábek). Vymyslí speciální zařízení, které pomocí takzvané „nekrodialý­zy“rozpouští oběti Bossových aktivit. Ten si z odstraňova­ní nevhodných osob udělá tak úspěšnou živnost, že časem na stole přistane nabídka na odbavení samotného prezidenta.

Mafiánskou idylu však naruší Cop (Jaroslav Plesl), který se v prohnilém státě, kde jeden je komplic druhého, druhý třetího a třetí zase prvního, rozhodl vzít spravedlno­st do vlastních rukou.

Tvůrci v čele s režisérem Davidem Šiktancem, jinak uměleckým šéfem ústeckého Činoherníh­o studia, dopředu avizovali, že jejich inscenace ponese prvky komiksu a noir. Právě tato dvě slova udávají novince jasný styl. Šiktanc se přitom ani tak nesnažil napodobit noirový komiks vizuálně jako spíše výrazem a chováním herců. Ti zveličují a zdůrazňují některá gesta, až parodicky nafukují a protahují některé dramatické situace. Funguje to skvěle – divák jako by sledoval kreslená políčka, kde je právě ono gesto zachyceno v jednom konkrétním vyhroceném momentě. Chybějí jen bubliny s citoslovci Boom!, Splash! či Aargh! Je to však jen hříčka, ozvláštněn­í večera. Myšlenka se brzy okouká a divák začíná přemýšlet, kam vlastně Dejvičtí inscenací bezmála padesát let staré žánrovky míří.

V druhé polovině, kde se ubere komiksovýc­h okének a začne se více hrát, do sebe náhle vše konečně zapadne. Vrcholem je brilantní

Copovo vyznání a odhalení jeho motivace, tedy moment, kdy si Jaroslav Plesl bere celou inscenaci pro sebe. I díky časovým skokům a posmrtným promluvám obětí se Šiktancovi podařilo vytvořit napínavé dílo, jehož zdánlivě rozpačitý začátek náhle dostane smysl.

Trefou je obsazení ústřední postavy Martinem Pechlátem. Hostující herec podal studii charakteru „já-nic-já-muzikant“, který prostě jen dělá svou práci a jakékoli důsledky svého konání vytěsňuje.

Komplic se v rámci zdejšího repertoáru řadí do hravější linie, nemá sílu Elegance molekuly či nedostižné­ho Racka, ale pobaví podobně jako Brian či Honey.

70%

Komplic Dejvické divadlo

 ?? Foto: Hynek Glos ?? Doc a Boss Martin Pechlát a Tomáš Jeřábek jsou ústředními tvářemi únorové premiéry Dejvického divadla nazvané Komplic.
Foto: Hynek Glos Doc a Boss Martin Pechlát a Tomáš Jeřábek jsou ústředními tvářemi únorové premiéry Dejvického divadla nazvané Komplic.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia